محمدجوادمظفر، مدیر انتشارات کویر درباره صدور«فیپای مختصر» به جای «فیپای کامل» از سوی کتابخانه ملی گفت: با صدور این نوع فیپا که بهصورت مختصر ارائه میشود موافق نیستم، همچنین در این وضعیت آشفته نشر امیدی برای چاپ دوم کتابها وجود ندارد که در آن فیپای کامل درج شود.
مظفر درباره نحوه برخورد بخش فهرستنویسی کتابخانه ملی اظهار کرد: 25 سال از فعالیتم در عرصه نشر میگذرد، چه آن زمان که کتاب را بهصورت دستی و پرینت برای اخذ فیپا و مجوز به کتابخانه ملی میبردیم چه در سالهای اخیر که با کتابخانه ملی درباره اخذ فیپا کار میکنم، باید بگویم زمان 48 ساعته مدنظر کتابخانه ملی به بیش از بیست روز به درازا انجامیده و متاسفانه بههیچعنوان پاسخگوی ناشران نبوده و آنها را بیپاسخ میگذارند.
فیپای مختصر، وضعیت آشفته نشر و کتابشناسی محققان
مظفر با تاکید بر اینکه جای تاسف است که سازمانی فرهنگی مانند کتابخانه ملی چند ماه رویه پشت در نگهداشتن ناشران را در پیش گرفته است اظهارکرد: شاید فیپای مختصر بتواند ناشر را در اخذ مجوز کمک کند اما در کل با ارائه فیپای مختصر از سوی کتابخانه ملی که تنها دربردارنده نام مؤلف، مترجم و اطلاعات فیزیکی کتاب است موافق نیستم.
مدیر نشر کویر در پاسخ به سوالی درباره درج فیپای کامل در نوبت چاپهای بعدی کتاب گفت: رخوت و رکود در وضعیت نشر مکتوب کشور و تنزل آمار نسخههای کتاب به 200 تا 700 نسخه به راحتی گویای این مطلب است که نمیتوان به نشر در کشور امیدوار بود که کتابی به چاپ دوم برسد و در آن فیپای کامل درج شود.
این ناشر با سابقه ادامه داد: با ارائه فیپای مختصر بسیاری از محققان دچار سردرگمی و مشکل میشوند چراکه فیپای کامل میتواند بسیاری از پژوهشگران را در کتابشناسی کمک کند و آنها را از مطالعه کتاب برحذر دارد، در حالیکه فیپای ناقص و مختصر برای دانشجویان و محققانی که دسترسی به فضاهای مجازی ندارند مشکل ایجاد میکند.
فیپا یا همان شناسنامه کتاب شامل اطلاعات کتابشناختی لازم برای شناسایی و بازیابی یک کتاب براساس استانداردهای بینالمللی قبل از انتشار است و معمولا این اطلاعات در صفحه نخست کتاب درج میشود. در خواست فیپا جزو نخستین اقداماتی است که ناشر برای اخذ مجوز کتاب خود به انجام می رساند و برای دریافت آن به کتابخانه ملی مراجعه میکند.
نظر شما