یکشنبه ۱۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۵
از جوجه اردک زشت و جهان افسانه‌ها تا قصه‌های خوشحال/ مورد علاقه‌های توزنده‌جانی

بسیاری از نویسندگان و شاعران در فرصت‌های گوناگون به این مساله اشاره‌کرده‌اند که خواندن یک کتاب خاص در دوران کودکی یا نوجوانی، راه و رسم دیگری در زندگی برایشان رقم‌زده است، کتاب‌هایی که بعضاً هنوز هم در بازار کتاب پیدا می‌شوند. جعفر توزنده جانی، نویسنده کودک و نوجوان از کتاب‌های موردعلاقه کودکی‌اش می‌گوید.

توزنده جانی، نویسنده کودک و نوجوان در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) عنوان کرد: به عقیده من مهم‌ترین و اساسی‌ترین مؤلفه هر کتاب این است که به دنیای کودکان و نوجوان نزدیک باشد. ما همان‌طور که باید یاد بگیریم وقتی قرار است با کودک حرف بزنیم، بنشینم و صورتمان مقابل صورتش قرار بگیرد، کتاب هم باید دارای همین کارکرد باشد.

این نویسنده کودک و نوجوان افزود: اولین کتابی را که خواندم به خاطر ندارم اما اولین کتاب تأثیرگذار را خوب یادم هست. من در کودکی خیلی گوشه‌گیر و منزوی بودم؛ به ویژه در دوره‌ای که شدیداً به افسانه‌ها و قصه‌های قدیمی علاقه پیداکرده بودم. هر وقت افسانه‌ای را می‌شنیدم به جهانش پا می‌گذاشتم و دیگر دوست نداشتم بیرون بیایم. این موضوع باعث شده بود که کم‌کم از جمع فاصله بگیرم و نتوانم دربازی‌های دسته‌جمعی بچه‌های دیگر شرکت کنم تا این‌که روزی کتاب «جوجه اردک زشت» نوشته هانس کریستین اندر سن به دستم رسید. یعنی از کتابخانه‌ای که در کلاس بود برداشتم و با خواندنش دگرگون شدم. با خودم گفتم حتماً من هم در آینده قرار است کس دیگری باشم و اصلاً از روز اول سرشت من را جور دیگری آفریده‌اند. این بود که حالم خوب شد و بیشتر و بیشتر خواندن کتاب‌ها و خوب گوش دادن به افسانه‌ها را شروع کردم.

نویسنده کتاب «سکه پدربزرگ» عنوان کرد: به عقیده من مهم‌ترین و اساسی‌ترین مؤلفه هر کتابی این است که به دنیای کودکان و نوجوان نزدیک باشد. ما باید در درجه نخست کودک را خوب بشناسیم، وقتی این شناخت کامل شد، کشف این‌که چه کتابی باید برای او تألیف کرد و در اختیارش قرارداد کار چندان سختی نیست. کتاب خاص کودکان و نوجوانان باید آن‌قدر جذابیت داشته باشد که خواننده را با خودش همراه کند و تا انتها برود. این جذابیت هم البته همیشه لزوماً به معنی این نیست که یک قصه جذاب و پر از هیجان و تعلیق باشد.

وی با اشاره به کتابی که هم‌اکنون مشغول خواندن آن است گفت: کتابی که اخیراً به خواندن آن مشغول هستم مجموعه «قصه‌های خوشحال» نوشته تری جونز، با ترجمه امیرمهدی حقیقت است. جذابیت این مجموعه قصه‌ها برای من گاه به دلیل ایده تازه آن و زاویه دیدی خوبی است که نویسنده انتخاب کرده است به گونه‌ای که گاهی با خواندن بعضی قصه‌ها افسوس می‌خوردم که چرا من این نگاه تازه را نداشته‌ام. خواندن بعضی از  این داستان‌ها ایده‌های تازه برای نوشتن به من داد. خواندن این مجموعه را به کودکان توصیه می‌کنم.

توزنده جانی ادامه داد: البته خالی از لطف هم نیست که نوجوانان کتاب «اسمت چیه؟ تربچه» نوشته عزت‌الله الوندی را هم بخوانند. خواندن این کتاب به دلیل موضوع و جذابیت متنش مطمئناً لذت‌بخش خواهد بود.

جعفر توزنده جانی متولد 1341 در نیشابور است و تاکنون چندین کتاب در حوزه کودکان و نوجوانان منتشر کرده که از آن میان می‌توان به کتاب‌هایی چون «مردی که می‌خواست قطار بخرد»، «چرا دریا عصبانی شد»، «افسانه سه پادشاه»، «کرمی که هیولا شد» و «سکه پدر بزرگ» اشاره کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها