کتاب «کیک و شیرینیهای تر» اثر تازه سمیرا جنتدوست، به همراه دو اثر دیگر وی، شنبه، دوم اسفند 1393 رونمایی میشود.
سمیرا جنتدوست، محقق و مربی آشپزی و شیرینیپزی، در این برنامه به سابقه فعالیتهای خود در این زمینه از سال 1365 اشاره کرد و گفت: وقتی نخستین آموزشگاه فنیحرفهای آشپزی و شیرینیپزی را در شهر تبریز راهاندازی کردم، متوجه علاقهمندی بانوان و دختران جوان به دسرها، شیرینیها و غذاهای غیر ایرانی شدم. به همین دلیل، تصمیم گرفتم نمایشگاهی از غذاها و دسرهای ایرانی به شیوه ابتکاری و تازه برگزار و آنها را با این فن آشنا کنم. این نمایشگاه بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
وی ادامه داد: پس از آن تصمیم گرفتم دستاوردها وابتکارهایی را که در کلاسهای آشپزیام داشتم در قالب کتاب منتشر کنم. برایم ثبت غذاهای ایرانی در اولویت بود تا هم این غذاها که در حال فراموش شدن هستند به نسلهای آینده آموزش داده شوند و هم سفرههای ایرانی به ویژه، سفرههای مذهبی ایرانی بتوانند اصالت فرهنگ خود را حفظ کنند.
جنتدوست با اشاره به رشد آموزش آشپزی غذاهای غربی در سایتها و کتابهای مختلف، گفت: جوانان ایرانی به غذاهای پر زرق و برق خارجی جلب می شوند. بنابراین در کتابهایم کوشیدهام ابتکارهایی به کار ببرم تا این گروه به هنر آشپزی ایرانی جذب شوند. وقتی نخستین کتابم در سال 1386 منتشر شد، بسیار مورد استقبال قرار گرفت و در حالی که فقط در شعبههای آموزشگاهیام توزیع میشد، به چاپ دوم هم رسید.
جنتدوست با اشاره به اهمیت نشر فرهنگ آشپزی غذاهای ایرانی، افزود: کتاب «غذاهای سنتی ایرانی» را به دو زبان فارسی و انگلیسی تدوین کرده بودم. این کتاب در ایران ترجمه شد و برای ویراستاری در اختیار استاد دانشگاه کمبریج قرار گرفت. وی زمانی که به فصل پخت «آش» رسید، تصمیم گرفت پخت این غذا را امتحان و سپس آن بخش را ویراستاری کند. زمانی که این غذا را پخت با من تماس گرفت و خواست که بخش «آش» را از کتاب حذف کنم زیرا به عقیده او حجم سبزی آش بسیار زیاد بود. این پیشنهاد او سبب شد تا کار ترجمه کتاب را متوقف و تمام غذاهای آمده در کتاب را آنالیز کنم. با این کار مشخص شد که برای پختن غذایی مثل آش باید از هر نوع سبزی به چه میزانی استفاده کرد و این شیوه برای هنرجوی خارجی و آشپز جوان ایرانی که وقت و تمایلی به پاک کردن حجم زیادی از سبزی ندارد، آسانتر و جذابتر بود.
این پژوهشگر ادامه داد: کتاب «آشپزی سنتی» در جشنواره کتابهای نفیس هنری مقام نخست جشنواره را دریافت کرد. پس از آن تالیف کتابهای «شیرینی» و «سفرهآرایی» آغاز کردم. کتاب «سفره آرایی» من در سال 1391 تندیس زرین کتابهای نفیس و هنری را از وزارت ارشاد گرفت. همان سال کتابهای من به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران برای نمایشگاه لایپزیک آلمان ارسال شد. این مسابقات، جهانی است که بهترین آثار کشورهای دنیا را ارائه میدهد. همچنی، کتابم در مسابقات «گورمند» که مسابقه جهانی کتابهای آشپزی را نمایش میدهد، به عنوان اثر منتخب معرفی شد. این منتخب شدن انگیزهای شد تا با هزینه شخصی سال 2013 در نمایشگاه فرانکفورت غرفهای بگیرم و آثارم را عرضه کنم. در این نمایشگاه با ناشرانی از آلمان، مالزی و آمریکا ملاقات داشتم. اکنون ترجمه مالایی کتاب «آشپزی سنتی ایرانی» در کشور مالزی در حال عرضه است.
جنتدوست همچنین از حضورش در نمایشگاه کتاب فرانکفورت در سال 2014 یاد کرد و گفت: در این نمایشگاه هم کتابم از سوی ناشران آلمانی مورد توجه قرار گرفت و جالب بود که این ناشر علاقهمند بود ترجمه فارسی کتاب حفظ و به جای ترجمه انگلیسی، ترجمه آلمانی آورده شود. آنها معتقد بودند مخاطبان آلمانی باید بدانند که این کتاب را سرآشپزی ایرانی تالیف کرده است. در آخرین نمایشگاه با 11 ناشر کشورهای دیگر قرار ملاقات داشتم. همچنین با گروهی حرفهای آشنا شدم و تصمیم دارم کتاب تازهام را با این گروه کار کنم تا کتابهایم با طراحی ویژهای منتشر شود. این امر بر جلب مخاطبان و به آشپزی ایرانی خواهد افزود. معتقدم وقتی کتاب «آشپزی سنتی» با شکل تازه میتواند رتبه نخست یا دوم را در مسابقات «گورمند» به خود اختصاص دهد.
تجلیل شده سازمان جهانی غذا با بیان اینکه همواره آشپزی را هنر میداند و به آن همانند تابلوی نقاشی یا شعر زیبایی مینگرد که میتوان حس چشیدن را هم در آن درک کرد و لذت برد، اظهار کرد: علاقهمندم با مخاطبان اصلی آثارم که بانوان خانهدار و کارآفرینان هستند، ارتباط برقرار کنم. کتابهای من فقط در موسسه پانیذمهر ایرانیان عرضه میشود و میکوشیم از این طریق پل ارتباطی خود را با مخاطبان حفظ کنیم. هفتهزار مشترک بانو در سطح تهران و نزدیک به 20هزار مشترک در سراسر ایران داریم. سال گذشته مشترکان کتاب را دعوت کردیم و برای هدیه سالانه آنها یک دوره کلاس رایگان آشپزی با تدریس خودم را در نظر گرفتهام.
جنتدوست ادامه داد: آثارم حاصل تجربههای دورههای آموزشی است و با انتشار هر کتاب، آن شیوه از دورههای آموزشی حذف میشود. به این ترتیب دورههای آموزشی همواره نکتهای تازه دارند. کتاب تازهام با عنوان «کیک و شیرینی تر» شنبه، دوم اسفند 1393 رونمایی میشود. با توجه به اینکه در زمینه پخت کیک و شیرینی تر ایرانی کمتر فعال بودهایم، این اثر تنها معدودی کیک ایرانی در بر دارد.
نظر شما