وی ادامه داد: مطهری نگاهي وسیع داشت و عالم اسلام را در بعد تاریخی و در گستره جغرافیایی میدید و جهان اسلام را در متن واقعیتهای جهان امروز ارزیابی میکرد.
وی با بیان اینکه شهید مطهری به مسائل اجتماعی مسلمانان توجه نشان میداد افزود: از جمله موضوعهايی که شهید مطهری در این باره به آن اشاره کرده، وحدت اسلامی است. یکی از مقالات ایشان در باب وحدت اسلامی در کنار کتاب «یادنامه علامه امینی» به چاپ رسیده است.
وی اضافه کرد: علامه امینی در کتاب گرانقدر «الغدیر» از شیعه دفاع کرده است. شهید مطهری در مقاله خود بیان میکند که اگرچه علامه امینی از جايگاه شیعه دفاع کرده اما تالیف کتاب او لطمهای به وحدت میان مسلمانان نزده است.
حداد عادل همچنین به جملات شهید مطهری که متناسب با شرایط روز بیان شده اشاره کرد و افزود: با خواندن سخنان شهید مطهری انسان احساس میکند حتی یک جمله از این عبارات کهنه نشده است. مسائلی که ایشان در آثار خود به آن اشاره کرده ــ مانند این که ملل و فرق باید با هم وحدت داشته باشند ــ هماکنون نیز از مسائل روز به شمار میآید.
عضو عالی شورای انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنانش به روش صحیحی که شهید مطهری در این مقاله برای رسیدن به وحدت به کار بسته اشاره کرد و افزود: ایشان تاکید میکنند که برای رسیدن به وحدت لازم نیست که پیروان مذاهب از عقاید خود دست بردارند و یکی شوند.
به گفته وی بحث شهید مطهری درباره وحدت یک بحث اجتماعی است و نه بحث کلامی. بنابراین در این دیدگاه مسلمانان باید در فضای منطقی و دوستانه باهم گفتوگو، استدلال و رفع شبهه کنند اما این امر نباید مانع این شود که شیعه و سنی در برابر دیگران متحد نشوند.
وی مطهری را یک متفکر عقلگرا دانست و اظهار کرد: محور تفکرات و اعتقادات شهید مطهری عقلانیت است و بارزترین صفت برای ایشان یک متفکر اسلامی عقلگراست. براین اساس ایشان چراغ عقل را بر سر راه ما میگذارد تا ما از عقل بپرسیم که برای رسیدن به وحدت چه باید کنیم.
حداد عادل تاکید کرد: نخستین درسی که شهید مطهری میدهد این است که دفع دشمن مشترک بر حل اختلاف مقدم است.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ریشه تفکرات وحدتگرایانه شهید مطهری را در علاقه او به امیرالمؤمنین (ع) و کتاب نهجالبلاغه دانست و یادآور شد: در این دیدگاه است که امیرالمؤمنین (ع) به خاطر مصلحت جهان اسلام قیام نمیکند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه نباید دین را در مقابل عقل قرار دهیم گفت: تعقل عین دینداری است و تمام تلاش شهید مطهری برای دعوت دانشگاهیان به دینداری با زبان عقلانی صورت گرفته است.
وی تاکید کرد: شهید مطهری عقل را ملاک درستی و نادرست بودن مطرح میکند و در واقع تلاش میکند تا سطح تفکر و تعقل را در جامعه ارتقا ببخشد. او یک شیعه خالص و مخلص بود و ارادتی عمیق به امیرالمؤمنین داشت.
حداد عادل همچنین با بیان اینکه شهید مطهری محبت و معرفت را توام میخواست تصریح کرد: ایشان محبت تنها را کافی نمیدانست و معتقد بود ما نسبت به اولیای دین با دو بال محبت و معرفت پرواز میکنیم. بنابراین شهید مطهری ولایت را اینگونه میفهمید و این درسی است که ما باید یاد بگیریم.
وی اظهار کرد: امروز كه ولایت فقیه محور اندیشه سیاسی ما شده است، باید محبت را با معرفت همراه كنيم و توازن بین این دو را برقرار سازيمف چرا که بسیاری از اختلافات به دلیل جدایی این دو از یکدیگر است.
عضو عالی شورای انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه بهكارگيري عقل در دین و مذهب، ما را از افراط و تفریط حفظ میکند یادآور شد: عقل ما را از خرافات و غلو حفظ میکند.
وی همچنین گفت: سیره عملی استاد مطهری این بود که مسائل اساسی جهان اسلام را به دعوا و اختلاف میان شیعه و سنی ترجیح میداد. او که دو کتاب «سیری در نهجالبلاغه» و «جاذبه و دافعه علی (ع)» را نوشته است به همین دلیل نسبت به اشغال فلسطین اعتراض ميكند و وارد میدان میشود.
حداد عادل با بیان اینکه چه خطری برای استکبار بالاتر از اینکه جمهوری اسلامی به عنوان الگو در جهان مطرح شود گفت: امروزه در مناطقی از جهان اسلام که شیعه و سنی به صورت مسالمتآمیز در کنار هم زندگی میکنند، جریانهای تکفیری به راه افتادهاند و مسلمان، مسلمان را میکشد.
وی تاکید کرد: انقلاب اسلامی باید موجب وحدت مسلمانان باشد چرا که این افتخار شیعه است که توانسته است یک انقلاب را در برابر نیروهای استکبار به پایان برساند.
در پایان این مراسم از دو جلد کتاب با عنوان «خدا در اندیشه انسان» شامل سخنرانیهای شهید مرتضی مطهری در سال 1354 رونمایی شد. هر یک از این کتابها از سوی انتشارات صدرا با شمارگان 3 هزار نسخه و به بهای 3 هزار تومان به چاپ رسيدهاند.
نظر شما