نامی با اشاره به مقاومت تاریخی ملت ایران در سالهای دفاعمقدس اضافه کرد: در جنگ همه استکبار مقابل ملت ایران ایستاده بود و ما مقابل همه دنیا ایستادیم. پیش از انقلاب هر گاه دشمن به کشور حمله کرد میتوانست بخشی از خاک میهن را جدا کند، اما دفاع مقدس نخستین جنگی بود که حتی یک وجب از خاک کشورمان را از دست ندادیم و این کار به همت شهیدان و رزمندگان عزیز بود. انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) مسیر تاریخ را تغییر داد و اگر این انقلاب به وقوع نمیپیوست اثری از اسلام باقی نمیماند.
وی ادامه داد: موضوع مهمی که ما را مقابل شبیخون فرهنگی توانمند میکند، استفاده از فرهنگ دفاع مقدس و انتقال آن به نسل جدید است. کسانی که خاطرات دفاع مقدس را ثبت کرده و برای آیندگان به ارمغان میگذارند به انتقال فرهنگ پایداری کمک شایانی میکنند. جنگ تحمیلی به پایان رسیده اما دفاعمقدس باقی است؛ چرا که استکبار جهانی همچنان دسیسهچینی و توطئهپردازی میکند.
در ادامه این برنامه از کتابهای «هنوز فرمانده مایی» با مصاحبه و تدوین محسن سیوندیان، «سرو سپید» به کوشش سیدسعید اطهرینیا و جواد موثق، «صورتهای خاکی» تالیف مشترک فرزاد بیات موحد و ربابه احمدی، «خط به خط» اثر مشترک محمدتقی عزیزیان و احمد کنجوری و «یک لحظه شوکه شدم» به قلم احمد خمرهای دلسوخته رونمایی شد. این آثار به ترتیب شامل خاطرات محمدجعفر یوسف زاده، سید فتاح رستگار، امیر علی احمدی، علیمحمد نظری و غلامحسین زرگر هستند.
حق مطلبی که ادا نشد
در پایان مراسم هم سردار شیخی، معاون پژوهشگاه علوم و معارف دفاعمقدس با اشاره به اینکه حدیثگفتن از نعمات خداوندی است و وظیفه انسان به شمار میآید، اظهار کرد: امام خمینی (ره) جمله معروفی به این مضمون دارند:« ما در جنگ براي يك لحظه هم نادم و پشيمان از عملكرد خود نيستيم و جنگ با تمام سختیهایش، نعماتی نیز برای ما داشت.» ما هم باید این نعمتها را به نسلهای جدید انتقال دهیم.
وی با بیان اینکه در این جلسه حق مطلب ادا نشد، اضافه کرد: باید از این جلسات برای برگزاری بهتر برنامههای مشابه در آینده، درس بگیریم. طبیعی است که ادبیات دفاعمقدس چهره جدیدی را در گفتمان تاریخ مطرح میکند و نشان میدهد چقدر از برخی نعمات مغفول ماندهایم.
شیخی با تاکید بر توجه به استانداردها و ضرورتشان افزود: امام خمینی (ره) حتی تخطئه را هم نعمتی الهی میدانستند چه برسد به نقد که جایگاه خودش را دارد. امروز حتی اگر برای فیلمهای سینمایی هم جلسه نقد برگزار نشود، دستاندرکاران آن فیلم خود را با یک کسری بزرگ روبهرو میبینند. خوشبختانه نقد به فرهنگ تبدیل شده و در پویایی آثار ما خیلی موثر است.
وی موضوع مصاحبهها، انتخاب مصاحبه شونده و زمان مصاحبه را ارکان اصلی انتشار آثار تاریخ شفاهی دانست و افزود: رزمندهها اغلب نویسنده یا سخنران نیستند و زمان زیادی هم از پایان جنگ تحمیلی گذشته است و مصاحبه شونده باید با زمینهسازی، ذوق و درایت زوایای پنهان اتفاقات را کشف کند. در سالهای دفاعمقدس تنها نیروهای مسلح به جنگ نرفتند و همه جامعه ایران به نوعی درگیر این واقعه شدند و چنین زمینههایی باید کشف شوند.
نظر شما