وی از نقش مشارکتی و مداخله ای دولت در عرصه فرهنگی هم سخن گفت: دخالت دولت در کار فرهنگی تنها باید جنبه پشتیبانی داشته باشد و در مسائل محتوایی ورود نکند و تنها میتواند از این عرصه حمایت کند، حتی از آن اندیشه و خط فکری که همسو با دولت نيست.
امینی درباره روند حاکم بر ممیزی کتاب نيز گفت: به نظرم وقتی آثار اینگونه از طرف مردم مورد ارزیابی قرار میگیرد روال طبیعی ممیزی را طی کرده است و کتابهای بی کیفیت از سوی مردم مشمول ممیزی میشوند. روند چاپ و نشر کتاب باید یک مسیر روان را طی کند و اگر در این مسیر سختگیریهایی وجود داشته باشد، باید در دادن مجوز نشر به یک ناشر باشد، نه کتاب. به این ترتیب افرادی که متخصص این کار هستند و سابقه فعالیت در این زمینه را دارند مجوز نشر اعطا میشود.
این منتقد ادبی با اشاره به اظهارات رئیس جمهور درباره واگذاری عرصه فرهنگ و ممیزی به مردم، گفت: با این سخن رئیس جمهوري موافقم و واگذاری فرهنگ به مردم حرف درستی است، اما واژه «مردم» در این میان ابهام ایجاد میکند؛ به نظرم منظور رییس جمهور از مردم، فرهیختگان، اندیشمندان و اهالی فرهنگ است چراکه ممکن است گاهی مردم افرادی باشند که در قالب گروههای فشار به یک کتابفروشی میریزند و به بهانه مخالفت با یک کتاب شیشههای یک فروشگاه را میشکنند؛ بطوریکه در گذشته شاهد چنین رفتاری بودهایم و نباید این موضوع را به اسم مردم تمام کرد. بنابر این مشخصا حوزه فرهنگ را باید به دست متخصصین و کارشناسان با تجربه این حوزه سپرد.
این ادیب و شاعر با انتقاد از تولید کتابهای نازل به لحاظ کیفی، گفت: در حال حاضر تعداد زیادی انتشارات وجود دارد که غالبا مدیران آنها نسبتی با تألیف، ترجمه و چاپ کتاب ندارد و به این حوزه تنها به چشم سرمایه گذاری نگاه میکنند. به همین دلیل شمار زیادی از کتابهایی که چاپ میشوند از سطح کیفی نازلی برخوردارند.
امینی افزود: این همه کتابهای سست و غیر قابل خواندن بیرون آمده که برای من کتاب ممنوعه است، ولی منتشر شده؛ چون حساسیت دستگاههای امنیتی، تنها شامل حساسیتهای سیاسی است، بطوریکه حساسیت ویژهای در مباحث فرهنگی و به ویژه ادبی ندارند.
امینی درباره خطوط قرمز ممیزی در کشور نيز تصريح کرد: شاید به لحاظ سیاسی خط قرمز ممیزیها وارد شدن به مسائلی باشد که سیاستمداران نمیپسندند، ولی به لحاظ ما که اهل فرهنگ و ادبیات هستیم، خط قرمز همان است که یک کتاب پر از غلط، چاپ و منتشر شود. کتابی که شعرهایش سست باشد، کتابی که درباره مثنوی، سعدی و حافظ، حرفهای سطحی و غیر علمی زده باشد، اینها خط قرمزهای ماست که اتفاقاً ممیزی فعلی هیچگاه به آن توجه نکرده است.
نظر شما