سه‌شنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۳ - ۰۷:۱۹
سفارشی نوشتن به رویه تبدیل شده است

فاطمه سلیمانی و مریم بیات‌تبار دو تن ازنویسندگان کودک ونوجوان استان زنجان هستند که در گفت‌وگو با ایبنا از مشکلات مختلف مرتبط با کتاب و کتابخوانی در شهرستان‌ها به ویژه در استان زنجان سخن گفته‌اند. نبود مراکز مناسب برای پخش کتاب، سفارشی نویسی، کمبود نویسندگان و ناشران حرفه‌ای در زمینه ادبیات کودک و نوجوان از مهم‌ترین نکاتی است که به آن اشاره کرده‌اند.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) زینب حبیب پور: فاطمه سلیمانی  گفت:در حال حاضرسفارشی نوشتن نویسنده‌ها در استان زنجان به یک رویه تبدیل شده است و کمتر نویسنده یا شاعری در استان وجود دارد که با انگیزه و هدف از پیش تعیین شده خود دست به قلم شود و بنویسد .
 
وی نبود مرکز پخش کتاب را یکی از مشکلات حوزه نشر در استان دانست و افزود: در حال حاضر پخش کتاب‌های چاپ شده در استان زنجان، توسط مسوولان پخش استان‎های دیگر همچون قم و همدان صورت می پذیرد و به دلایل مختلف و با توجه به مشکلات بسیار زیادی که در سیستم توزیع کتاب در کشور وجود دارد، نویسندگان استان زنجان برای پخش کتاب های خود با مشکلات عدیده‌ای مواجهند.

این نویسنده کودک ونوجوان توضیح داد: نبود ناشر حرفه‌ای و فعال چه در زمینه بزرگسال و چه کودک را هم شاید بتوان یکی از مهم‌ترین معضلات حوزه نشر در استان زنجان به حساب آورد. در استان زنجان انتشارات آنچنان فعالی وجود ندارد، البته دو ناشری هم که در استان کار می کنند، بیشتر در حوزه کاردانشگاهی و آموزشی و در برخی موارد اشعار ترکی فعالیت می‌کنند و بیشتر کسانی که کارهای حرفه ای می‌کنند تمایل دارند کارهای خود را برای چاپ به استان‌های دیگر بفرستند.

این فعال فرهنگی گفت: متاسفانه در حال حاضر چند انتشاراتی فعال استان زنجان است به دلیل هزینه‌های بالای کاغذ، دچار رکود شده‌اند و تنها در زمینه چاپ کتاب‌های علمی و درسی فعالیت می کند و کتاب‌هایی رمان و کلا حوزه ادبیات در فهرست انتظار چاپ می‌مانند.

سلیمانی افزود: طی سال‌های اخیردر زنجان فعالیت در زمینه شعر و داستان کودک تا حدودی رونق گرفته است و در خلال جشنواره‌هایی که برای بزرگسالان برگزار می‌شود، ادبیات کودک نیز گنجانده می‌شود، البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان در برگزاری جشنواره های کودک ونوجوان سهم عمده‌ای ایفا می‌کند و به صورت جسته گریخته نیز اداره ارشاد در طول سال با برپایی جشنواره‌هایی در سطح استان در این زمینه فعالیت می‌کند.

وی درباره برگزاری نمایشگاه کتاب کودک دراستان زنجان نیز گفت: به‌حمدالله از نظر نمایشگاه کتاب در استان مشکلی وجود ندارد. نمایشگاه کتاب کودک به شکل دایمی در محل نمایشگاه کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان برقرار است و علاقه مندان در هر زمانی که تمایل داشته‌باشند، می توانند به این نمایشگاه سر بزنند و از کتاب های آن بهره ببرند اما به صورت فصلی نیز در این استان نمایشگاه‌هایی برگزار می‌شود؛ مثلا نمایشگاه کتاب کاسپین که تقریبا همه ساله برگزار می‌شود و هرسال شهر زنجان میزبان عده کثیری از ناشران از سراسر کشور است و به صورت جسته گریخته نیز این نمایشگاه‌ها در فرهنگسراها و موسسات فرهنگی استان نیز برگزار می‌شود.

این نویسنده کودک ونوجوان سیاستگذاری‌های مناسب فرهنگی دولت در شهرستان‌ها را یکی از راهکارهای موثر برای برون رفت از معضلات به‌وجود آمده در حوزه نشر دانست و اظهار کرد: بی‌شک در استان کوچکی مانند زنجان سیاستگذاری‌های فرهنگی دولت بی‌تاثیر نخواهد بود و تا بستر مناسبی برای پیشبرد اهداف فرهنگی نویسندگان و دست‌اندرکاران کتاب کودک ونوجوان شکل نگیرد، بسیاری از مشکلات حوزه نشر به ویژه نشر کودک ونوجوان برطرف نخواهد شد . ازآنجایی‌که نویسندگان زیادی در استان زنجان وجود دارند که مایلند در این حوزه فعالیت کنند، به دلیل نبود حمایت از سوی مسوولان نمی توانند در این راه موفق شوند و به اهدافی که در این زمینه در ذهن دارند برسند و تنها به جشنواره‌ها دلخوش و امیدوارهستند، چراکه جشنواره ها باعث تشویق و ایجاد انگیزه در آنها برای نوشتن می‌شود، اما متاسفانه موسسه و یا ارگانی که در این راه آن‌ها را حمایت کند، در استان وجود ندارد.


کارکودک جدی گرفته نمی شود
مریم بیات تبار، دیگر نویسنده کودک ونوجوان زنجان نیز فقدان نویسنده کودک ونوجوان در استان را یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مشکلات حوزه نشر دانست و گفت: در حال حاضر نویسندگان کودک ونوجوانی که در استان وجود دارند حتی به تعداد انگشتان دو دست هم نمی‌رسند و این تعداد محدودی هم که وجود دارد نیازبه یکسری آموزش‌های اولیه در زمینه نویسندگی دارند و اگر قرار باشد مشکلی از مشکلات حوزه نشر در استان زنجان برطرف شود به نظر من آموزش نویسندگان یکی از این اولین‌ها به شمار می رود.

وی ادامه داد: متاسفانه در استان زنجان به لحاظ مالی و همچنین مسایل مربوط به دادن مجوز به یک نویسنده و ناشر برای چاپ یک اثر، آنچنان حمایتی از سوی مسوولان صورت نمی گیرد تا در حداقل زمان ممکن یک کتاب به مرحله تولید برسد و در این میان نیز اگر کسی که اثری را نوشته، نویسنده شناخته شده‌ای نباشد مشکل دوچندان است چون خیلی ها سعی می‌کنند با سنگ اندازی جلو او، به بهانه‌های مختلف از این کار منصرفش کنند!

این نویسنده کودک و نوجوان در ادامه سخنان خود اظهار کرد: آن اندازه که تهیه کتاب‌های درسی برای کودکان ونوجوانان زنجانی دغدغه است، خرید کتاب‌های داستانی و متفرقه دغدغه نیست و تا زمانی که امکانات و تکنولوژی‌های جدید مانند اینترنت که امروزه به راحتی در دسترس همگان قرار دارد، وجود دارد، کتاب جایگاه آنچنانی بین کودکان و نوجوانان ندارد و نخواهد داشت، پس اولیای مدرسه و خانواده وظیفه دارند کارکردهای کتاب را به آن‌ها متذکر شوند تا کتاب به مرور زمان در اولویت زندگی آن‌ها قرار گیرد و اگر کتاب دغدغه آن‌ها شود بی‌شک دولت نیز از این حوزه حمایت خواهد کرد.

وی افزود: متاسفانه مسوولان پیگیری که دغدغه فرهنگ داشته باشند، در این استان کمتر وجود دارند و اگر کسانی هم در این زمینه کاری انجام می دهند، بیشتر پیگیر موضوعات خاص و سفارشی هستند تا کار مستقل کودک ونوجوان . می‌طلبد که مسوولان فرهنگی استان و همچنین نویسندگان هزینه و وقت بیشتری برای پرداختن به موضوعات کودک ونوجوان اختصاص دهند.

بیات تبار جدی گرفته نشدن کار کودک در استان را یکی از مشکلات این حوزه دانست و گفت: در استان زنجان سخت‌گیری‌های بسیار زیاد و در مواقعی خارج از محدوده وجود دارد .ناشران هم تلاش نمی‌کنند که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت کنند و نویسندگان این حوزه هم آن‌گونه که باید کار کودک را جدی نمی‌گیرند. هر چند به نسبت گذشته اقدامات مثبت و اساسی در این زمینه صورت گرفته است ولی همچنان تلاش برای بهتر شدن در این حوزه جای کار دارد و آن اندازه که کار بزرگسال دغدغه نویسنده‌های استان است به کار کودک توجهی نمی شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها