پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۳
صالحپور: برای مطالعه در تعطیلات کتاب «الیما» را پیشنهاد می‌کنم/ آشنایی با دوره‌ پنهان مانده در تاریخ ایران

اردشیر صالحپور، نویسنده و پژوهشگر عرصه هنر، کتاب تازه منتشر شده خود را با عنوان «الیما» برای مطالعه آخر هفته پیشنهاد داد و گفت: «الیما» به تحلیل تفسیر تاریخ هنر الیمائیان می‌پردازد؛ دوره و حکومتی که تا کنون تحت قیومیت اشکانیان معرفی می‌شده است.

صالحپور در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره کتاب پیشنهادی خود به مخاطبان ایبنا برای مطالعه آخر هفته توضیح داد: جدیدترین کتاب من که به تازگی از سوی نشر «الیما» منتشر شده، پژوهشی‌ است درباره تاریخ هنر دوره‌ای از سرزمین ایران که حدفاصل دوره سلوکیان و اشکانیان قرار داشته، دوره‌ای با عنوان «الیما» که مطالعه آن می‌تواند برای مخاطبان بسیار جالب باشد.

صالحپور درباره دوره حکومت «الیمائیان» گفت: حکومت «اشکانیان» 475 سال به طول انجامید و همانند هخامنشیان به‌صورت محلی و ایالتی اداره می‌شد و «الیما» یکی از ایالت‌های تحت حکومت اشکانیان  بوده، ولی استقلال خود را به دست آورده و حتی سکه‌های خاص خود را ضرب می‌کردند.

وی افزود: الیما حکومتی ایالتی بوده که قریب 150 سال در ایران حکومت می‌کرد، ولی این دوره تا کنون تحت قیومیت دوره اشکانی معرفی می‌شده است.

این پژوهشگر دوره الیمائیان را حدفاصل و  تحت تأثیراشکانیان و سلوکیان دانست و گفت: در باستان‌شناسی نوین به حکومت این دوره و منطقه خاص «الیما» گفته می‌شود، که هنر آن را می‌توان آن را متأثر از عیلامیان و هخامنشیان نیز دانست.

صالحپور درباره مطالب مطرح شده در این کتاب گفت: این کتاب به جغرافیای اقلیمی «الیما» و نسبت آن با ایلام باستان، سلوکیان و اشکانیان پرداخته و نمونه‌های نقش‌برجسته و سکه‌های این دوره را به لحاظ شکل‌شناسی و نقش‌نگاری در قیاس با سایر نمونه‌های آن در جنوب غربی ایران مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.

وی یکی دیگر از شواهد بارز برای اثبات وجود این دوره و حکومت را وجود تعداد بی‌شماری از سکه‌های ضرب شده در این دوره است که ویژگی‌های آن نسبت به سایر سکه‌های ضرب شده در دوره اشکانی متمایز است.

صالحپور همچنین به سایر آثار به دست آمده از این دوره اشاره کرد و گفت: همچنین بسیاری از تندیس‌ها و سردیس‌هایی که در این دوره یافت شده است گواه دیگری بر وجود این حکومت است؛ از جمله مهم‌ترین تندیس‌های یافت شده، تندیس «مرد مفرغی اشکانی» است که امروز در موزه ایران باستان نگهداری می‌شود. و در حالی‌که همه آن را به اشکانیان نسبت می‌دهند، اما در واقع متعلق به الیمائیان است.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها