جشنواره فرهنگی بزرگداشت حافظ در شهر وایمار آلمان، خواهرخوانده شیراز برگزار شد. وایمار زادگاه گوته، شاعر آلمانی است که حافظ را در آثارس ستوده است.
ششمین دوره از جشنوارهی بزرگداشت حافظ شیرازی، با وجوه جديدي از همکاریهای فرهنگی و هنری، گفتوگو و تعاملات دینی و نیر ملاقاتهای مسئولان ارشد شهرهای شیراز، ارفورت و وایمار در آلمان همراه بود.
آغاز این جشنواره فرهنگی با حضور علیرضا پاکفطرت، شهردار شهر شیراز، جمعی از اعضای شورای شهر شیراز و نیز هنرمندان و استادان دانشگاهی اعزامی از این شهر به همراه مدیر مرکز اسلامی هامبورگ، رایزن فرهنگی ايران در آلمان و مدیر خانه ایران در وایمار، در تالار شهرداری شهر ارفورت و به دنبال آن در کلیسای اعظم کاتولیک این شهر برگزار شد.
در این مراسم، در ابتدا آندریاس باوزواین، سرشهردار ارفورت (پایتخت ایالت تورینگن آلمان) ضمن استقبال از هیأت ایرانی، از حضور شهردار شیراز و هیأت همراه و نیز رایزن فرهنگی ايران در آلمان ابراز خشنودی كرد. سپس از هیأت ایرانی دعوت كرد تا ضمن حضور در محل برگزاری جلسات شورای شهر، گفتوگوهای رسمی را آغاز كنند.
سر شهردار ارفورت در این مراسم در سخنانی از اینکه برگزاری هفته فرهنگی و جشنواره حافظ، موجب تعامل بیشتر میان دو ملت ایران و آلمان شده است، ابراز خوشحالی کرد و گفت: برگزاری چنین جشنواره های فرهنگی، موجب شناخت افزون ملتها از یکدیگر میشود.
وی همچنين ضمن بیان ویژگیهای شهر ارفورت و ظرفیتهای اقتصادی، فرهنگی و علمی آن، از این شهر به عنوان یکی از قدیمیترین و زیباترین شهرهای آلمان یاد و اظهار امیدواری كرد كه در چارچوب خواهرخواندگی با یکی از شهرهای ایران، شاهد توسعه همکاری در ابعاد مختلف باشیم.
پس از آن، محمدمهدي ایمانیپور، رایزن فرهنگی کشورمان در آلمان، در سخناني گفت: از مظاهر پیمانهای خواهرخواندگی شهرها، سهیم شدن دولتها در فعالیتهای فرهنگی است و یکی از نتایج و دستاوردهای آن برگزاری پرشکوه جشنوارهها و هفتههای فرهنگی و هنری است.
رایزن فرهنگی کشورمان در ادامه افزود: شهرهای ارفورت و همدان، دارای وجوه مشترک فراوانی هستند. هر دو شهر به علم و ادبیات شهرت دارند. ابوعلی سینا، از مشهورترین و تأثیرگذارترینِ فیلسوفان و دانشمندان ایرانزمین است که مقبره او در همدان قرار دارد و آرامگاه باباطاهر، شاعر و عارف فارسیزبان در این شهر است.
وی همچنین از شهر ارفورت، به عنوان سرزمینی یاد كرد که بسیاری از شخصیتهای ادبی و مذهبی آلمان همانند گوته و لوتر در آن زیسته و آثار خود را نگارش كردهاند.
ایمانیپور، در ادامه ضمن برشمردن وجوه همکاری، از همدان به عنوان یکی از کهنترین شهرهای ایران که از پیشینه چهار هزارسالهای برخوردار است و شهر ارفورت به عنوان یکی از قدیمی ترین شهرهای سرزمین آلمان با تاریخی 1200 ساله یاد و اظهار كرد: ما میتوانیم یک دیپلماسی فرهنگی در عرصه باستانشناسی و بسط و تعمیق همکاریهای دو جانبه علمی و فرهنگی با یکدیگر داشته باشیم.
سپس پیروزان محبوب، مدیر خانه ایران در وایمار و از مجریان اصلی این جشنواره اظهار امیدواری كرد که برگزاری چنین برنامههایی موجب دریافت و فهم صحیحتر جوامع بشری از یکدیگر و برطرف شدن سوءتفاهمها و گسترش همگرایی و همبستگی اقشار مختلف جامع انسانی شود.
در ادامه علیرضا پاکفطرت، شهردار شیراز، در سخناني اظهار كرد: برگزاری ششمین دورهي بزرگداشت حافظ و گوته در شهر تاریخی وایمار كه به منظور بسط روابط انساندوستانه و گسترش گفتوگوی میان غرب و شرق صورت گرفته است، حرکتی ارزشمند است.
شهردار شیراز در ادامه گفت: ایده خواهرخواندگی دو شهر وایمار و شیراز، به عنوان زادگاه این دو شاعر جهانی، فرصت مناسبی برای شناخت دو ملت بزرگ ایران و آلمان از یکدیگر است. چنین اقدامی می تواند ابعاد این جشنوارهي فرهنگی را گستردهتر كند و بر تعداد و تنوع آن در دو کشور بیفزاید.
وی همچنين اظهار امیدواری كرد که در آیندهاي نزدیک، شاهد خواهرخوانندگی دو شهر همدان و ارفورت باشیم.
پس از پایان مراسم ملاقات با سرشهردار شهر ارفورت، بازدید از کلیسای اعظم ارفورت، دیدار و گفتوگو با اسقف اعظم این کلیسا، بازدید از دانشکده الهیات مسیحی وابسته به کلیسای اعظم ارفورت و ملاقات و گفتوگو با اعضای هیأت علمی آن در دستور کار هیأت ایرانی قرار گرفت.
در این بازدید، علاوه بر رایزن فرهنگی ايران در برلین و شهردار شهر شیراز و هیأت همراه، آیتالله رمضانی، مدیر مرکز اسلامی هامبورگ نیز به عنوان مدعو اصلی این ملاقات، هیأت ایرانی را همراهی كرد.
در این بازدید، در ابتدا هاوكه، سراسقف کلیسای اعظم شهر ارفورت، به ترسیم جایگاه کلیسای کاتولیک اعظم ارفورت در ایالت تورینگن آلمان پرداخت. وی در بخشی از سخنان خود، از کاهش تعداد مسیحیان کاتولیک در این ایالت ابراز نگرانی كرد و افزود: در حال حاضر تنها 30 درصد از جمعیت این ایالت وابستگی خود را به مذهب اعلام و 70 درصد مردم این ایالت، بیدینی را پیشه كردهاند.
سپس آیتالله رمضانی، امام و مدیر مرکز اسلامی هامبورگ، در جمع حاضران در جلسه طی سخنانی اظهار كرد: ما امروز شاهد مراسم پیوند شهرهای شیراز و وایمار و نیز همدان و ارفورت در آلمان بودیم و از این موضوع بسیار خرسندیم.
وي در ادامه با مهم دانستن گفتوگوی بین ادیان گفت: توصیه به خردورزی و اعتدال و نهی از افراطگرایی از ارکان مهم اعتقادی در همه ادیان الهی است و ما میبایست در گفتوگوها و تعاملات فیمابین همواره از یک روش و قاعده مبتنی بر اعتدال پیروی کنیم.
مدیر مرکز اسلامی هامبورگ در ادامه سخنان خود گفت: بدون شک؛ ادیان و به ويژه ادیان ابراهیمی، میتوانند تأثیر بسیار زیادی در صلح جهانی داشته باشند. البته در این باره نباید تنها به برگزاری اینگونه نشستها اکتفا کنیم؛ بلکه باید به فکر راهکارهای عملی تحقق عدالت و صلح در صحنه جامعه باشیم. جوامع جهانی باید به سمت صلح پیش بروند. البته بدون صلح میان ادیان، صلح میان بشریت نیز امکانپذیر نیست و برای این منظور باید از معنویت موجود در همه ادیان استفاده کنیم.
مدیر مرکز اسلامی هامبورگ، سپس با اشاره به نظام جهانی افزود: بشریت باید بر حداقلهای اصول اخلاقی و گزارههای مشترک دینی اتفاق نظر داشته باشند که البته این حداقل ها نزد همه ادیان پذیرفته شده است. مثل اینکه باید با همه برخورد انسانی داشته باشیم. آنچه را برای خود می پسندیم برای دیگران هم بپسندیم و آنچه برای خود نمیپسندیم برای دیگران نیز نپسندیم. نباید خشونت را ترویج داد. به حیات بشر باید احترام گذاشته شود.
در بخش پایانی این كفتوگوها، گروه شش نفره موسیقی سنتی شیرازی، با نواختن قطعات زیبایی از موسیقی اصیل و گوشنواز ایرانی، گوشهای دیگر از این هنر ایرانی را به نمایش گذاشتند.
بنا بر اعلام اين خبر، همزمان با مراسم بزرگداشت روز حافظ در آلمان، مراسم مشابهی با پشتیبانی و مشارکت رایزنی فرهنگی ايران در آلمان، از 4 تا 23 مهر، در شهرهای تهران، همدان، شیراز، اصفهان و یزد در حال برگزاري است.
اجراي کنسرت تلفیقی موسیقی سنتی و کلاسیک با حضور هنرمندان ایرانی و آلمانی و به سرپرستی کلاوس گالاس، در شهرهای ياد شده، از جمله اين مراسم است. در این کنسرتها، قطعات مختلف موسیقی کلاسیک و فولکلوریک، توسط هنرمندان ایرانی و آلمانی اجرا ميشود.
وایمار و ارفورت، یکی از مهمترین شهرهای فرهنگی اروپا محسوب میشود. اقامت و فعالیت بسیاری از مشاهیر ادبی و فرهنگی آلمان همچون گوته، شیلر، هردر و یوهان سباستین باخ و موسیقیدانانی چون هومل (از شاگردان موتزارت) و فرانتس لیست در این منطقه، سبب افزایش اهمیت آن به عنوان یک مرکز فرهنگی در آلمان و اروپا بوده است. آرامگاه گوته که بخشی از میانسالی و سالهای پایانی عمرش را در وایمار گذراند و شیلر و همچنین گنجینهي کتابهایشان در این شهر قرار دارند.
نظر شما