یکشنبه ۱ تیر ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۴
آیا آمار نشر کتاب های دینی کاهش یافته است؟/ رییس ارشاد قم: نشر کتب‌ دینی 180 درصد رشد داشته‌

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم، وجود یک سلسله مشکلات اجرایی در ارایه آمار واقعی تعداد عناوین کتاب‌های دینی از سوی موسسه واسط میان این اداره و خانه کتاب را باعث ایجاد نگرانی و تذکر معاون فرهنگی وزیر ارشاد مبنی بر کاهش کتاب‌های دینی دانست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) دکتر سیدعباس صالحی چندی پیش در نشستی با ناشران استان قم از کاهش آمار نشر کتا‌های دینی ابراز نگرانی کرد و تذکر داد: «باید این موضوع را جدی بگیریم.»
 
خبرنگار «ایبنا» به این بهانه و برای جویا شدن علت کاهش عناوین کتاب‌های دینی، با حجت‌الاسلام محمدکاظم شمس، رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم گفت‌وگو کرد.
 
وی در این باره توضیح داد: بنده این افتخار را داشتم که پیش از ورودم به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم، حدود 10 سال مسوولیت موسسه انتشارات بوستان کتاب دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم را بر عهده داشته باشم. بنابراین، تا حدودی از نزدیک با اغلب مشکلات میان ناشران قم و اداره ارشاد قم آشنا بودم.

حجت الاسلام شمس ادامه داد: چه زمانی که در موسسه انتشارات بوستان کتاب بودم و چه زمانی که وارد اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان قم شدم، متوجه شدم که کتاب‌های منتشر شده در قم _ که عمده این کتاب‌ها در زمره کتاب‌های دینی قرار می‌گیرند_ با تاخیر بسیار زیاد به هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد، کتابخانه ملی و موسسه خانه کتاب ارسال می‌شوند؛ همین موضوع باعث شد تا کتاب‌های ارسالی به تهران به‌روز نباشند و  کاهش  تعداد کتاب‌های دینی قم را در ذهن متبادر کند.
وی اظهار کرد: خوشبختانه بخشی از این مشکلات با برگزاری نشست هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد به صورت هر دو هفته یکبار، برطرف شد؛ این در حالی است که پیش از این هر دو یا سه ماه یکبار این جلسات برگزار می‌شدند.
 
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم ضمن اصلاح برداشت از تعداد کتاب‌های دینی مبنی بر کاهش عناوین گفت: براساس آمار موسسه خانه کتاب، نزدیک به 10 درصد کتاب‌های منتشر شده در سال 1392، مربوط به شهرستان قم بوده است. همچنین در سال 1392 سهم شهرستان قم از کتاب‌های خریداری شده وزارت ارشاد، 11/5 درصد بوده است یعنی از شهرستان قم،1/5 درصد بیش از سهمش کتاب خریداری شده است.
 
عضو هیات تجدیدنظر تخلفات ناشران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در توضیح بیشتر برای اصلاح خبر کاهش کتاب‌های دینی عنوان کرد: براساس قراردادی که از مدت‌ها پیش موجود است، موسسه پارسا به عنوان نماینده موسسه خانه کتاب، وظیفه دریافت کتاب‌های اداره ارشاد شهرستان قم و ارسال آن‌ها به تهران (هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد، موسسه خانه کتاب و کتابخانه ملی) را بر عهده دارد. زمستان سال گذشته که متوجه وجود مشکلاتی در این چرخه به ویژه تاخیر در فرایند این ارسال شدم، موضوع را پیگیری کردم و متوجه شدم که وجود یک سلسله مشکلات اجرایی در موسسه پارسا باعث عدم ارسال گزارش نشر برخی کتاب‌ها به تهران شده است!

وی ادامه داد: به دلایل مذکور، سید عباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جشنواره شعر فجر از کاهش عناوین کتاب‌های دینی ابراز نگرانی کردند. در این راستا نجفعلی میرزایی، مدیرعامل موسسه خانه کتاب نیز از بنده خواهان علت این کاهش شدند. من نیز به ایشان گزارش مبسوط ارایه کردم.
حجت الاسلام شمس توضیح داد: این گزارش مبنی بر این است که از ابتدای سال 1393 تا 22 خردادماه، حدود یک هزار و 709 عنوان کتاب در قم مجوز ترخیص گرفته‌اند. این در حالی است که در این مدت مشابه در سال 1392، 688 عنوان کتاب ترخیص شده بودند؛ بنابراین، نه تنها تعداد کتاب‌ها کاهش نیافته‌اند بلکه نسبت به سال 1392، با یک رشد 180درصدی مواجه شده‌اند اما به دلیل ارسال نشدن برخی کتاب‌ها از سوی موسسه پارسا به تهران، آمار موجود در موسسه خانه کتاب با آمار مستند مغایرت دارد.
 
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم در پاسخ به این پرسش که «برای رفع این نگرانی از تعداد کتاب‌های دینی و برای حل مشکل عدم ارسال برخی کتاب‌ها به تهران چه تمهیداتی اندیشیده‌اید؟» گفت: برای بر طرف کردن این مشکل، از همکاران خود در اداره ارشاد شهرستان قم تقاضا کردیم به هنگام ارایه کتاب‌های منتشر شده این اداره به موسسه پارسا، حتماً رسید دریافت کنند.
 
وی در ادامه اظهار کرد: همچنین به مدیرعامل موسسه خانه کتاب پیشنهاد کردیم تا کتاب‌های منتشر شده شهرستان قم، مستقیماً و بدون واسطه از طریق اداره ارشاد این شهرستان به تهران ارسال شود؛ در این راستا با راه‌اندازی پایگاه اینترنتی خانه کتاب، می‌توانیم آمار کتاب‌های‌مان را در پایان هر هفته به این موسسه ارایه کنیم.

عضو هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این پرسش که «آیا پیشنهاد شما به نتیجه‌ای نیز رسیده است؟» گفت: در حال حاضر قرار است این پیشنهاد بررسی شود و در صورت تایید، به تصویب برسد.
حجت الاسلام شمس با اشاره به مشکلات نشر کشور اظهار کرد: مشکلات اقتصاد نشر به ویژه افزایش بهای کاغذ، نشر کشور را تحت‌الشعاع قرار داده‌اند؛ وقتی در چنین وضعیتی کتاب‌های ناشران به فروش نمی‌رسند، تصمیم می‌گیرند کتاب‌هایشان را با شمارگان پایین منتشر کنند. از طرف دیگر در چنین موقعیتی، کتاب‌هایی را که باید به لحاظ موضوعی و محتوایی با شمارگان پایین منتشر کنند، ممکن است در اغلب موارد منتشر نکنند.
 
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم افزود: در بحبوحه مشکلات اقتصاد نشر کشور، ناشران ترجیح می‌دهند کتاب‌های عمومی‌تر و در اغلب موارد کتاب‌هایی که بازار فروش بیشتری دارند، منتشر کنند و از تعداد کتاب‌های تخصصی‌ کاسته می‌شود. همچنین کاهش تعداد کتاب‌های کیفی را شاهد خواهیم بود.
 
عضو هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که باید به اقتصاد نشر رسیدگی و یک علاج جدی برای آن اندیشیده شود، گفت: متأسفانه اعتبار تخصیص یافته به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در سال جاری، معادل همان رقم اعتبار تخصیص یافته سال گذشته است. در این راستا اعضای هیات انتخاب و خرید کتاب این وزارتخانه درخواست افزایش این اعتبار را دارد.
 
وی بیان کرد: با توجه به بالا بودن بهای کتاب‌ها اگر این اعتبار افزایش نیابند، هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد مجبور می‌شود تعداد خرید خود را کاهش دهد که این موضوع به ضرر ناشران کشور تمام می‌شود.
 
حجت‌الاسلام شمس افزود: امیدواریم در میزان اعتبارات معاونت فرهنگی وزارت ارشاد تجدیدنظر صورت بگیرد و رقم این اعتبارات افزایش یابد تا این وزارتخانه بتواند در حوزه خرید کتاب‌ها حمایت بهتر و بیشتری داشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها