کتاب «گذر از عهد باستان به فئودالیسم» اثر پری آندرسون، امروز چهارشنبه 26 آذر به همت گروه روششناسی و تاریخنگاری با سخنرانی تاریخپژوهان در پژوهشکده تاریخ اسلام نقد و بررسی میشود.
ظهور سلطنتهای استبدادی در اروپا از بسیاری جهات زایش عصر تاریخی مدرن را رقم زد. «گذر از عهد باستان به فئودالیسم» تمرینی است منسجم در جامعهشناسی تاریخی که قدمت ریشههای استبداد اروپایی را در مسیرهای متنوعی کند و کاو میکند که از جوامع متکی بر کار بردههای یونان باستان و روم تا فئودالیسم شکوفا طی شده بود.
آندرسون در این کتاب کوشیده است به بررسی تاریخ سدههای میانه اروپا در زمینه کلاسیک آن بپردازد اما این مهم را نه بر مبنای یک الگوی ذهنی و از پیش ساخته بلکه بر مبنای سیر مادی تکوین، رشد و فروپاشی نهادهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی استوار کرده است.
این کتاب در حقیقت مقدمهای است بر دیگر اثر کاملتر و مفصلتر نویسنده با عنوان «تبارهای دولت استبدادی». نویسنده در هر دو اثر کوشیده است تا با مطالعه دو عصر باستان و فئودالیسم از سویی و استبداد از سوی دیگر، ارتباط میان این دو دوره را در چارچوب نظریه «ماتریالیسم تاریخی» نشان دهد.
آندرسون کوشیده است به نظریه مارکسیسم کلاسیک - با نمایندگانی چون مارکس، لنین، تروتسکی - بازگردد و مسائلی را که این رویکرد از پاسخگویی به آن بازمانده و یا در حل آن قصور کرده است، بار دیگر طرح کند. آندرسون در جریان این بررسی، قدرت تبیینی برداشت مارکسیستی از تاریخ را به اثبات میرساند و در همان حال نوری روشنگر بر تاریخ یونان، روم، تهاجم اقوام ژرمنی، جامعه کوچنشین و الگوهای متفاوت فئودالیسم در شمال، شرق و غرب و منطقه مدیترانهای اروپا میافکند.
نشست نقد و بررسی کتاب «گذر از عهد باستان به فئودالیسم» چهارشنبه 26 آذر ساعت 17 تا 19 در پژوهشکده تاریخ اسلام واقع در خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، خیابان رستگاران، کوچه شهروز شرقی، شماره 9 برگزار میشود. حضور در این نشست، برای عموم آزاد است.
نظر شما