شنبه ۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۹
شرح نحوه حمایت از کشتی‌های تجاری ایران در «اسکورت»

اسکورت، عنوان رمانی به قلم علیرضا اخلاقی است که به عملیات پشتیبانی نیروی دریایی از کشتی‌های باربری و نفتی در دوران هشت سال جنگ تحمیلی می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) رمان «اسکورت» در قالب فصل‌های آتش زیر خاکستر، آژیر قرمز، کشتی سفید فاتحان دریا، پایان تمساح، خشم دشمن، کاروان، بندر امام تا تنگه هرمز، سوء تفاهم نجات کشتی گودوین و سال 1391 به مهم‌ترین ماجراهای اجرای این عملیات در پیش از وقوع جنگ و در امتداد آن و سپس تا ابتدای دهه 90 می‌پردازد.

این کتاب با بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در تاریخ هفتم آذرماه 1386 آغاز می‌شود: «آن روز انصافا نیروی دریایی خوب کار کرد. حالا ماجرای ناوچه پیکان را همه می‌دانند اما ماجرای اسکورت کشتی‌های نفتی را خیلی‌ها نمی‌دانند. ما همه‌ چیزمان به این نفت بند بود که می‌خواستند آن را قطع کنند، آنجا بود که نیروی دریایی تحرک خودش را، موجودیت خودش را، جوهر خودش را نشان داد.»

علیرضا اخلاقی که در گذشته از نظامیان ارتش بوده است، در کتاب «اسکورت» تنها به این عملیات دریایی نپرداخته و کوشیده است شرح مختصری از عملیات‌ موفق «مروارید» و برخی طرح‌های ابتکاری نیروی دریایی برای گمراه کردن متجاوزان عراقی نیز بیاورد. 

نگارنده در این شرح مختصر از عملیات مروارید، از نحوه اجرای آن و نحوه انهدام سکو‌های عراقی عبور کرده و فقط به پشت صحنه عملیاتی پرداخته است. در حالی که بهتر بود بخشی از صحنه‌های این نبرد دریایی موفق هم خوانده می‌شد تا مخاطب در جریان جزییات بیشتری از این عملیات مقتدر دریایی قرار می‌گرفت.

در صفحه 101  کتاب در شرح عملیات «مروارید» می‌خوانیم: «سوم آذرماه، نیرو‌های عمل‌کننده برای شروع عملیات «مروارید» آماده‌اند اما به دلیل نامساعد بودن هوا، مجبورند با سه روز تاخیر وارد عمل شوند. ساعت 14:00 ششم آبان، ناوچه‌ی موشک‌انداز «پیکان» از سکو جدا نمی‌شود. سه فروند بالگرد، با حفظ سکوت رادیویی کامل از «بوشهر» به سمت «گناوه» پرواز می‌کنند تا با تغییر مسیر، سمت «البکر» را پیش بگیرند.... ارتباط از طریق بی‌سیم ادامه دارد.
-  هواپیمای جنگی دشمن منطقه‌ س.باشین. اگه پیام دریافت شد، جواب بدین. 
-  پیام دریافت شد. پرنده‌های دشمن در ارتفاع بالا، قادر به تشخیص ما نیستن. ما زیر بارون، توی ارتفاع کم پرواز می‌کنیم.
- منطقه رو ترک کنین. عملیات خیلی طول کشیده.
- مجبور شدیم برگردیم سکو. رادیوی بچه‌ها جا مونده بود. میریم سکوی اردشیر.»

در مقابل، رمان «اسکورت» شرح جزء به جزء و جذابی از اجرای عملیات‌های اسکورت در طول جنگ دارد. در بخشی از صفحه 218 کتاب می‌خوانیم: «صدا، از سمت تیر‌بار مستقر در سینه‌ی کشتی می‌آید و تیربارها، شلیک می‌کنند. «آگه‌دل» دوربین را سمت ساعت 10 نشانه می‌رود. موشک به رنگ آبی می‌سوزد و پیش می‌آید. مسیر موشک را با چشم دنبال می‌کند. موشک از جلوی کشتی می‌گذرد و در باتلاق‌های حاشیه‌ی ساحل فرود می‌آید...»

طرح روی جلد کتاب، به هیچ وجه اجرای عملیات‌های دریایی به ویژه، عملیات‌های اسکورت را در ذهن مخاطب تداعی نمی‌کند. بهتر بود سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس آجا به عنوان ناشر، رمان «اسکورت» را که شرح به نسبت پرکششی از این نوع عملیات‌ها ارائه می‌کند با طرح جلد گویاتری منتشر می‌کرد.

همچنین، «اسکورت» از صفحه‌‌بندی و شیرازه خوبی برخوردار نیست و با توجه به تاکید‌های مقام معظم رهبری بر خلق اثر داستانی و رمان از وقایع جنگ تحمیلی انتظار می‌رود ناشر کتاب توجه بیشتری بر جذابیت‌های شکلی کتاب داشته باشد.

رمان «اسکورت» را انتشارات سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس آجا با شمارگان سه‌هزار نسخه، 331 صفحه، قطع رقعی و به بهای 75‌هزار ریال روانه بازار نشر کرده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها