محسن حسینی آهنگساز، نوازنده و کارشناس ارشد موسیقی در گفتگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره انتشار کتاب «از مشق تا نقش» توضیح داد: ذهن هنرجویان موسیقی همواره درگیر این ماجراست که تفاوت های میان اجرای ساده یک قطعه توسط هنرجو و اجرای کامل و حرفهای آن توسط یک نوازنده ماهر چیست و هنرجو چگونه می تواند به اجرای کامل و شنیدنی دست پیدا کند؟ این کتاب مسیر شکلگیری این تفاوتها را برای هنرجو آشکار می سازد.
این هنرمند که سابقهای 20 ساله در نوازندگی و تدریس ساز سنتور دارد، افزود: امروزه استفاده از خط نُت برای مقاصد آموزشی ضروری است ولی هیچگاه نمیتوان تمام ظرافتهای لازم برای یک اجرای کامل را به نت درآورد و واضح است که نواختن قطعات به مراحلِ عنوانشده در این کتاب ختم نمیشود و تکنیکهای ارائه شده در سطح عالی صرفا پیشنهاد نگارنده است.
حسینی ادامه داد: نوازنده پس از تمرینات فراوان و کسب مهارتهای لازم و همچنین برخورد خلاقانه با قطعات میتواند اجرایی متفاوت و در عین حال زیبا و قابل قبول از یک قطعه ارائه دهد. در این کتاب سعی شده به هنرجو تفهیم شود که نباید و نمیتوان همه چیز را در موسیقی به دوش نت گذاشت زیرا هنرجو بسیاری از ظرافتهای تکنیکی را با گوشدادن مکرر اجراهای بزرگان موسیقی پیدا خواهد کرد.
مسیر سه مرحلهای در آموزش یک قطعه
در این کتاب، قطعاتی از آثار شناختهشده استادان بزرگ موسیقی انتخاب و در سه سطح ابتدایی، متوسط و عالی نتنویسی شدهاند. در سطح ابتدایی، قطعات به صورت ساده، با تمپوی پایین و مضرابگذاری تمامی نتها ارائه میشوند. و حتی هنرجویانی که بیش از چهار یا پنج ماه از شروع آموزش آنها نگذشته میتوانند آنها را تمرین کنند و بنوازند.
در سطح متوسط، علاوه بر بالاتر رفتن تمپوی اجرا، پیچیدهتر شدن اجرای جملات با استفاده از تکنیکهای ریز، درّاب، نتهای زینتی و علائم مربوط به نوانس نیز مورد نظر بوده است. همچنین تعیین مضراب هر نت بر اساس روش الگو برداری از میزانهای قبل صورت خواهد پذیرفت.
در سطح عالی، مناسبترین تمپو برای اجرای قطعات، ارائه شده است که قطعا بالاتر از دو سطح قبل خواهد بود. تکنیکهایی همچون تکیه، مالش، و زینتهای پیچیدهتر نیز در این سطح اضافه میشوند.
اهداف اصلی و ضمنی این کتاب
محسن حسینی، هدف اصلی از نگارش این کتاب را چنین عنوان کرد: هنرجویان بعد از مشق این کتاب باید قادر باشند تا عکس مسیری را که این کتاب معرفی کرده است، طی کنند. یعنی بدانند که در آنسوی تکنیکهای دشواری که برای این آهنگها در کتابهای مختلف نوشته شده، ساختاری سادهتر نهفته است. این شیوه سبب میشود هنرجو در مواجهه با قطعات پیچیده و دشوار، هراس بیجا را کنار بگذارد و ابتدا با سادهکردن آن قطعه ساختار پایهای آن را شناخته و تمرین کند و سپس به مرور با اضافه کردن تکنیک های پیچیده تر و جزئیات بیشتر به سمت اجرای کامل آن قطعه پیش برود.
در مقدمه کتاب دیگر اهداف این شیوه آموزشی اینگونه بیان شدهاند:
- آشنا شدن هنرجو با روش ساده کردن قطعات نتنویسی شده به منظور تمرین و تکمیل مرحله به مرحله آنها
- امکان دسترسی هنرجو در هر سطحی از آموزش به قطعات ساخته شده توسط اساتید بزرگ موسیقی کلاسیک ایران
- آشناشدن هنرجویان با رپرتواری غیر از رپرتوار ساز تخصصیِ شان
- آموزش کاربردی ردیف موسیقی ایران در قالب قطعات ارائه شده
- آشنا شدن هنرجویان با تعدادی از مفاخر و بزرگان موسیقی ایران و بخشی از آثار آنها
- تقویت بُنیه ملودیک و توان جملهپردازیِ هنرجویان
این کتاب شامل ده قطعه (پنج پیش درآمد و پنج رِنگ در پنج آواز از دستگاه شور) از آثار بزرگان موسیقی ایران همچون: درویشخان، علیاکبر شهنازی، رکنالدینخان، ابوالحسنصبا و حسن کسایی است که توسط محسن حسینی برای ساز سنتور نتنگاری و تکنیک گذاری شدهاند.
کتاب «ازمشق تا نقش» همراه با یک سیدی ، در 65 صفحه و شمارگان 500 نسخه و با بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات موسیقی عارف به بازار عرضه شده است.
نظر شما