به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) حمید حسنزاده در کتاب «انسانشناسی از منظر قرآن» مباحث انسانشناسی قرآن را در قالب هشت درس آموزش داده است. نام سرفصلهای این دروس به ترتیب عبارتاند از: «اهمیت انسانشناسی»، «آفرینش انسان»، «هدف آفرینش انسان»، «فطرت الهی انسان»، «سرشت انسان»، «جبر و اختیار»، «جایگاه والای انسان، خلافت، کرامت، حمل امانت» و «رشد و انحطاط انسان».
در درس نخست کتاب مباحثی چون: «جایگاه و ارزش وجودی انسان در قرآن»، «ضرورت خودشناسی»، «دشواری معرفت نفس»، «رابطه معرفت نفس با سایر معارف قرآن»، «رابطه انسانشناسی با خداشناسی»، «رابطه معرفت نفس با جهانشناسی»، «رابطه معرفت نفس با معاد» و «رابطه معرفت نفس با علم اخلاق» طرح شده است.
«آفرینش جسم انسان»، «خلقت از آب»، «خلقت از خاک»، «خلقت از گِل»، «آفرینش روح انسان» و «نظریه تکامل» مباحث مطرحشده در درس دوم کتاباند.
نویسنده در درس سوم به آموزش و شرح فصلهایی چون «معنی هدفمندی آفرینش»، «علم و معرفت نسبت به خدای متعال»، «عبادت خداوند»، «حرکت استکمالی به سوی کمال مطلق»، «آزمون الهی انسان» و «معنای زندگی» پرداخته است.
درس چهارم کتاب شامل دو فصل کلی با عناوین «شناختهای فطری» و «گرایشهای فطری» است. حسنزاده در فصل «شناختهای فطری» به آموزش مباحث و مفاهیمی چون «قضایای بدیهی و معلومات اولیهای»، «ارزشهای اخلاقی» و «خداشناسی» اقدام کرده و در فصل «گرایشهای فطری» به بحث درباره تفاوت فطرت و عادت و همچنین انگیزه بیاعتقادی به خدا و ادیان پرداخته است.
مهمترین و اصلیترین مسئله در درس پنجم کتاب، بحث و بررسی «نظریههای مربوط به سرشت انسان» است. بر این اساس نویسنده با سه فصل: «نفی سرشت انسانی»، «نظریه دیوسرشتی انسان» و «نظریه نیکسرشتی» به همسنجی دو مکتب «اگزیستانسیالیسم یا مکتب اصالت وجود انسان» و «مکتب اصالت جامعه» با آیاتی از قرآن میپردازد که درباره نیک بودن یا شر بودن سرشت آدمی است.
اصلیترین مباحث درس ششم کتاب به ترتیب شامل این موارد است: «اختیار و آزادی انسان»، «عوامل گرایش به جبر»، «مسئله قضا و قدر»، «مبحث امر بینالامرین»، «علم پیشین الهی» و «اثرات اعتقاد به قضا و قدر». در این درس همچنین آیاتی که بر اختیار انسان تاکید دارند، به همراه آیات مربوط به امتحان الهی و آیات مربوط به توحید افعالی، معرفی و تفسیر شدهاند.
«مقام خلافت الهی»، «کرامت الهی» و «حمل امانت» عناوین فصلهای درس هفتم کتاب است.
در نهایت نویسنده درس هشتم کتاب را با سه فصل «ضرورت خودسازی»، «عوامل رشد» و «عوامل انحطاط» به مخاطبان ارائه کرده است.
به فراخور عنوان و موضوع پژوهش در این کتاب، نویسنده در آیات بسیاری از قرآن تامل کرده و بسیاری از مباحث خود را به این آیات ارجاع داده است. بر این اساس منابع تفسیر قرآن مورد استفاده نویسنده اهمیت بسیاری داشته و رویکرد پژوهشی او را برای مخاطب روشن میکند. تفاسیر مورد استفاده نویسنده عبارتاند از: «تفسیر المیزان» علامه طباطبایی، «تفسیر موضوعی قرآن» آیتالله جوادی آملی، «پیام قرآن» آیتالله مکارم شیرازی، «معارف قرآن» آیتالله مصباح یزدی و «منشور جاوید» آیتالله سبحانی.
«انسانشناسی از منظر قرآن» تالیف حمید حسنزاده با شمارگان دو هزار نسخه، 167 صفحه و بهای پنج هزار تومان از سوی انتشارات تلاوت (وابسته به سازمان دارالقرآن کریم) منتشر شده است.
پنجشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۲:۰۰
نظرات