یکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۳ - ۰۶:۰۰
ماجرای شاهی که می‌خواست ناپلئون باشد!

جمیدرضا صدر نویسنده «تو در قاهره خواهی مرد» با سرک کشیدن به گوشه های تاریکِ و کمتر دیده شده ذهن محمدرضا پهلوی تلاش کرده تا نمایشگر ترس‌ها، تنهایی ها، پریشانی‌ها و سوءظن های مردی باشد که در تلاش بود با سرکوب همه‌ صداهای مخالف تنها و تنها بر سریر قدرت ایران باقی بماند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): محمد مساعد: «تو در قاهره خواهی مرد» اثر تازه‌ای از حمیدرضا صدر و رمان این نویسنده است که پیش از این او را به عنوان مفسر فوتبال و منتقد فیلم می‌شناختیم؛ رمانی ۲۵۲ صفحه‌ای که جریان آن روایت یک سال از زندگی محمدرضا پهلوی (سال ۱۳۴۴) است. نویسنده در این رمان با روایتی روان و یک‌ دست از روزهای زندگی شاه می‌نویسد و هرجا که فرصت پیدا کرده، گریزی به دوران ولیعهدی و همین‌طور سقوط او زده و با استفاده از انبوهی مدرک و اطلاعات تاریخی تلاش کرده تصویری روشن از شخصیت شاه به خواننده نشان بدهد. شاهِ رمان «تو در قاهره خواهی مرد» در سراسر رمان «تو» خطاب شده و به این طریق نویسنده سعی کرده تا خواننده را با انگاره‌های روانی شخصیت داستان بیشتر درگیر کند. تلاش نویسنده بر این بوده تا با جمع‌آوری اطلاعاتی دقیق از گفته‌ها، شنیده‌ها و در هم آمیختن تاریخ مکتوب و شفاهی ایران در آن سال‌ها نزدیک‌ترین فاصله از شاه را برای روایت داستان خود انتخاب کند و مخاطب را به درونیات او نزدیک‌تر کند.

تعمق در جزئی‌ترین زوایای زندگی شاه باعث می‌شود تا خواننده در خوانش کتاب نه با یک شخصیت تاریخی، بلکه با یک انسان روبه‌رو شود و از پس تصویری همیشه دیده شده از شاه جنبه‌های مهمی از شخصیت و دغدغه‌های او را ببیند. نویسنده در این رمان با سرک کشیدن به گوشه‌های تاریکِ و کمتر دیده شده ذهن شاه تلاش کرده تا نمایشگر ترس‌ها، تنهایی‌ها، پریشانی‌ها و سوءظن‌های مردی باشد که در تلاش بود با سرکوب همه‌ی صداهای مخالف تنها و تنها بر سریر قدرت ایران باقی بماند و به مرور زمان دیگر هیچ چیز جز قدرت را نمی‌دید. شاهی که همواره با ترس از مرگ و ترور، اطرافیان قدرتمند خود را حذف می‌کرد و از واژه تبعید وحشت داشت. شاهی که نمی‌خواست سرنوشتی مانند پدر خود و یا کندی داشته باشد و همواره خود را با ناپلئون مقایسه می‌کرد.

رمان «تو در قاهره خواهی مرد» ضرب آهنگی تند دارد و مملو از شخصیت‌های تاریخی است که مدام در متن رفت و آمد می‌کنند تا تصویری کامل‌تر از مردی بسازند که روشنفکران داخلی را منکر می‌شد و روشنفکران خارجی را دشمن خود می‌پنداشت. نویسنده از لابه لای روایت دقیق و پرجزئیات روزها و ساعت‌های زندگی شاه در سال 1344 و فلش بک‌ها و فلش فورواردهای پیاپی سعی می‌کند میل جنون‌آمیز شاه به افزایش کاریکاتوری قدرت ارتش با خرید و انباشت افسارگسیخته تسلیحات جنگی را به نمایش دربیاورد و با نگاهی کنجکاوانه به زندگی خصوصی شاه و شکست‌هایش در زندگی زناشویی‌اش گوشه‌ای دیگر از شخصیت این مرد را به نمایش بگذارد.

اگرچه «تو در قاهره خواهی مرد»، کتابی تاریخی نیست و چنین ادعایی هم ندارد اما مطالعه آن برای آنها که به تاریخ علاقه‌مندند ولی حوصله خواندن متون خشک تاریخی را ندارند فرصت مناسبی‌ست تا اطلاعات خوبی از تاریخ معاصر این خاک به دست بیاورند.

«تو در قاهره خواهی مرد» نوشته حمیدرضا صدر از سوی نشر زاوش در 252 صفحه به قیمت 12و 500 تومان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها