شنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۹
مطالعه در جامعه ما بر حسب نیاز صورت می‌گیرد/کتابی که 58 سال تاریخ مطبوعات را ورق می‌زند

فتح‌الله جوادی آملی، سردبیر مجله «اطلاعات هفتگی» در مراسم نقد و بررسی کتاب «خاطرات یک روزنامه‌فروش» گفت: متأسفانه مطالعه در جامعه ما برحسب نیاز افراد صورت می‌گیرد، درصورتی‌که باید میل به مطالعه را در جامعه ایجاد کنیم تا بازار کتاب رونق بگیرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم نقد و بررسی کتاب «خاطرات یک روزنامه‌فروش» نوشته محمدابراهیم رنجبر امیری، امروز شنبه با حضور دکتر غلامرضا امیرخانی، معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ابوالقاسم غلامی، شاعر، نویسنده و طنزپرداز و فتح‌الله جوادی آملی سردبیر مجله اطلاعات برگزار شد.

غلامرضا امیرخانی نخستین سخنران این مراسم بود که درباره کتاب گفت: چند سال پیش که برای اولین بار رنجبر را دیدم او بخشی از خاطرات خود را در خصوص وقایع سال ۱۲۹۹ تا ۱۳۵۷ تعریف می‌کرد که برایم بسیار جالب بودند و خیلی علاقه‌مند شدم این مطالب در قالب کتاب منتشر شوند.

کتابی که روایتگر تاریخ مطبوعات سرزمین‌مان است

وی با اشاره به شیوه تاریخ‌نگاری این کتاب عنوان کرد: این اثر شاید اولین کتابی باشد که توانسته به‌خوبی قدمی برای انتشار بخشی از تاریخ مطبوعات ایران در این حوزه کاری باشد. اطلاعات کتاب «خاطرات یک روزنامه‌فروش» کاملاً نو و بی‌بدیل هستند که این موضوع علاوه بر محتوای کتاب در عکس به‌کاررفته در پشت جلد آن‌هم کاملاً مشهود است، چراکه این عکس را تاکنون در هیچ جایی ندیده‌ایم.

معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محتوای این کتاب را مانند یک سند ارزشمند خواند و افزود: یکی از ویژگی‌های سند این است که روایتگر یک سری اطلاعات است و نویسنده بدون اینکه خودش از قبل این قصد را داشته باشد به خوانندگان این نسل می‌فهماند که در آن زمان هم نوشتن تاریخ‌نامه‌ها در مکاتبات کتبی رواج داشته و در این کتاب جنبه سندی آن نیز پررنگ‌تر است.

وی اهمیت این کتاب را در دو نکته دانست و ادامه داد: نوع مطلب این کتاب از جهت ادغام مطالب به سند نزدیک‌تر است که این موضوع اهمیت بیشتری دارد. نکته دوم هم این است که تاریخ‌نگاری در این کتاب از زبان یک طبقه فرودست جامعه نوشته‌شده است. موضوعی که حتی در تاریخ صدر اسلام هم دیده نمی‌شد و جای یکسری از افراد در تواریخ رسمی این‌گونه اشخاص خالی بود.

آمادگی کتابخانه ملی برای ارائه اطلاعات در خصوص تاریخ‌نگاری

به گفته امیرخانی، شاید اگر کسی همت می‌کرد و مصاحبه‌ای با نویسنده کتاب «خاطرات یک روزنامه‌فروش» انجام می‌داد و این کتاب را در قالب تاریخ شفاهی مطبوعات روایت می‌کرد می‌توانست اطلاعات بیشتری را از این دوران در اختیار مخاطبان قرار دهد.

وی در پایان آمادگی کتابخانه ملی را برای ارائه اطلاعات در خصوص تاریخ‌نگاری طبقات معمولی جامعه اعلام کرد و گفت: کتاب «خاطرات یک روزنامه‌فروش» اولین کتابی است که زندگی طبقات فرودست جامعه را روایت می‌کند و این موضوع در کشور ما بسیار ضعیف است، به همین دلیل اگر کسی در نظر دارد که این کار را انجام دهد می‌تواند از گنجینه‌ کتابخانه ملی ایران استفاده کند.

قلم طنزپرداز باید در جهت سالم‌سازی جامعه باشد

ابوالقاسم غلامی، شاعر، نویسنده و طنزپرداز با انتقاد از شعر و طنزنویسی امروز گفت: امروزه یک افت قوی در حوزه شعر مشاهده می‌شود و این یک درد است که ما داریم از هویت خود فاصله می‌گیریم. این موضوع به‌قدری نفوذ پیداکرده که در نامه‌های اداری هم مشاهده می‌شود. به‌گونه‌ای که نمی‌توانیم نامه یا متنی را ببینیم که طبق دستور زبان فارسی نوشته‌شده باشد.

وی با اشاره به ضعف حوزه طنزپردازی افزود: متأسفانه امروزه در طنزپردازی نویسندگان به‌گونه‌ای فکر می‌کنند که اگر چیزی بنویسند که منجر به خنداندن مردم شوند نامش طنز است و مبارزه با بی نسلی‌ها، نامردمی‌ها و نا عدالتی‌ها دیده نمی‌شود. قلم طنزپرداز باید مانند تیغ جراحی باشد که بتواند دمل چرکین را از پیکر جامعه بیرون بیاورد و جامعه را سالم‌سازی کند.

فتح‌الله جوادی آملی، سردبیر مجله اطلاعات هفتگی هم درباره چگونگی انتشار این کتاب گفت: روزی که آقای رنجبر وارد مجله اطلاعات هفتگی شد و خاطرات خود را از سال‌های ۱۲۹۹ تا ۱۳۵۷ نقل می‌کردند به این موضوع فکر کردیم که این خاطرات می‌تواند در قالب یک کتاب ارزشمند منتشر شود، چراکه خاطرات وی کاملاً بی‌نظیر هستند، به همین منظور خاطرات منتشرشده در مجله اطلاعات را جمع‌آوری و در قالب کتاب منتشر کردیم.

کتابی مفید که از دل طبقه پایین‌دست جامعه برخاسته است

وی با اشاره به فقر نوآوری در حوزه کتاب ادامه داد: این کتاب کاملاً با زبانی تازه و نو نوشته‌شده و در دنیای کتاب‌هایی که در آن نویسندگان یا خود را در طبقاتی بالاتر از افراد جامعه می‌دانند یا کپی‌برداری می‌کنند بسیار بی‌بدیل است. در دنیای ما کتاب‌هایی که به تاریخ‌نگاری شفاهی بپردازند بسیار کم هستند، به همین دلیل به این نتیجه رسیدیم که انتشار کتابی از نگاه یک فرد پایین‌دست جامعه که خود در دل جامعه بوده و از نزدیک با این وقایع روبرو بوده بسیار مفید است. این کتاب ما را از زاویه دیگری با تاریخ معاصر کشورمان آشنا می‌کند.

وی ضمن انتقاد از وضعیت امروز کتاب‌خوانی در جامعه گفت: متأسفانه مطالعه در جامعه ما برحسب نیاز افراد صورت می‌گیرد. ما باید میل به مطالعه در جامعه را ایجاد کنیم تا بازار کتاب رونق بگیرد. باید نظارت بر کشور به‌نوعی باشد که مدیران بی‌سواد و کتاب نخوان را اخراج کنند و مطالعه کردن در جامعه به‌اجبار باشد.

در پایان این مراسم با اهدا لوح تقدیر از طرف دکتر سید رضا صالحی امیری، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی از ابراهیم رنجبر قدردانی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها