چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۹
نقد و بررسی ایران صفوی (نوزایی امپراتوری ایران) در خانه اندیشمندان علوم انسانی

نشست نقد و بررسی ایران صفوی (نوزایی امپراتوری ایران) به همت کارگروه تاریخ و باستان‌شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی با همکاری بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه امروز 13 اسفند برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در نشست نقد و بررسی کتاب ایران صفوی (نوزایی امپراتوری ایران) دکتر محمدکاظم رحمتی (استادیار بنیاد دایره‌المعارف اسلامی و متخصص عصر صفویه) ، دکتر مجتبی خلیفه استادیار گروه تاریخ دانشگاه بیرجند و دکتر عیسی عبدی مترجم کتاب حضور خواهند داشت و درباره این کتاب به بحث و گفت‌وگو می‌پردازند.

نویسنده کتاب، اندرو جی. نیومن استاد مطالعات اسلامی دانشگاه ادینبورو اسکاتلند و دانش‌آموخته دکترای مطالعات اسلامی دانشگاه کالیفرنیاست. وی در حوزه‌های مختلفی از تاریخ اسلام به‌ویژه دوران شکل‌گیری تشیع و فقه امامی تا دوره صفوی صاحب اثر است و در کنار مطالعات اسلامی، در زمینه متون ادبیات فارسی و عربی فعالیت می‌کند. از او کتابی با نام «دوره شکل‌گیری تشیع دوازده امامی، گفتمان حدیثی میان قم و بغداد» هم ترجمه و منتشر شده است.

دوره صفوی به لحاظ  تاریخی در سال 907 ق/ 1501 م و با تصرف تبریز به دست شاه اسماعیل آغاز شد و با سقوط به دست افغان‌ها در سال 1135 ق/ 1722 م پایان گرفت، این دوره نقطه عطف تاریخ میانه و تاریخ مدرن ایران است. پادشاهی صفویه طولانی‌ترین دوران پادشاهی ایرانی پس از اسلام است که از زمان پیروزی اسلام و فتح ایران در سال 71 ق/ 640 م سابقه نداشت.

پژوهشگرانی که مرزهای جغرافیایی کشور مدرن ایران را در شکل کنونی و عادی‌اش می‌بینند، تعیین اولیه این مرزها را از دوره صفویه می‌دانند و هرگونه تغییر در آنها را در طول دوره، «نفع سرزمینی» یا «زیان سرزمینی» نام گذاشته‌اند. در واقع استفاده مکرر از عبارت «دولت» که برای مثال بر مرزهای ثابت و شناخته‌شده بین‌المللی دلالت کند و دارای زبان مشترک و انحصار در قدرت مرکزی باشد هنوز مساله پیچیده‌ای است.

نگاهی به کتاب ایران صفوی (نوزایی امپراتوری ایران)

اثر اندرو جی نیومن؛ ایران صفوی؛ نوزایی امپراتوری ایران کوششی است برای ارائه چارچوبی برای شناخت تاریخ ایران عصر صفویه. نویسنده کتاب با نگاه انتقادی به سایر پژوهش‌هایی که درباره صفویه صورت گرفته، ضمن اشاره به تحولات سیاسی و اقتصادی، و درک ساختار قدرت و سیاست های موفقیت آمیز برخی شاهان-از جمله سیاست‌های اقتصادی آنها- در دوره صفوی، به اصول زیربنایی و اقتدارگرایی این حکومت پرداخته است. وی از همان آغاز، مهدویت‌باوری را در تاروپود قدرت و در بستر تاریخ سیاسی و اجتماعی تحلیل می‌کند. آنگاه در سیر تاریخ شاهان صفوی به گفتمان استعلایی صفویه که می‌‎کوشند با آن سایر فرق و نحله‌ها را با خود همراه کنند، اشاره می کند و آن را رمز ماندگاری و ثبات نسبی حکومت صفویه می‌داند.

 زمینه‌سازی و بنیانگزاری: اسماعیل اول، سازمان‌یابی و تثبیت پادشاهی شاه طهماسب، دومین جنگ داخلی، چالش ‌های بزرگ و پاسخ ‌های به‌یاد ماندنی (سلطنت شاه عباس اول)، دگرگونی‌‌های دربار و ارمغان دوره آرامش (سلطنت شاه صفی)، شاه عباس دوم، رویارویی با مخالفان: سلطنت شاه سلیمان، گشایش یا شکست: پادشاهی سلطان حسین.
شعر و سیاست، تاریخ‌های کلیدی، تاریخ‌نامه‌‌های کلیدی و سیاحان، کتاب‌نامه و نمایه، بخش‌های کتاب را تشکیل می‌دهند.

بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه، «ایران صفوی» (نوزایی امپراتوری ایران) نوشته اندرو جی. نیومن را با ترجمه عیسی عبدی در ۴۳۶ صفحه، جلد گالینگور و به بهای 28 هزار تومان به چاپ رسانده است. این کتاب در قالب مجموعه پژوهش‌‌های نوین تاریخی منتشر شده است.

نشست نقد و بررسی ایران صفوی (نوزایی امپراتوری ایران) چهارشنبه 13 اسفند، ساعت 16 در خانه اندیشمندان علوم انسانی واقع در خیابان ویلا، نبش ورشو برگزار می‌شود و حضور برای عموم علاقه‌مندان آزاد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها