شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۷:۰۰
ممیزی یعنی قضاوت مردم

احمد پوری، مترجم پیشکسوت معتقد است اگر برای ارزیابی کیفی کتاب‌ها یک گروه کارشناسی انتخاب کنیم که برخی از آثار را بپذیرند و برخی را نه، باز هم همان مسیر گذشته را رفته‌ایم و با قضاوتی سلیقه‌ای روبرو هستیم؛ باید ممیزی را به استقبال یا روی خوش نشان ندادن مردم بسپریم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) احمد پوری درباره واگذاری مدیریت فرهنگ به مردم گفت: فرهنگ از ابتدا متعلق به مردم بوده و هست، اگر امروز فرهنگی وجود دارد که ما از آن صحبت می‌کنیم، از وجود همین مردم شکل گرفته و مسئولان و دولت، در این میان تنها می‌توانند تسهیلاتی برای حرکت  مردم در این مسیر فراهم کنند تا آنها با کمترین مشقت در این مسیر گام بردارند. 

وی افزود: اکنون صحبت‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه ممیزی آثار به افکار عمومی سپرده شود. این بسیار خوب و ایده‌آل است، اما نسبت به وضع موجود، سختی‌ها و دشواری‌های بسیاری بر سر اجرایی شدن آن وجود دارد.
 
احمد پوری ضمن اشاره به مرزبندی‌های اجتناب ناپذیر در هرجامعه تأکید کرد: ممیزی را در هر شکلی اصلاً تایید نمی‌کنم؛حالا اینکه چه دولت و چه نویسنده بخواهد این کار را انجام دهد فرقی ندارد. طبیعتاً اگر محدوده خطوط قرمزی که برای هرجامعه‌ای بر اساس عقاید و سنتش وجود دارد توسط همگان رعایت شود دیگر مشکلی باقی نمی‌ماند که احتیاجی به ممیزی باشد. 

این نویسنده ومترجم ادامه داد: اینکه ما بتوانیم با مشخص کردن خطوط قرمز، بحث کارشناسی و ارزیابی آثار را بعد از انتشار پیگیری کنیم، یک ایده‌آل است و اگر احیانا ناشر یا مولف دانسته یا ندانسته، یک سری چارچوب‌ها و خطوط قرمز را زیر پا بگذارند، قوه قضائیه‌ای در هر جامعه وجود دارد که بتواند این افراد را با رفتاری یکسان و البته در چارچوب قانون مورد خطاب قرار دهد؛ که البته در شرایط فعلی، فکر نمی‌کنم بتواند اجرایی شود. 

پوری درباره قضاوت بوسیله جمعی از کارشناسان برای ارزیابی آثار گفت: اگر برای ارزیابی کیفی بازهم یک گروه کارشناسی انتخاب کنیم که برخی از آثار را بپذیرند و برخی را نه، باز هم همان مسیر گذشته را رفته‌ایم و با یک قضاوت سلیقه‌ای روبرو هستیم، درحالی‌که نمی‌دانیم سلیقه این افراد تا کجا می‌رود؟ 

وی تصریح کرد: معمولاً در دنیا این موضوع را به این صورت حل کرده‌اند که می‌گویند بگذارید آزادی اندیشه باشد، و این مردم هستند که با شعور اجتماعی خودشان یکسری مسائل را می‌پذیرند یا پس می‌زنند، که این به آگاهی مردم هم بستگی دارد و همین مشارکت دادن مردم در این عرصه، منجر به ارتقاء آگاهی می‌شود. اینکه به همه آثار اجازه چاپ داده شود و مردم با استقبال یا روی خوش نشان ندادن قضاوت کنند، بهترین شکل ارزیابی آثار اتفاق خواهد افتاد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها