«ساختار نظریههای جامعهشناسی ایران» عنوان کتاب جدیدی از ابوالفضل رمضانی است که در آن به چیستی فرم و شکل جامعه ایرانی میپردازد.
مولف این کتاب اعتقاد دارد در نظریههای جامعهشناسی تاریخی، ما به دنبال تاریخنگاری نیستیم؛ بلکه در پی سرنخهایی از گذشته برای شناخت زمان حال هستیم. وقتی این نظریهها را کنار هم قرار میدهیم تصویر کلی از جامعه ایران و علل توسعه نیافتگی آن ظاهر میشود.
کتاب در دو بخش و 16 فصل تنظیم شده است؛ در هر فصل نظریه اصلی به صورتی روشن توضیح داده شده است و در انتها مدل یا گزارههای نظریه ارائه شدهاند.
در انتهای کتاب همه نظریهها در یک نظریه ترکیب شدند. شما با مطالعه این کتاب دیدی جامع از جامعه ایران و علل توسعه نیافتگی آن کسب میکنید.
در بخش نخست کتاب با عنوان«نظریههای جامعهشناسی تاریخی ایران»، نظریه استبداد شرقی ویتفوگل، نظریه انحطاط ایران سید جواد طباطبائی و نظریه مالک و زارع و نظریه دولت در ایران لمبتون در کنار نظریه موانع رشد سرمایهداری در ایران احمد اشرف به همراه نظریه جامعه کوتاهمدت همایون کاتوزیان و نظریه راهبرد و سیاست سرزمینی پرویز پیران و نظریه مقاومت شکننده جان فوران بررسی شده است.
بخش دوم «نظریههای جامعه معاصر ایران» نام دارد، در این بخش نظریه موانع توسعه سیاسی در ایران حسین بشیریه، نظریه زبان و منزلت در تعامل ایرانیان ویلیام بیمن، نظریه توسعه و تضاد فرامرز رفیعپور و نیز فرهنگ یاریگری در ایران مرتضی فرهادی در کنار نظریه سازگاری عرفی سعید معیدفر و نظریه توسعه و نابرابری محمد جواد زاهدی در این کتاب بررسی شده است.
مولف در ادامه تالیف این کتاب و در بخش دوم، نظریه جامعه ایرانی تقی آزاد ارمکی را به همراه نظریه جامعه کژ مدرن جلائیپور و نظریه ترکیبی جامعه ایرانی از نظر گذرانده است.
کتاب«ساختار نظریههای جامعهشناسی ایران» در 208 صفحه به بهای هفت هزار تومان از سوی نشر مولف به کتابفروشیها راه یافته است.
نظرات