چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۶:۱۶
تحلیل رویکردهای سینمای ایران به موضوع معلولیت با تکیه بر آثار درخشنده

کتاب «بانویی از زاگرس» با پژوهش و نگارش مزدا مرادعباسی منتشر شد. در این کتاب رویکرد سینمای ایران به موضوع معلولیت با تکیه بر آثار پوران درخشنده، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

مزدا مرادعباسی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت:کتاب «بانویی از زاگرس» سومین کار پژوهشی من است که در آن به چگونگی نشان دادن مشکلات شخصیت‌های کم‌توان و معلول در سینمای ایران با تکیه بر آثار پوران درخشنده، پرداخته‌ام. 

وی افزود: «بانویی از زاگرس» نخستین کتابی است که در حوزه مطالعات سینمای ایران به مساله معلولیت و ارتباط و بازتاب آن در رسانه سینما می‌پردازد و از آثاری سخن می‌گوید که جان‌مایه آن القای اعتماد به نفس و امید به قشر پنهان جامعه و حتی دیگر مخاطبان است. 

این نویسنده در ادامه در توضیح فصول مختلف کتاب گفت: کتاب شامل چهار فصل است. بخش نخست از فصل نخست با عنوان «سیمای کم‌توانی بر پرده نقره‌ای» پژوهشی درباره بازتاب معلولیت در سینمای جهان از ابتدای تاریخ سینما تا زمان حاضر است.همچنین تحلیل الگوهای روایی به کار رفته در این نوع از سینما و سیر تحول مضمونی آن از مهم‌ترین مباحث این فصل است. 

این محقق و منتقد سینما درباره منابع مورد استفاده خود برای نگارش فصل نخست کتاب گفت:مهم‌ترین منابع من در نگارش این فصل سه کتاب به زبان با نام های «سینمای انزوا» نوشته مارتین اف. نوردن، «معلول، رسانه و عصر اطلاعات» نوشته جک ای. نلسون و «مجموعه مقالاتی درباره معلولیت و رسانه» نوشته و گردآوری پل کی. لانگ‌مور بود. در هنگام کار متوجه شدم این منابع تحلیلی فوق‌العاده هنوز به فارسی ترجمه نشده‌اند. امیدوارم روزی مخاطب فارسی بتواند این کتاب‌ها را مطالعه کند. 

مرادعباسی همچنین اظهار کرد: بخش دوم از فصل نخست نیز به موضوع معلولیت در سینمای ایران اختصاص دارد. در این بخش مطرح شده که پوران درخشنده یکی از معدود کارگردانانی در سینمای ایران است که موضوع معلولیت را به عنوان یک دغدغه جدی فیلمسازی مدنظر دارد. در فصل دوم کتاب سینمای پوران درخشنده و آثار اکران شده‌اش بررسی شده است. همچنین به دلیل شناخت بیشتر مخاطبان کتاب از زندگی این فیلمساز، گفت‌وگویی با او داشته‌ام که در همین فصل درج شده است.
 
نویسنده کتاب «واژه در قاب» در ادامه درباره دیگر فصل‌های کتاب «بانویی از زاگرس» گفت: در میان آثار پوران درخشنده، چهار فیلم «بچه‌های ابدی»، «رابطه»، «پرنده کوچک خوشبختی» و «خواب‌های دنباله‌دار» با موضوع مستقیم معلولیت ساخته شده‌اند. همچنین آخرین فیلم این کارگردان یعنی «هیس دخترها فریاد نمی‌زنند» نیز به جراحت‌های روانی که پیامد ناامنی اجتماعی است اشاره دارد. این پنج فیلم در فصل سوم کتاب تحلیل شده‌اند. فصل آخر کتاب نیز شامل نتیجه‌گیری و فهرست نمایه‌هاست. 

مرادعباسی گفت: در طی دو سال گذشته در کارگروه اقتباس بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان، 32 فیلم اقتباسی را در 32 جلسه با حضور منتقدان مورد بررسی و تحلیل قرار دادیم. به‌دلیل استقبال خوب از این برنامه‌ها، مسئولان بنیاد پیشنهاد دادند این 32 فیلم به صورت جدی‌تر مورد تحلیل قرار گرفته و با بهره‌گیری کلام منتقدان آن جلسات، کتاب کاملی درباره اقتباس سینمایی آماده نشر شود.هم‌اکنون مشغول کار روی این کتاب هستم. 

«بانویی از زاگرس، سینمای پوران درخشنده: ‌با تکیه بر سیمای کم‌توانی بر پرده نقره‌ای» نگارش مزدا مرادعباسی و طراحی جلد و صفحه‌آرایی حمید کریلی با شمارگان هزار نسخه، 304 صفحه و بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات بنیاد سینمایی فارابی عرضه شده است.

مزدا مرادعباسی کارشناسی ارشد ادبیات نمایش از دانشگاه تربیت مدرس است. تاکنون کتاب‌های «رویاهاتو از دست نده: بررسی سینمای کودک و نوجوان محمدعلی طالبی» و «واژه در قاب؛ ساختار شناسی جریان اقتباس ادبی در سینمای ایران» به ترتیب از سوی انتشارات بنیاد سینمایی فارابی و انتشارات سوره مهر روانه کتابفروشی‌ها شده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) خبر انتشار کتاب «رویاهاتو از دست نده» را در سال 1391 منتشر کرده بود. برای مطالعه این خبر به این نشانی بروید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها