نهاد خبرگان کتابخانهها و اطلاعات انگلستان/ CILIP و نیز سایر انجمنهای کتابخانهای این کشور با راهاندازی کمپینی در صدد انتقال آثار فردی منتشرنشده از حوزه «آثار یتیم یا بدون مؤلف مشخص» به نظام کنونی کپیرایت (مدت طول عمر نویسنده به علاوه 70 سال) هستند.
این کمپین در توضیح این موضوع میگوید:
بیش از 50 درصد از آثار موجود در آرشیو انگلستان «آثار یتیم» هستند. آثار یتیم به آثاری گفته میشود که صاحبان حقوق آنها نامشخص بودن و نامعلوم هستند.
موزه سلطنتی جنگ بریتانیا حدود 1.75 میلیون اثر بدون مؤلف مشخص را در خود جای داده است که این تعداد 20 تا 25 درصد از مجموع 7.9 میلیون اثر این موزه را شامل میشود.
این کمپین از دولت انگلستان خواسته است از پایان سال 2039 مدت حفاظت از کپیرایت در برخی آثار منتشرنشده را به مدت طول عمر نویسنده به اضافه 70 سال کاهش دهد، همانگونه که در مفاد قانون اصلاح مقررات 2013 چنین آمده است.
دولت انگلستان اکنون در حال بررسی این مسئله است و «بارونس نویل-رالف» وزیر مالکیت فکری این کشور اظهارنظرات مثبتی در این زمینه داشته است. با این حال CILIP همچنان نگران است که اقدامات عاجل در این مورد صورت نگیرد و تا انتخابات بعدی در سال 2015 به تعویق بیفتد.
«نائومی کورن» رئیس اتحادیه کپیرایت کتابخانهها و آرشیوهای انگلستان گفت: "ما نگران هستیم که زمانبندی 6 ماهه که در نامه وزیر قید شده، شانس تصویب این مقررات تا پیش از انتخابات عمومی 2015 انگلستان را کاهش دهد. ما نیاز به اقدام سریع برای حل و فصل این مسئله و در نتیجه امکان دسترسی به تاریخ خود را داریم."
در سالگرد جنگ جهانی اول که تعداد زیادی از نامههای سربازان جزو آثار بدون مؤلف مشخص قرار گرفت، این موضوع به طور خاص در کانون توجه واقع شد. به گزارش گاردین از موزههای سلطنتی جنگ تا کتابخانه ملی اسکاتلند در ادینبورو از این فرصت استفاده کرده و ویترینهای خالی خود را به نمایش گذاشتهاند تا به بازدیدکنندگان یادآوری کنند تا چه حد امکان دسترسی به گذشته از بین رفته است. این کمپین همچنین طی فراخوانی از عموم مردم انگلستان برای حمایت از از این ابتکار عمل دعوت کرده است.
نظر شما