«شهر گمشده» کتابی است درباره زندگی و آثار غلامحسین ساعدی که به تازگی به چاپ رسیده است. محمدحسن حبیبی نویسنده این اثر در این کتاب به بازخوانی زندگی و آثار غلامحسین ساعدی پرداخته و درباره او نوشته است: نسل اول انقلاب، پیش از آنکه با آثار و نوشتههای نویسندهای مثل غلامحسین ساعدی آشنا شود، با حاشیههای سیاسی پیرامون او مواجه شده بود.
مولف در پیشگفتار کتاب پس از اشاره به سابقه آشناییاش با ساعدی نوشته است: «سال های پیدایش نسلی که من به آن تعلق داشتم مقارن با سال های پایان تجربه فکری نسل ساعدی بود. نسل ما، که زاده روزگار انقلاب بود، در مقطعی سوار قطار تاریخ تجارب نو در این سرزمین شده بود که ساعدی و هم نسلانش در حال پیاده شدن از آن بودند. زمانی هم که در حال سبک سنگین کردن ابعاد این گذشته نزدیک بودیم، ساعدی و ساعدی ها یا داشتند غبار آن آوار سنگین را از بر و دوش خود می تکاندند یا به تلخکامی روی در نقاب خاک کشیده بودند. نسل اول انقلاب، پیش از آنکه با آثار و نوشته های نویسنده ای مثل غلامحسین ساعدی آشنا شود، با حاشیه های سیاسی پیرامون او مواجه شده بود...»
شهر گمشده با سال شمار زندگی غلامحسین ساعدی آغاز میشود و بعد با مقدمهای ادامه می یابد که حبیبی در آن می گوید: «غلامحسین ساعدی دستاورد جریان روشنفکری نامتعادلی بود که طی حدود نیم قرن، از پرستش غرب به نفرت از آن رسیده بود. این عدم تعادل، حاصل شوک روانی ناشی از حضور ناگهانی ایرانِ جامانده از قافله مدرنیسم در جمع بازیگران قدرتمند جهان جدید بود... جان ناآرام، پرشور، و شتابزده غلامحسین ساعدی نیز ریشه در روح کلی یک تاریخ ناآرام، بی اعتدال و پریشان داشت. ساعدی از پرکارترین نویسندگان معاصر ایران است. او در نوشتن پر کار بود، چون احساس می کرد نوشتن تنها چیزی است که میتواند روح بی قرار و شتاباندیش او را در این دنیا آرام کند. البته، او هرگز به این آرامش دست نیافت. زیرا هیچ یک از رویاهای ذهن رمانتیک و خیالپرداز نسل او با آنچه در جهان واقع روی میداد، انطباق نمییافت.»
این کتاب در پنج بخش با نامهای آرزوهای بزرگ، کابوس شکست، شکوفایی، طغیان و تردید و پایکوبی مرگ تنظیم شده که هر یک از بخش ها شامل سه فصل میشود.
کتاب «شهر گمشده» نوشته محمدحسن حبیبی از سوی انتشارات هرمس به چاپ رسیده و به قیمت 15 هزار تومان به بازار کتاب راه یافته است.
نظر شما