چهارشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۰
سرگذشت موسیقی ایران در بین دو انقلاب

کتاب «موسیقی ایران: از انقلاب مشروطیت تا انقلاب جمهوری اسلامی ایران» با پژوهش و نگارش امیراشرف آریان‌پور، هنرمند و مدرس پیشکسوت موسیقی منتشر شد. نویسنده این کتاب از سال‌های آغازین دهه 20، خود در بطن مهم‌ترین رویدادهای موسیقی در ایران بوده و اطلاعات کامل و در عین حال جذابی از آنها را در این کتاب به مخاطبان ارائه می‌دهد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)ـ امیراشرف آریان‌پور، یکی از شناخته شده‌ترین مدرسان، پژوهشگران و مدیران موسیقی در ایران است. وی یکی از نخستین مروجان هنر اپرا در ایران است و سابقه سال‌ها مدیریت در تالار وحدت (رودکی سابق)  را در کارنامه مدیریتی خود دارد.

آریان‌پور از سال‌های دهه 20 شمسی تاکنون در بطن مهم‌ترین جریان‌ها و رویدادهای هنر موسیقی در ایران قرار داشته است. بر اساس همین سوابق این مدرس پیشکسوت کتاب «موسیقی ایران از انقلاب مشروطیت تا انقلاب جمهوری اسلامی ایران» را به رشته تحریر درآورد.

«اوضاع اجتماعی، سیاسی و هنری دوران قاجار»، «شکل‌گیری نهادهای موسیقی و دگرگونی موسیقی ایران»، «آواز و اپرا در ایران»، «انجمن فیلارمونیک تهران»، «ارکستر سمفونیک تهران»، «مجله موسیقی: دوره‌های سوم و چهارم»، «گروه‌ها و برنامه‌های آواز جمعی»، «هنرستان‌های موسیقی»، کنسرواتوار آزاد تهران»، «نام‌آوران هنر ایران: از دهه 30 تا دهه 40»، «نگاهی به آواز در ایران»، «هنرجویان ایرانی در وین»، «موسیقی در رادیو و تلویزیون ایران»، «موسیقی در تالار رودکی»، «موسیقی در جشن‌های فرهنگ و هنر»، «موسیقی در جشن هنر شیراز»، «ژونس موزیکال ایران»، «موسیقی در جشنواره توس» و «پایان داستان» عناوین فصول مختلف این کتاب است.

بخش انتهایی کتاب نیز شامل تصاویری از اپراهای اجرا شده در تالار رودکی (از جمله اپرای مشهور «آرایشگر شهر سویل» اثر جواکینو روسینی) و همچنین تصاویر برخی از هنرمندان مشهور موسیقی (مانند حشمت سنجری) و عکس‌هایی از برخی اجراهای موسیقی است. متاسفانه این تصاویر به صورت سیاه و سفید منتشر شده‌ و کیفیت لازم را ندارند.

بسیاری از مباحث درج شده در کتاب، شرح مهم‌ترین رویدادهای موسیقی از دهه 20 تا آخر سال 1357 است. همان‌گونه که ذکر شد، نویسنده خود در بطن این رویدادها حضور داشته و مشاهدات خود را نوشته است. بر این اساس به‌جز دو فصل نخست که درباره اوضاع اجتماعی و سیاسی در دوران قاجار و همچنین موسیقی در دوران مشروطیت است، مابقی فصل‌ها دیگر نیازی به منابع و ارجاعات ندارد. با این اوصاف اما آریان‌پور، با جست‌وجو در میان نشریات در آن دوره، تمام مباحث خود و همچنین شرح رویدادها را به آن نشریات ارجاع می‌دهد.

کتاب «موسیقی ایران: از انقلاب مشروطیت تا انقلاب جمهوری اسلامی ایران» تالیف امیراشرف آریان‌پور، با شمارگان هزار نسخه، 394 صفحه و بهای 23 هزار تومان، از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری «متن» فرهنگستان هنر منتشر شد. فایل pdf نخستین صفحات این کتاب از این نشانی قابل مطالعه است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در اسفند 1390 درباره انتشار این کتاب در آینده اطلاع‌رسانی کرده بود. این خبر را از اینجا بخوانید.

درباره نویسنده
امیراشرف آریان‌پور، متولد 1305 در تهران، مدرک دکتری رشته موزیکولوژی خود را در سال 1352 از دانشگاه گوته در شهر وین اتریش اخذ کرد. وی برادر کوچک‌تر زنده‌یاد امیرحسین آریان‌پور، جامعه‌شناس، استاد فقید دانشگاه تهران و نویسنده کتاب مشهور «جامعه‌شناسی هنر» است.

امیراشرف آریان‌پور سال‌ها در دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی به تدریس اشتغال داشته و هم‌اکنون نیز  در سن 86 سالگی سرکلاس‌های درس خود حاضر می‌شود.

«فرهنگ کوچک: آلمانی‌ ــ فارسی» و «فرهنگ دانشگاهی: آلمانی ــ فارسی» از دیگر کتاب‌های منتشر شده امیراشرف آریان‌پور است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها