ابراهیم حسن بیگی، نویسنده کتاب های کودک و نوجوان در نشست «جذابیت در داستان کودک» با بیان اینکه جذابیت یکی از اصول اساسی داستان نویسی است گفت: نویسنده عنصر جذابیت را از ابتدای شروع به نوشتن در ذهن خود می پروراند.
حسن بیگی در ادامه با تاکید دوباره بر اهمیت جذابیت در داستان گفت :مخاطبان ورای علاقهمندی به حوزه های مختلفی چون ادبی ، تاریخی و علمی به جذابیت توجه ویژه دارند. بسیار دیده شده که به رغم نبود علاقه مندی مخاطب به یک موضوع ،او پس از خواندن یک اثر به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و با داستان ارتباط خوبی برقرار کرده، چرا که آن داستان از جذابیت خوبی برخوردار بوده است .
وی در ادامه با بیان اینکه عوامل متعددی در جذابیت یک داستان نقش دارند گفت :تخیل نویسنده ، زبان و نثر داستان ، تصویر گری، به ویژه در آثار کودک و نوجوان و ساختار فیزیکی کتاب هم می توانند جزئی ازجذابیت یک کتاب باشند.
این نویسنده در ادامه با اشاره به نقش محتوا در جذاب کردن داستان گفت: محتوای بسیاری از داستان ها منجر به جذابیت آن ها می شود، یعنی بسیاری از داستان ها فی نفسه جذاب هستند .
وی بابیان اینکه انتخاب موضوع یکی از مهمترین راه های جذاب کردن یک اثر است افزود: گاهی اوقات نوع موضوع انتخابی از سوی نویسنده برای مخاطب جذابیت دارد و مخاطب را برای خواندن به سمت خود می کشد.
این فعال در حوزه کودک و نوجوان با اشاره به این موضوع که تخیل صرف، بحث تخصصی و خاص نویسنده نیست بلکه همه مردم آن را دارا هستند گفت: تقویت عمده تخیل در مقایسه با سایر افراد عادی و مرتبط سازی این تخیل با عناصر داستانی هنر اصلی یک نویسنده است .
حسن بیگی با اشاره به اینکه جذابیت داستان گاهی اوقات تمام زندگی نویسنده رادرگیر خود میکند افزود: در مورد خودم باید بگویم که از ابتدای شروع کار نویسندگی، عناصر جذاب داستان همواره مرا به خود جذب کرد وحتی باعث مهاجرتم به مناطق جنگی جنوب شد.
تفاوت تخیل نویسنده با مردم عادی
وی گفت : یکی از تواناییهای نویسنده این است که با استفاده از عناصر داستانی از یک موضوع غیر جذاب داستان خوب بنویسد. عناصر داستانی فقط به اهل قلم اختصاص ندارد، بلکه مهارتی است که همه در ذات خود دارند اما برخی ها با استفاده از شرایط استعدادهای خود را بروز میدهند و به مفاخر و مشاهیر تبدیل می شوند. در این روند عوامل مختلفی چون عوامل اجتماعی دخیل هستند و می توانند فرد را به نویسنده یا شخص دیگری تبدیل کنند.نویسنده باید استعداد خود را که ذاتی و برای همه افراد بشر است توانمند کند و با اکتسابات دیگر این استعداد را به فعلیت برساند .
نویسندگان ما در جذاب نویسی ضعیف اند
مهدی طهوری دیگر سخنران این نشست با بیان این که جذابیت یکی از نکات اساسی در داستان نویسی است گفت : متاسفانه این عنصر در حال فراموشی است . اما باید توجه داشت که بسیاری از شاهکارهای جذاب جهان برگرفته از آموزه های داستان نویسی است . آموزه هایی که جذابیت یکی از اجزای اصلی آن است .
وی در ادامه با اشاره به روش های داستان نویسی افزود :نویسنده گاهی در داستان نویسی جریانی را پی میگیرد واین جریان به مراتب جریان دیگر را می آفریند و گاهی نویسنده تمام جریان را از ابتدا تا انتها می نویسد و بر اساس آن داستان را به صورت تنظیم شده جلو می برد .
طهوری در مورد این که نویسنده چطورباید تخیل را در خدمت داستان به کار گیرد اظهار کرد : باید به شروع داستان توجه داشت. داستان از جایی شروع می شود که "گره " به وجود می آید و در صورتی جذاب تر می شود که هر گره ،" گره " دیگری به وجود می آورد و مخاطب را برای خواندن داستان تا پایان آن به همراه خود می برد .
وقتی داستان رو به پایان است باید قانع کننده باشد، یعنی مخاطب تمام سوالات و گره های ایجاد شده در داستان را پیدا کرده باشد و یکی از راه هایی که به این روند کمک می کند غیر قابل پیش بینی بودن آن برای مخاطب است .
پرورش خلاقیت با یادداشت های روزانه
طهوری با بیان اینکه نویسنده برای نوشتن از تمام اجزا هستی الهام می گیرد بیان کرد :بسیاری از داستان ها و ماجرا ها در ذهن نویسنده و با توجه به تخیل او شکل می گیرد اما استفاده از عناصر بیرونی و واقعیتهای محیط ،بخش دیگری ازذهنیت نویسنده می شود . گاهی اوقات عناصر بیرونی چون یک دیوار می تواند فرمول رسیدن به یک داستان جذاب را به کمک تخیل نویسنده ارائه کند .
این فعال در حوزه کتاب های کودک و نوجوان با بیان اینکه نویسندگی سخت ترین کار جهان است اما همه استعداد آن را دارند گفت :حضور پنهان قهرمان و فرمول تشدید تعلیق از راه های گره افکنی هستند. بزرگان داستان نویسی می گویند تا می توانی گره را به ابتدای داستان نزدیک کن.
طهوری در پایان گفت: وقتی با تکنیک ها و روش ها و دغدغه های نویسندگی آشنا باشید می توانید با نگاه و خلاقیت خود موضوعی را جذاب تر ارائه کنید اما عموما نویسنده های ما مقداری در جذاب نویسی ضعیف هستند.
نظر شما