انتشارات ورزش دو کتاب با عنوانهای «دروازهبانی فوتبال» و «شناسایی و پرورش استعدادها در ورزش» را منتشر کرد.
«دروازهبان چه ویژگیهایی دارد؟ ارزیابی و انتخاب دروازهبانی»، «مربی و دروازهبان؛ یک شراکت بینظیر را بسازد»، «توزیع توپ (شروع مجدد)دروازه بان در نقش هماهنگ کننده»، «قرارگیری در موقعیتهای دشوار:ضربات پنالتی» و «رسیدن به نقطه اوج آمادگی بدنی» از مهمترین عنوانهای کتاب هستند.
شناسایی ویژگیهای دروازهبان
مؤلفان درباره ویژگیهای دروازهبان در این کتاب نوشتهاند: «برخی مردم فکر میکنند دروازبانها دیوانه هستند، اما به نظر من اینگونه نیست، آنها متفاوت هستند. نویسندگان در ادامه با اشاره به تجربه یکی از موفقترین دروازهبانهای دنیا ادامه میدهد، «رونی» یک باریکن کناری 12 ساله بود که دروازهبان تیمش در جریان بازی آسیب دید و این عاملی شد برای این که او پستش را تغییر دهد.»
«مالکوئین» و «ویتالا» بعد از تشریح تجربه «رونی» آوردهاند که یک دروازه بان بیش از هر چیز باید شجاع باشد. آنها باید خودشان را در معرض آسیب قرار بدهند و برای دریافت توپ خود را جلوی پای مهاجم بیندازند، بدون اینکه ترس از آسیبدیدگی داشته باشند.
نویسندگان در بخش دیگری از کتاب در مطلبی با عنوان حریف گل زد، حالا باید چه کار کرد، معتقدند که دروازبانها بعد از دریافت گل به شیوههای گوناگونی واکنش نشان میدهند؛ برخی از دروازهبانها از شدت عصبانیت به توپ ضربه میزنند. برخی زانو میزنند و سرشان را در دست میگیرند. برخی بر سر همتیمیهایشان فریاد میزنند و برخی دیگر با حالتی غریبانه از تور آویزان میشوند. این واکنشهای سریع و احساسی چیزی فراتر از واکنشهای شخصی هستند و برای همتیمیها و بازیکنان حریف، پیامهایی به همراه دارد.
بهترین واکنش بعد از پذیرش گل، کدام است؟
«مالکوئین» و «ویتالا» در پاسخ به بهترین واکنش کدام است؟، توضیح دادهاند: «آرامش خود را حفظ کنید. همتیمیهایتان دوست ندارند شما را درهم شکسته ببینند، طوریکه انگار همه اعتماد به نفستان را از دست دادهاید. آنان بهطور حتم، دوست ندارند سرزنش شوند، یعنی طوری رفتار نکنید که بهطور غیر مستقیم موجب شرمندگی بازیکن اشتباه کننده شود.»
مؤلفان در ادامه به نقل از «تیم هاوارد» آمریکایی، دروازهبان مطرح در لیگ برتر انگلستان آوردهاند که باید سختترین منتقد خود باشید؛ مزیت تبعیت از استانداردهای بالا این است که هنگام انتقاد از شما میتوانید موقعیت را بررسی و بگویید خودم این را میدانم یا آنها اصلا منطقی نیستند و مهم نیست چه میگویند.
نخستین چاپ کتاب «دروازهبانی فوتبال» با شمارگان یکهزار نسخه در 240 صفحه، به بهای 14 هزار و 900 تومان از سوی انتشارات ورزش راهی بازار نشر شده است.
چگونه استعدادهای ورزشی را شناسایی و پرورش دهیم؟
«شناسایی و پرورش استعدادها در ورزش» نوشته مشترک محمداسماعیل افضلپور، عصمت رشیدی و الهام قاسمی در پنج فصل با عنوانهای «مبانی نظری استعدادیابی ورزشی»، «تاریخچه استعدادیابی ورزشی»، «مراحل گزینش و انتخاب استعدادها»، «پیشبینی اجرای ورزشکاران»، «مراحل رشد و پیشرفت در ورزش» و «استعدادیابی در چند رشته ورزشی منتخب» تدوین شده است.
نویسندگان در نخستین فصل کتاب در تعریف استعدادیابی نوشتهاند: «استعدادیابی ورزشی فرایندی است که از طریق آن کودکان و نوجوانان را به شرکت در ورزشهایی تشویق میکند که براساس نتایج آزمونها و شاخصهای انتخاب شده، بیشترین شانس موفقیت را داشته باشد.»
تاریخچه و انواع روشهای استعدادیابی
در دومین فصل بعد از تشریح تاریخچه استعدادیابی ورزشی، روشهای سیستمیک و غیر سیستمیک توضیح داده شدهاند. مؤلفان در ادامه ضمن اشاره به الگوهای استعدادیابی در کشورهایی مانند کانادا، قطر، آمریکا، ولز و استرالیا به الگوی استعدادیابی در ایران که براساس دیدگاه «هادوی» تدوین شده، اشاره کردهاند. آنها معتقدند که عوامل تعیینکننده برای انتخاب ورزشکار مستعد، شامل عوامل مربوط به اندازههای ساختار بدنی (پیکرشناسی)، عوامل جسمانی ــ حرکتی و عوامل روانشناختی است.
نویسندگان در فصل سوم، اهداف و وظایف مدارس ورزش را به اهداف و وظایف تخصصی مدارس ورزش، اهداف و وظایف تربیتی ورزش و اهداف و وظایف اقتصادی مدارس ورزش تقسیم کردهاند.
شناسایی معیارهای موفقیت در ورزش
عوامل و معیارهای موفقیت در ورزش، در چهارمین فصل کتاب تشریح شده است. در این فصل در تشریح بررسی سابقه ورزشی خانوادگی (وراثت) آمده است: «سابقه ژنتیکی یکی از شاخصهایی است که در انتخاب ورزشکاران مورد توجه قرار میگیرد. وراثت بهعنوان یک پدیده بیولوژیکی پیچیده، نقش مهمی در برنامهریزی تمرین بازی میکند. اگرچه شرایط محیطی، تمرین و آموزش میتوانند، قابلیتهای وراثتی را به تدریج تغییر دهند.»
مؤلفان در ادامه آوردهاند که عوامل ژنتیکی علت 50 تا 80 درصد تغییرات درون فردی توده بدنی است. از سوی دیگر تحقیقات نشان داده است که 4/81 درصد سیستم اسیدلاکتیک، 9/85 درصد از ضربان قلب، 4/93 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی و نسبت تارهای عضلانی سفید و قرمز، بهطور ژنتیکی تعیین میشود.
آخرین فصل کتاب، به تشریح مقوله پرورش ورزشکاران اختصاص دارد. براساس محتوای این فصل، در پرورش ورزشکاران میبایست به سه مرحله شامل دوره سن شروع تمرینات عمومی، سن شروع تمرینات تخصصی و زمان رسیدن به اوج عملکرد ورزشی توجه کرد.
نخستین چاپ کتاب «شناسایی و پرورش استعدادها در ورزش» با شمارگان یکهزار نسخه در 176 صفحه، به بهای 9 هزار و 900 تومان از سوی انتشارات ورزش به بازار کتاب عرضه شده است.
نظرات