کردار اهل صومعه
اعظم حمزهای، در تازهترین اثر روایی و داستانی خود، خاطرات صنعتگران و تعمیرکاران خودرو در جبهههای هشت سال جنگ تحمیلی را که در شمار ارامنه ایران هستند، نوشته است. این گروه که شرط اول قدم خویش را مجنون بودن دانستهاند، با همان کارکرد فنی، به سراغ خودروهای خراب جبههها میرفتند و در هر مأموریت در دستههای 20 ـ 30 نفری اعزام میشدند.
حمزهای، خاطرات این گروه از پشتیبانان نبرد هشتساله را در قالب 9خاطره و در کتاب «کردار اهل صومعه» ثبت کره است.
در صفحه 52 کتاب و در بخشی از خاطره پطروس خسرویان میخوانیم: «...همین که روحانی آمد داخل، گفت:
ـ به من گفتهاند که امروز دو نفر بسیجی ارمنی هم بین شما هستند. آنها را به من نشان بدهید تا ببینم!
یکی گفت:
ـ همین جلوی پای شما نشستهاند.
و ما را نشاناش دادم. گفتم توی دل که ای داد بیداد، دیدی چی شد! الان چهها که نخواهیم شنید از این شیخ ملای متعصب!
صدایمان کرد. من رفتم جلو. گفت به یک نفر:
ـ برو یک دیگ یا لگن پر آب کن و بیاور با یک حوله.
آن چه میخواست، آماده شد و دوباره رو به من کرد و گفت:
ـ آقا، دست و صورتات را بشور، پایات را هم بگذار توی این لگن و بعد خشک کن و برو سر جایات دوباره بشین تا حرفهای من را گوش کنی.
به دوست ارمنیام هم همین را گفت. رفتیم جلوی و همان کاری را که خواسته بود، انجام دادیم. گفتم که خدایا این دیگر چه جور غسل تعمید و تطهیری است؟! خیس عرق و غرق خجالت شده بودیم. تمام که شد، عبا را گذاشت زیر بغل، نشست کنار لگن، اول یک مشت زد توی آب و ازش برداشت و خورد و بعد دست و صورتاش را مثل خودمان با آن شست! داشتیم شاخ درمیآوردیم، ما دو نفر! و شاهد هم بقیه هم. بعد رو به جمعیت کرد و گفت:
ـ شما به اینها میگویید نجس! که گفته؟ اینها فقط آمدهاند ترکشهای دشمن را با شما تقسیم کنند...
آن روز، ارتش برایمان رژه رفت...»
انتشارات پلاک هشت ناشر «کردار اهل صومعه» با شمارگان سههزار نسخه، 200 صفحه، قطع رقعی و به بهای 90 هزار ریال است.
«حاج صادق خان»
کتاب «حاج صادقخان» به خاطرات حاج محمد صادق صباغچی، استاد تعمیرکار، از کاسبان صنف اتوسرویس کاران و تعمیرگاه داران اتحادیه تهران و پدر دو شهید میپردازد. این کتاب، نخستین اثر «فرید آزادی» است که از سوی انتشارات پلاک هشت روانه بازار نشر شده.
نگارنده در «حاجصادقخان» زندگی این پدر شهید را که خود در کسوت گروه تدارکات و پشتیبانی در جبههها فعالیت داشته را به روایت دوستان، آشنایان و همکاران بیان کرده است.
در صفحه 64 کتاب «حاج صادقخان» میخوانیم: «در زمانی توی این فکر بود که پول زیادی به دست بیاورد و همه را برای جبهه خرج کند. اصلاً به این فکر نمیکرد که دو پسرش را به عنوان بالاترین سرمایهها توی همین راه تقدیم کرده! من اگر بودم، خودم همراه با آن پسرها، مرده بودم! یک بار از ما خواسته شد که یک کوه مهمات برای آبادان ببریم...»
پلاک هشت کتاب «حاج صادقخان» را با شمارگان سههزار نسخه، 104 صفحه، قطع رقعی و به بهای 70هزار ریال به چاپ رساند.
«کشف عشق»
به روایت مستند از زندگی شهیدان جواد و ابراهیم ملکمحمدی میپردازد. این کتاب را اعظم حمزهای و از راه مصاحبه با دوستان، بستگان و آشنایان شهیدان نوشته است.
جواد ملک محمدی از شهیدان سال 1330 و در ماجراهای پس از ملی شدن صنعت نفت ایران است که به عنوان دانشجوی شرکت نفت جنوب، در آبادان به شهادت رسید. ابراهیم نیز روز 17 شهریور سال 1357 در خیابان نیروی هوایی به ضرب گلوله ماموران شهید شد.
در صفحه 50 «کشف عشق» میخوانیم: «ابراهیم، طوری وسط خیابان ایستاده که انگار هیچجایی برای رفتن نداشته باشد. موج دلهرهآور صدای سروان در گوشم میپیچد که دیشب گفته بود: - شلختهها! حیوونای کثیف! یا ماموریت خودتون رو انجامش میدید، یا ته بازداشتگاه تا یه هفته علوفه خر میریزیم جلوتون!
ابراهیم یک بار دیگر بر میگردد، چشم به من میدوزد، به دهانه ژ3 و سیاهی آن. به نظر میرسد اهل تسلیم شدن نباشد. به نظر میرسد چشمهایش بیانگر ارادهای توی وجودش باشند. به نظر میرسد اگر بهش مهلت بدهم، همچنان مصمم باشد بیاید توی گود...»
«کشف عشق» با شمارگان سههزار نسخه در قطع رقعی، یک 136 صفحه به همراه تصاویر و اسناد و به بهای 70هزار ریال روانه بازار نشر شده است.
نظر شما