به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) دومین روز از نخستین اجلاس مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها با حضور «سید عباس صالحی» معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز (20 مردادماه) در هتل پارسیان انقلاب برگزار شد.
میرزایی: خانه کتاب، خانه کتاب ایران است نه تهران
«نجفعلی میرزایی» مدیرعامل موسسه خانه کتاب در این مراسم اظهار کرد: اعتراف میکنیم که تا الان در موسسه خانه کتاب چهره این موسسه تهرانی و مرکزی بوده است اما از این به بعد، با حضور دکتر صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد، میکوشیم تا از این موسسه به عنوان موسسه خانه کتاب ایران یاد کنیم؛ چرا که معتقدیم کارهای ارزشمندی که در این موسسه صورت گرفته است نباید فقط برای تهران باشد بلکه باید در استانها نیز توزیع شوند.
وی ادامه داد: موسسه خانه کتاب امکان اطلاعرسانی تخصصی در حوزههای کتاب، اهل قلم و نشستهای تخصصی را به وسیله خبرگزاری کتاب ایران ـ مهمترین و وسیعترین رسانه تخصصی در حوزه کتاب ایران ـ را دارد. امیدواریم با همکاری ادارات ارشاد استانها، اخبار حوزه کتاب استانها نیز در «ایبنا» منتشر شوند، بهگونهای که مجبور شویم در ماههای آینده ایبنای استانی را هم راهاندازی کنیم.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب با بیان اینکه «ایبنا» و نشریه کتاب هفته، رسانه ادارات کل ارشاد استانها هستند گفت: پیش از این، فقط یک نسخه از نشریه کتاب هفته به استانها ارسال میشد. اما اکنون از هر شماره، 50 نسخه به استانها ارسال میشود. بنابراین، توقع داریم در مقابل، اخبار حوزه کتاب استانها را در اختیار ما بگذارید. همچنین در نظر داریم بخش استانی کتاب هفته را نیز راهاندازی کنیم.
میرزایی عنوان کرد: اصرار داریم در استانها با مشارکت موسسه خانه کتاب، همایشهای استانی اهلقلم برگزار شود. این موسسه آمادگی دارد در بحثهای علمی نمایشگاههای کتاب استانی ورود پیدا کند.
وی با بیان اینکه اهل قلم، حلقه فراموش شده صنعت نشر کشور است گفت: صنعت نشر در شیب خطرناکی است؛ این موضوع با همکاری، ذکاوت و همراهی ادارات کل ارشاد استانها قابل حل است.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب افزود: در این موسسه برنامه و منابع حوزه کتاب به اندازه کافی وجود دارد. پیشنهاد میکنم مدیران ارشاد استانها از این سرمایهها استفاده کنند.
شجاعی صائین: بازبینی و تجدید نظر در آییننامه مجوز نشر
«علی شجاعی صائین» مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی معاونت فرهنگی، از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی اظهار کرد: اگرچه شرح وظایف دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی این وزارتخانه بسیار گسترده است و شامل بیش از 30 بند میشود اما براساس قراری که با دکتر صالحی داشتیم، عمدتا روی بحث ممیزی و مجوز نشر کتاب صحبتهای متعددی صورت گرفت.
وی توضیح داد: در بحث ممیزی و صدور مجوز نشر معین شد دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد تنها نقش نظارتی داشته باشد و در انتخاب کتابها تنها به محتوای آنها توجه کند. این دفتر با حُسناعتمادی که به ادارات ارشاد استانها و ناشران دارد، مباحث ممیزی کتاب و صدور مجوز نشر کتاب را به استانها تفویض کرد. امیدواریم بتوانیم در این زمینه با ادارات ارشاد استانها مشارکت بیشتری داشته باشیم.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه بخش نشر کشور همچنان توانسته است روند افزایش عناوین کتابها را حفظ کند گفت: خوشبختانه این توفیق را داشتم که در نخستین روزهای ورودم به این دفتر، احکام مربوط به هیات نظارت کتاب بزرگسال و کتاب کودک و نوجوان را صادر کنیم. جلسات مختلفی با اعضای این دو هیات با هدف حل بخشی از مشکلات این دو بخش برگزار کردیم.
شجاعی صائین با اشاره به مصوبات دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این دفتر پیش از این، تجربه برپایی هیاتهای نظارت بر نشر کتاب را در 5 استان داشته است. در این راستا آییننامهای را تنظیم کردیم تا در سه سال آینده در اغلب استانها نیز این هیات نظارت را برپا کنیم.
وی عنوان کرد: مصوبه دیگر دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد، تشکیل کارگروههای کارشناسی در مراکز انتشاراتی است. این فرایند به مشارکت تعداد بیشتری از ناشران سراسر کشور در حوزه ممیزی کتاب کمک شایانی میکند. همچنین شیوهنامه تشکیل کارگروههای کارشناسی در استانها تدوین شده است.
مدیرکل دقتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این دفتر همچنین در دوره جدید فعالیتهای خود آییننامه ممیزی را بازبینی کرده است که بهزودی در اختیار ادارات ارشاد استانها قرار خواهد گرفت.
افزایش اعتبارات
سخنرانی «همایون امیرزاده» مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخش دیگر این مراسم را به خود اختصاص داد. وی با بیان اینکه با بررسی مشکلات پیش روی ادارات ارشاد استانهای سراسر کشور، یک بسته حمایتی تدوین شده است، اظهار کرد: گردهمایی مدیران کل ادارات ارشاد استانها بیسابقهترین اقدام در عرصه فرهنگی محسوب میشود.
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح داد: سال گذشته حدود 800 میلیون تومان اعتبار به منظور خرید کتاب در اختیار ادارات ارشاد استانها قرار گرفت. امسال این مبلغ سه برابر شده است؛ یعنی مبلغ نامبرده به سه میلیارد تومان رسیده است.
بهبود وضعیت نمایشگاههای استانی
در بخش دیگر این مراسم «امیرمسعود شهرامنیا» مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران، به شرح اقدامات این موسسه در دوره جدید فعالیتهایش پرداخت.
وی اظهار کرد: در چند ماه اخیر اتفاقات خوبی در موسسه نمایشگاهها رُخ داده است که از آن میان میتوان به تشکیل دبیرخانه دائمی نمایشگاههای کتاب اشاره کرد.
شهرام نیا ادامه داد: خوشبختانه به دلیل همکاریهای خوبی که وجود داشت، از چند ماه گذشته برنامه برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی در دستور کار قرار گرفت. پیش از این با مدیران ادارات ارشاد استانها جلسات هماندیشی برگزار شد. آنها در جلسات، مطالباتی داشتند که تحقق آنها در نمایشگاههای کتاب استانی را در راس فعالیتهای خود قرار دادهایم.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران با بیان اینکه میکوشیم بسیاری از مشکلات نمایشگاههای کتاب استانی را رفع کنیم اظهار کرد: ضوابط حضور ناشران و چگونگی فعالیتهای آنها در نمایشگاههای کتاب استانی طی چندین جلسه با مدیران ادارات ارشاد استانها تغییر و اصلاح شدند.
وی عنوان کرد: اعتبارات تخصیصیافته برای برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی چندان پاسخگو نیست اما در هر صورت تلاش خواهیم کرد تا همه نمایشگاههای کتاب استانی را در سطح کیفیتر برگزار کنیم.
شهرامنیا توضیح داد: پیشنهادی به مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارایه کردیم و در آن از مقام وزارت خواستیم تا همزمان با برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی، هفتههای فرهنگی استانها را نیز برپا کنیم.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران در پایان سخنانش گفت: جدول زمانبندی برپایی نمایشگاههای کتاب استانی آماده است؛ از مدیران کل ارشاد استانها خواستاریم تا اگر تقاضایی مبنی بر دو سالانه شدن نمایشگاه کتاب یا تغییر زمان برپایی دارند، با سرعت بیشتری به موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران ارایه کنند.
افتتاح کتابخانههای تخصصی شعر و ادبیات در استانها
«مهدی قزلی» مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایران، از دیگر سخنرانان این مراسم بود.
وی اظهار کرد: افتتاح کتابخانههای تخصصی شعر و ادبیات داستانی، برگزاری کاگروهها و کلاسهای آموزشی شعر و داستان، معرفی استعدادهای جوان استانها و برگزاری جوایز جلال آل احمد و پروین اعتصامی از جمله اقدامات بنیاد شعر و ادبیات داستانی در دوره جدید فعالیتهایش به شمار میآیند.
وی بیان کرد: از دوستان خود در ارشاد استانها تقاضامندیم برای رسیدن بنیاد به اهدافش، نظرات و پیشنهادهاي خود را ارایه کنند.
انتخاب «پایتخت کتاب ایران»
«علی اصغر سیدآبادی» مدیرکل دفتر مطالعات، برنامهریزی و کتابخوانی نیز در این مراسم به شرح اقدامات این دفتر پرداخت و گفت: دفتر مطالعات، برنامهریزی و کتابخوانی دو طرح را در دستور کار خود قرار داده است؛ انتخاب «پایتخت کتاب ایران» و «انتخاب روستاهای دوستدار کتاب» عناوین طرحهای این دفتر است که امیدواریم با همکاری مدیران کل ارشاد استانها به نتایج مثبتی برسیم.
توجه به بایدها و نبایدهای سازمانی
«محمد رضا وصفی» مدیرکل دفتر تشکلها و مجامع هم در این مراسم اظهار کرد: از استانهایی که موضوع اقلیتهای دینی در آنها مطرح است، خواستاریم ارتباطشان را با این دفتر بیشتر کنند.
وی توضیح داد: بعضا مشاهده شده است که مراکز NGOهای استانی کارهایی را در تعامل با نهادهای خارجی بدون اینکه وزارت ارشاد در جریان قرار بگیرد انجام میدهند؛ از این استانها خواستاریم این اقدامات را با هماهنگی انجام دهند.
مدیرکل دفتر تشکلها و مجامع وزارت ارشاد عنوان کرد: از استانهای مرزی تقاضامندیم با استانهای همجوار خود به منظور تبادل کالاهای فرهنگی در تعامل باشند.
وصفی گفت: ادارات کل ارشاد استانها میتوانند بر اساس قوانین به موسسهای که در استانها درخواستکننده برگزاری جشنوارههای فرهنگی است، در صورت ثبت رسمی، مجوز صادر کنند. بنابراین، نیاز نیست برای گرفتن مجوز به تهران بیایند. اما ادارات ارشاد استانها باید توجه داشته باشند که اگر متقاضی درخواست فعالیت کشوری دارد، نباید مجوزی صادر کنند بلکه برای این منظور باید با هماهنگی مرکز این اقدام صورت بگیرد.
اجرای طرح بانک اطلاعات چاپخانههای کشور
در بخش دیگر این مراسم، محمود رضا برازش، مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه صنعت چاپ، بزرگترین صنعت فرهنگی کشور است گفت: متاسفانه این صنعت با وجود گردش مالی فراوانی که میتواند در کشور داشته باشد، چندان مورد توجه قرار نگرفته است. بهگونهای که در 4 ماه پایانی سال گذشته، 27 هزار تُن محصولات چاپی وارد کشور شده است.
برازش ادامه داد: متاسفانه اکنون بسیاری از چاپخانههای موجود در استانها کم کار شدهاند. بنابراین، تقاضا داریم ادارات ارشاد استانها نسبت به حل این گونه مسایل توجه کنند.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح داد: وقتی صحبت از صنعت چاپ میشود متاسفانه اغلب افراد تصور میکنند که چاپ فقط یعنی کتاب و آن هم از نوع اُفست! در صورتی که صنعت چاپ گستره بسیار عظیمی دارد که میتواند چندین هزار شغل ایجاد کند.
وی با بیان اینکه از ادارات ارشاد استانها خواستار ورود به بحث آموزش در صنعت چاپ هستیم افزود: از هفته آینده کتابهای تخصصی صنعت چاپ به استانهای سراسر کشور ارسال خواهند شد. همچنین وام بانک صندوق حمایت اهالی صنعت چاپ اکنون در حال پرداخت است. البته باید توجه داشت که تنها افرادی میتوانند نسبت به دریافت این وام اقدام کنند که ارایه طرح داشته باشند.
برازش در پایان سخنانش، گفت: دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرای طرح «بانک اطلاعات چاپخانههای کشور» را با هدف سیاستگذاری در حوزه صنعت چاپ در دستور کار دارد.
دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۲:۵۸
نظر شما