روزنامه «وطن امروز» بالاخره بعد از یک هفته ای که از آغاز نمایشگاه می گذرد،گزارشی از این نمایشگاه ارائه داده و سعی کرده بیشتر نیمه خالی لیوان نمایشگاه را ببیند. نگارنده این گزارش در گفتوگو با یکی از صاحبان غرفه ها این مساله را بیان کرده که اکثر بازدیدکنندگان برای دریافت کیسههای تبلیغاتی و کتابهای رایگان به غرفهها سر میزنند و نسبت به سالهای گذشته کمتر در پی عنوان کتاب جستوجو میکنند!
گزارشگر «وطن امروز» مشکل حجاب حاضران نمایشگاه را نیز یکی از اصلی ترین مشکلات نمایشگاه دانسته و نوشته است: «در این تفرجگاه فرهنگی متاسفانه بازهم مشکل حجاب دیده میشود، برخی از افراد این مکان را با محل بزم اشتباه گرفتهاند و عدهای با آرایشهای غلیظ در این مکان فرهنگی حاضر شدهاند مشکلی که سالهاست گریبانگیر این رویداد فرهنگی شده است و هیچ تدبیر و راهکاری برای این معضل اجتماعی در مدت برگزاری نمایشگاه در طول سالهای برگزاری در نظر گرفته نشده است.» البته نگارنده این گزارش به حضور دائمی گشت ارشاد برای کنترل فضای فرهنگی نمایشگاه اشاره ای نکرده است.
بدون آنكه بوستان و گلستان سعدی را خوانده باشیم با آنها زندگی میكنیم
روزنامه «شهروند» در گزارشی که مرتبط با رونمایی «کتاب حقیقی» و عرضه آن در نمایشگاه کتاب است، خاطره ای ادبی از سیدمحمد بهشتی نقل کرده که در یک بازه زمانی 10 ساله مدیر بنیاد سینمایی فارابی بود و شیوه هایی را در سینما پیاده کرد که به «سینمای گلخانه ای» معروف شد. بهشتی در خاطره اش آورده است: «در سال ۷۱ كه به حج رفته بودم، آنجا هیچ كتابی برای مطالعه در اختیار نداشتم جز كلیات سعدی و همین باعث شد یكبار گلستان و بوستان را بهطور كامل بخوانم. نكتهای كه در این اتفاق برای من خیلی جالب بود این بود كه امروزه بسیاری از تمثیل و مثلهایی كه در زبان فارسی به كاربرده میشود وامدار بوستان و گلستان سعدی است. ما حتی بدون آنكه بوستان و گلستان سعدی را خوانده باشیم با آنها زندگی میكنیم.»
خبرگزاری «ایلنا» با ذکر گفته هایی از معاون فرهنگی درباره 10 سیاست کلیدی نمایشگاه کتاب، به چندین مشکل اساسی نمایشگاه در تخصیص غرفه های چادری به ناشران کودک و نوجوان اشاره کرده است. این مشکلات عبارت اند: افزایش 250 درصدی هزینه غرفه بندی، دعوت نکردن این ناشران به مراسم افتتاحیه، نداشتن کارتخوان در روزهای ابتدایی، اطلاع رسانی ناکافی در معرفی این غرفه ها، عدم وجود سطل زباله در راهروهای این غرفه ها و عدم نورپردازی درست که باعث می شود این بخش از نمایشگاه در لحظات تاریکی شب قابل کنترل نباشد.
گلایه های رهبری از تبلیغات کالاهای غیرضروری و بی توجهی به تبلیغ کتاب
خبرگزاری «ایرنا» فرازهایی از سخنان مقام رهبری درباره لزوم گسترش فرهنگ کتابخوانی را منعکس کرده و به نقل از ایشان آورده است: «ما امروز می بینیم برای کالاهای کم اهمیت که تاثیری هم در زندگی انسان ها ندارند، صاحبانش تبلیغات رنگین عجیب و غریبی را متصدی می شوند، مباشر می شوند. دستگاه های ارتباط جمعی، مطبوعات، صدا و سیما آنها را پخش می کنند در حالی که آن محصولات هیچ ضرورتی ندارند، هیچ لزومی ندارند، یک چیز اضافی در زندگی هستند، گاهی بودنشان مفید است، گاهی بودنشان حتی مفید هم نیست، شاید مضر هم هست اما محصولی با عظمت و با ارزش مثل کتاب، درخور این است که تبلیغ بشود، تشویق بشوند کسانی که می توانند کتاب را بخوانند، این را ما باید به صورت عادت در بیاوریم.»
این خبرگزاری که کمتر پیش می آید موضعی خلاف سیاستگذاران دولتی بگیرد در گزارشی که از نشست تخصصی سرای اهل قلم نمایشگاه داشته بخش هایی از صحبتهای علی زارعی نجفدری را منعکس کرده که از میان همه گفته های وی این بخش قابل تامل است که می گوید:«مطرح کردن بحث سپردن ممیزی به مخاطبان نیز بیانی پوپولیستی است که به آنارشیسم فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی مبدل می شود.»
آشنایی با میراث موسیقایی قوم ترکمن
روزنامه «آرمان» نمایشگاه را بهانه ای کرده برای معرفی تعدادی کتاب و از جمله «موسیقی قوم ترکمن»، «سیمای تهران» و «جام زرین». در این بین شاید کنجکاوی برانگیزترین کتاب همان «موسیقی قوم ترکمن» باشد. این کتاب که با همکاری بهمن کاظمی و میترا سعیدی نوشته شده مروری دارد بر میراث هنری قوم ترکمن در عالم موسیقی. ترکمن ها که نوعی خاص از موسیقی را در مراسم و اعیاد خود و به ویژه عیدفطر اجرا می کنند در سالهای اخیر در جشنواره های هنر نواحی حضوری خوب داشته اند اما متاسفانه در رسانه ملی چنان که باید از سبک موسیقایی آنها یاد نشده است. با این حال «موسیقی قوم ترکمن» به افزایش شناخت مخاطبان علاقمند از این نوع موسیقی کمک می کند. دراینجا بد نیست این پرسش را هم از موزیسین های وطنی بپرسیم که چرا هیچ گاه به فکر تنظیم مدرن برخی قطعات فولکلور این قوم نیفتاده اند؟
ناشری که کتاب های اصلی را قایم می کند و افست می فروشد!
رییس هیات رسیدگی به تخلفات ناشران در گفتگو با خبرگزاری «ایسنا» از جمع آوری دوازده عنوان کتاب از نمایشگاه سخن گفته است. وی همچنین درباره دلایل محرومیت دو شرکت حاضر در بخش بین الملل نمایشگاه گفته است:«یکی از این شرکت ها برخلاف ضوابط نمایشگاه کتاب تهران نسبت به عرضه کتابهای غیرواقعی اقدام کرده و در واقع در اقدامی ناپسند کتابهایی را فروخته که اصلا وجود خارجی ندارد و شابکهای این کتابها واقعی نیست. شرکت دوم به دلیل انتشار و فروش کتابهای تکثیرشده غیرمجاز (افست) مورد اتهام واقع شده است. این ناشر کتابهای اصلی را به نمایشگاه آورده، اما به فروش فاکتور کتابهای افست اقدام کرده و عرضه آنها را به بعد از نمایشگاه موکول کرده است.»-
نظر شما