پنهانی با اشاره به مشکلات موجود حوزه نشر در استان لرستان اظهار کرد: با توجه به اینکه استان لرستان در حوزه چاپ و نشر کتاب محدودیتی به لحاظ تعدد ناشران ندارد اما می توان گفت که به طور نسبی از آمار مناسبی در این حوزه برخوردار است. مشکل اینجاست که به طور مستقل هیچ گونه انتشاراتی ویژه کودک ونوجوان در این استان وجود ندارد.
این نویسنده کودک ونوجوان اظهار کرد: بسیاری از مشکلات مربوط به حوزه کتاب کودک ونوجوان استان به ناشران و موسسات انتشاراتی برمیگردد. تا زمانیکه در استان لرستان انتشاراتی مختص کودک ونوجوان وجود ندارد، چگونه می توانیم انتظار داشته باشیم که دراین وادی، نویسندگان جدیتر وحرفهایتر به قضیه نگاه کنند. نویسندگان استانی فعال در عرصه کودک ونوجوان اگر بخواهند آثارشان به چاپ برسد، باید متقبل هزینههای سنگین شوند و از آنجاییکه ناشران نیز هیچگونه مسئولیتی درقبال فروش آثار آنها ندارند، نویسنده و مولف باید مثل دورهگردها راه بیفتند واز این کتابفروشی به آن کتابفروشی برود وخود مبلغ کتابش باشد. چون اگر این کار را نکند باید هزارجلد کتاب را درپستوی خانه روی هم تلنبارکنند تاروزی روزگاری به دوستان واطرافیان هدیه بدهد! البته این تنها درمورد آثار کودک ونوجوان نیست، بلکه این قبیل مشکلات درحوزه بزرگسال نیز بارز ومشهود است.
وی افزود: به هرحال نویسندگان استان با انبوهی از مشکلات روبرو هستند. از مشکلات نشر گرفته تا معرفی آثارشان و مشکلات مالی تا دغدغههای فکری و ذهنی آنها برای نوشتن برای این گروه سنی. نویسندگان استان هرزمانی که برای چاپ آثارشان به اداره ارشاد استان مراجعه می کنند، همه به طور یکسان یک پاسخ را دریافت می کنند و آنهم این است که اگر بودجه به اندازه کافی باشد 100 نسخه از شما خریداری می شود و اینکه این بودجه کی وکجا و چگونه خرج می شود، سوالی است که هیچ وقت پاسخ داده نشده.
پنهانی وجود این مشکلات را تنها مختص حوزه نشر کتاب ندانست و در ادامه تصریح کرد: استان لرستان حتی در حوزه مطبوعات نیز با مشکلات بسیار زیادی روبه رو است، از جمله ماهنامه « پیشوک » که تنها نشریه تخصصی کودک ونوجوان در استان لرستان به شمار میرود در روند انتشار با مشکلات زیادی دست وپنجه نرم میکند، البته به تازگی به پیشنهاد بنده نشریه تازه تأسیس کاسیت یک صفحه خود را به آثار کودکان ونوجوانانی که اهل نوشتن هستند یا نویسندگان کودک ونوجوان استان اختصاص داده که تا به حال 3 شماره از آن به مخاطبان عرضه شده است.
وی آموزش و پرورش را یکی از نهادهای مهم برای حمایت از مقوله کتاب و کتابخوانی در استان ها قلمداد کرد و گفت: آموزش وپرورش با توجه به رسالت کاری خود که به پرورش استعدادهای دانش آموزان می پردازد، می تواند نقش کلیدیتری در ایجاد فرهنگ ترویج، توسعه وتعمیق کتاب و کتابخوانی و سیرمطالعاتی بچه ها داشته باشد.
این نویسنده گفت: ایجاد علاقه به کتاب باید از خود معلمان شروع شود چون معلمی که خودش دغدغه کتاب ومطالعه داشته باشد بهتر می تواند دراین راستا قدم بردارد.
این فعال فرهنگی افزود: در استان لرستان تنها دستگاهی که متولی کار کودک ونوجوان است و رسالت کاریاش غنی سازی اوقات فراغت کودکان ونوجوانان و ترویج فرهنگ مطالعه وکتابخوانی است، کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان است که دراین زمینه به طور جدی و مستمر فعالیت می کند و به واقع ارتباط کانون با مدارس موجب شده در جذب دانش آموزان و کودکان ونوجوانان گامهای خوبی برداشته شود وآن تعداد دانش آموزی که به عضویت کانون درمیآیند، به طور قطع به سمت وسوی این فعالیت ارزشمند رفته و خواهند رفت.
پنهانی اضافه کرد: کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان استان به طور کلی 20 مرکز فعال چه به صورت ثابت وچه سیار در سطح استان دارد و در شهر خرم آباد و بدرآباد 6 مرکز فرهنگی هنری، در شهر بروجرد 3 مرکز ودر بقیه شهرستان های استان هرکدام يك مرکز دارد که البته با توجه به جمعیت گروه سنی کودک ونوجوان در سطح استان، این تعداد مرکز برای جمعیت استان کافی نیست و نمیتواند پاسخگوی نیاز فرهنگی تمامی کودکان ونوجوانان باشد.
وی یادآور شد: نمایشگاه کتاب کودک ونوجوان ومحصولات فرهنگی تنها از طرف کانون پرورش فکری در سطح استان لرستان برگزار می شود. اداره کل کانون در هفته کتاب وکتابخوانی یا در مناسبت های مختلف در مراکز یاد شده به مناسبت های مختلف نمایشگاه کتاب برگزار می کند و اکثر کسانی که با کانون و حضور فعالش دراستان آشنایی دارند، اقدام به بازدید و خرید از این نمایشگاه می کنند.
پنهانی مشکلات اقتصادی را از تاثیرگذارترین عوامل در حوزه نشر کتاب در استان لرستان برشمرد و گفت: در استان لرستان و در رابطه با مقوله ممیزی آثار کودک ونوجوان با مشکل خاصی برخورد نکرده ایم، به دلیل اینکه نوشتن برای این طیف و طبقه از جامعه چندان به لحاظ اندیشه و بن مایه زیرذره بین نیست و تا به حال پیش نیامده کسی کاری ارائه دهد ودچار ممیزی یا مشکلات خاص مربوط به آن باشد. اما مشکلات اقتصادی را نمی توان در این زمینه نادیده گرفت و از آنجاییکه استان لرستان در رده اول بیکاری قرار دارد، این عامل درمورد اشتغال بسیاری از شاعران ونویسندگان استان نیز صادق است.
نظر شما