مراسم نمادین اهدای کتاب به پایگاههای میراث جهانی به همت مرکز اسناد و کتابخانه پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و همکاری دفتر امور پایگاههای جهانی، با حضور محمدحسن طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی در روز پایانی هفته کتاب و کتابخوانی در کاخ گلستان برگزار شد.
وی با اشاره به ساماندهی صورت گرفته در پایگاههای جهانی بهویژه کاخ گلستان که مراسم نمادین اهدا کتاب در آن برگزار شد از برنامههای آتی قابل اجرا در حریم کاخ و توسعه موزههای ملی و هیات امنایی شدن امور پایگاهها سخن گفت.
ملیحه مهدیآبادی، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در سخنانی با اشاره به شعار هفته کتاب و کتابخوانی گفت: باتوجه به امکانات مرکز و انتشارات پژوهشگاه که زیرمجموعه این مرکز محسوب میشود تصمیم گرفتیم به منظور تحقق شعار امسال هفته کتاب، با عنوان «ترویج کتاب، ترویج امید» با همکاری پایگاههای میراث جهانی از ظرفیتهای این پایگاهها که اغلب در مناطق دور افتاده هستند و مردم محلی آن کمتر به کتابخانه دسترسی دارند استفاده کنیم.
به گفته وی، با اهدای کتاب به این پایگاهها، این مراکز محلی برای ارتباط بیشتر مردم با پایگاهها و محلی برای کتاب خوانان مردم آن مناطق خواهد شد.
فرهاد عزیزی، مدیرکل دفتر امور پایگاههای جهانی نیز در این مراسم با بیان گسترش و بهبود ارتباطات پایگاهها با نهادها و جوامع مختلف تاثیرگذار برای خدماترسانی مطلوب گفت: حضور و مشارکت مردم بومی مستقر در محدوده جغرافیایی و فرهنگی پایگاهها میتواند ضمن کمک به حفاظت و نگهداری بهتر مجموعه، راهی برای معرفی و احیای ارزشهای تاریخی فرهنگی کشور محسوب شود.
وی افزود: در این طرح تعدادی کتاب به صورت بستههای فرهنگی به پایگاهها اهداء میشود تا به صورت امانت در اختیار کتابخوانان مردم منطقه و روستاهای اطراف قرار گیرد.
مرقاوی استاد دانشگاه، نویسنده ، پژوهشگر و مدیر پیشین پایگاه سیراف نیز با نقل تجربه ارزشمند خود در زمینه ایجاد کتابخانه برای کودکان و نوجوانان مردم محلی سیراف در پایگاه سیراف با همکاری سازمان، دانشگاهها، مجلات تخصصی و... از اهدای 20 جلد کتاب خود به این پایگاه خبرداد.
در این مراسم همچنین سیداحمد محیط طباطبایی با اعلام تفاوت نقشه جغرافیای میراث فرهنگی کشور با نقشه سیاسی تقسیمات کشور اظهار کرد: نقشه جغرافیای میراث فرهنگی کشور منطبق بر مناطق و نواحی است که امروزه مرکز استان و شهرستانهای اصلی را در برنمیگیرد.
وی گفت: برخی شهرها از نظر داشتههای تاریخی برای میراث فرهنگی حایز اهمیت است؛ به عنوان مثال پایگاهها در نواحی قرار گرفته که در زمانهای قدیم دارای اهمیت و سابقه تاریخی فرهنگی بوده ولی امروز در موقعیتی کوچکتر و از لحاظ تقسیمات اداری و سیاسی در مقام پایینتری قرار گرفته است.
به گفته وی، میراث فرهنگی میتواند به عنوان عاملی موثر در ارتقاء فرهنگی مردم محلی پایگاهها عمل کند و انتقال فرهنگ از طریق کتاب و کتابخوانی فرصتی مهم برای مردمی است که به دلیل قرارگیری جغرافیایی از فعالیتهای فرهنگی بدور هستند.
این مراسم با اهدای نمادین کتاب به پایگاهها به پایان رسید.
روایت افسانههای کهن برای کودکان گیلانی
افسانههای گیلان برای کودکان رده سنی 8 تا 12 ساله گیلانی در موزه شهر رشت روایت شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی گیلان، پروین حلاجرضایی، کارشناس امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و مجری طرح کودک - موزه و افسانههای کهن درگیلان، در تشریح جزییات این خبر گفت: به منظورترویج آیین بومی گیلان و همچنین ارتباط نسل جدید با نیک اندیشان سرزمینشان، کودکان 8 تا 12ساله استان در قالب طرحی با عنوان «کودک، موزه و افسانههای گیلکی» با چند افسانه سرزمینشان آشنا شدند.
وی اظهار کرد: این طرح به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی و با رویکرد ترویج خواندن و معرفی افسانهها به عنوان نمادی از میراث شفاهی و ناملموس با حضور جمعی از کودکان برپا شد.
حلاجرضایی روایتگری افسانهها به زبان گیلکی و همچنین استفاده از لباس محلی توسط راویان را از جذابیتهای طرح مذکور دانست و گفت: آشنایی کودکان با گویش محلی باعث ترغیب آنان در حفظ اصالت هر سرزمین میشود.
وی بر ضرورت اجرای این نوع برنامهها برای کودکان تاکید کرد و افزود: روش آموزش غیرمستقیم یک شیوه مفید در شناساندن سنتهای گیلان و آیین گیلکی به کودکان است که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای تحقق آن تلاش میکنند.
در پایان برنامه کودکان شرکتکننده به همراه والدینشان از موزه رشت بازدید کردند و کتاب «زادگاه من ماسوله» که در زمینه آشنایی با میراث فرهنگی ماسوله توسط پایگاه پژوهشی ماسوله تهیه و تدوین شده است، به آنان اهدا شد.
نظر شما