پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۸:۵۰
بازخوانی اندیشه‌های متفکران اسلامی در آثار دینانی وجود دارد

محمدجواد اسماعیلی، معاون پژوهشی موسسه حکمت و فلسفه ایران می‌گوید در آثار دکتر ابراهیمی دینانی بازخوانی اندیشه‌های متفکران اسلامی وجود دارد و وقتی او سراغ فارابی، ملاهادی سبزواری و ملاصدرا می‌رود نکات بدیعی را از آثار آنها انتخاب می‌کند.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)ـ نشست «بررسی وضعیت فلسفه معاصر ایران» امروز پنج‌شنبه (11 اردیبهشت) با حضور رضا داوری‌ اردکانی، غلامحسین ابراهیمی دینانی، سید جواد اسماعیلی، سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از استادان و علاقه‌مندان فلسفه در سرای اهل قلم نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.

محمدجواد اسماعیلی، معاون پژوهشی موسسه حکمت و فلسفه ایران درباره کتاب جدید دکتر ابراهیمی دینانی گفت: چندین ویژگی مشترک در تمامی آثار دکتر دینانی از جمله کتاب «معمای زمان و حدوث جهان» مشاهده می‌شود که می‌توان از آن جمله به «بازخوانی اندیشه‌های متفکران اسلامی» اشاره کرد.

وی در این باره توضیح داد: دکتر دینانی در آثار خود تلاش کرده تا با کنار زدن گرد و غبار زمانه از آثار، متون و نصوصی که کمتر محققان معاصر به آن توجه کرده‌اند به بازخوانی اندیشه‌های متفکران اسلامی بپردازد.

اسماعیلی افزود: عده‌ای تصور می‌کنند ما وقتی سراغ متفکران گذشته می‌رویم مانند این است که آرایی را از صندوقچه گذشته خارج می‌کنیم، در حالی که گرد و غبار زمانه بر آن نشسته است. در حالی که دکتر دینانی وقتی سراغ فارابی، ملاهادی سبزواری و ملاصدرا می‌رود نکات بدیعی را از آثار آنها انتخاب می‌کند و ملاحظاتی که در آثار ایشان وجود دارد متفاوت است.

معاون پژوهشی موسسه حکمت فلسفه ایران با اشاره به «رهیافت تاریخی» به عنوان دومین ویژگی آثار دکتر دینانی گفت: دینانی سعی می‌کند اندیشه را در بستر زمانی همان دوره بررسی کند، به طور مثال ایشان در کتاب «معمای زمان و حدوث جهان» بحث زمان را از ابن‌سینا و بهمنیار آغاز کرده و فصل پایانی کتابش را به ملاحظاتی درباره آرای هایدگر اختصاص داده است.

وی تاکید کرد: با مطالعه این کتاب متوجه می‌شویم که چگونه برخی از آرای اندیشمندان غربی مانند هایدگر با افکار متفکران مسلمان درباره مساله زمان پیوند دارد.

وی با بیان اینکه متفکران اسلامی رونق دادن به آراء و گسترش افکار نقش مهمی داشته‌اند گفت: دکتر دینانی در کتاب خود به دیدگاه معتزله و اشاعره درباره زمان و در قالب دو فصل مستقل اشاره کرده است.

اسماعیلی درباره ویژگی «مقایسه آرا و اندیشمندان اسلامی با اندیشمندان غربی» در آثار دکتر دینانی گفت: از این مقایسه با عنوان فلسفه تطبیقی در ایران یاد شده و این ویژگی در بسیاری از آثار دکتر دینانی دیده می‌شود. به طور مثال در کتاب ایشان دیدگاه هایدگر با فیلسوفان اسلامی مقایسه می‌شود.

معاون پژوهشی انجمن حکمت و فلسفه ایران با تاکید بر اینکه دکتر دینانی به بازسازی میراث حکمای خسروانی و حکمای ایران باستان توجه ویژه دارد تصریح کرد: ایشان از زاویه امروزی شیخ اشراق را بررسی کردند و در یکی از آثار خود مطرح می‌کند که چگونه شیخ اشراق از میراث گذشته بهره‌مند شده است.

وی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به اینکه دینانی در کتاب جدیدش به آراء و اندیشه‌های ابوالعلای معری و میرداماد درباره زمان به صورت مبسوط توجه کرده گفت: این یکی از ویژگی‌های جالب و متمایز کتاب «معمای زمان و حدوث جهان» است. دینانی در جست‌وجوی فکر متفکران است و می‌خواهد بداند که در پشت این نوشته‌ها چه مبانی فکری پنهان است.

به گفته اسماعیلی کتاب «معمای زمان و حدوث جهان» از یکشنبه وارد نمایشگاه کتاب شده و از سوی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها