گزارش ایبنا از آیین رونمایی از کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران»
مقاری: فرهنگ نگارش در بین اهالی علم تقویت شود/نیلی: تداوم کیفیت، هدف دانشگاه تهران است
علی مقاری، رئیس دانشکده شیمی پردیس علوم دانشگاه تهران در آیین رونمایی از کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» گفت: نبود فرهنگ نگارش در بین اهالی علم، از اصلیترین دلایل فقدان کتاب در حوزه تاریخنگاری علمی است.
لزوم تقویت فرهنگ نگارش در بین اهالی علم
علی مقاری، رئیس دانشکده شیمی پردیس علوم دانشگاه تهران در این آیین درباره تألیف کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» گفت: از هشت ماه گذشته، نسبت به جمعآوری تاریخ یکصدساله شیمی ایران شروع به گفتوگو با بازماندگان این حوزه و استادان کردیم.
وی با انتقاد از فقدان کتاب در حوزه تاریخنگاری در حوزه علم ادامه داد: متأسفانه در عرصههای مختلف علوم، کتابی با رویکرد تاریخی نداریم. نبود فرهنگ نگارش در بین اهالی علم از اصلیترین دلیل این مسأله است.
مقاری اظهار کرد: مدرسان دانشگاه کمتر به نوشتن خاطرات اقدام میکنند و خاطرات خود را بیشتر در ذهن حفظ میکنند؛ امیدواریم این مسأله فرهنگی اصلاح شود.
این مدرس دانشگاه در تشریح چگونگی جمعآوری اطلاعات کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» افزود: برای تدوین این کتاب از منابعی مانند روزنامه، کتاب و گفتوگو با اعضای خانواده شیمیستهای ایران استفاده کردیم. پروندههای کارگزینی که در انبارها خاک میخوردند، از دیگر منابع ما در تدوین کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» بود.
گفتوگو با سه نسل از دانشمندان شیمی ایران
عضو هیأت علمی دانشکده شیمی پردیس علوم دانشگاه تهران افزود: کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» شامل گفتوگو با تک تک استادان شیمی است که در قید حیات هستند.
مقاری گفت: نخستین جلد این مجموعه دو جلدی که شامل زندگی سه نسل شیمی ایران است، به زودی منتشر خواهد شد و امیدوارم دومین جلد آن نیز در آیندهای نزدیک تدوین شود.
پردیس علوم یکی از موفقترین بخشهای دانشگاه تهران
محمود نیلی احمدیآبادی، سرپرست دانشگاه تهران نیز در این آیین با اشاره به جایگاه علمی پردیس علوم دانشگاه تهران اظهار کرد: پردیس علوم یکی از موفقترین بخشهای دانشگاه تهران در حوزه تولید علم در سطح ملی و بینالمللی است، بنابراین بهبود عملکرد این دانشگاه در ارتقاء آن مؤثر خواهد بود.
وی درباره تغییر دیدگاه نسبت به تأثیر دانش در تصمیمگیریها افزود: دانشگاه در توسعه همهجانبه کشور مؤثر است و نمیتوان مانند گذشته نسبت به این نقش بیتفاوت بود. امروز همه بر این موضوع تأکید دارند که بدون توجه به دانش نمیتوان تصمیم گرفت.
کیفیتمداری دانشگاه تهران، خواسته همه مردم است
سرپرست دانشگاه تهران با اشاره به چالشهای پیشروی دانشگاه تهران ادامه داد: دانشگاه با چالشهای عمدهای مانند ارتقاء کیفیت عملکرد مواجه است. کیفیت یعنی تأمین منافع ذینفعان و مشتریان؛ بهعبارتی دیگر کیفیت به معنای تأمین منافع جامعه علمی ایران است. ادامه کیفیتمداری دانشگاه تهران امروز خواسته همه مردم است.
نیلی احمدآبادی درباره توجه به مقوله پژوهش اظهار کرد: دانشجویان و اعضای هیأت علمی امروز باید بیش از پیش به امر پژوهش بپردازند. تمرکز بیش از حد به موضوع توسعه آموزش و رشتههای آموزشی میتواند زمینهساز بیتوجهی به مقوله پژوهش و فناوری شود. بیتوجهی به دو عرصه پژوهش و فناوری کیفیت را کاهش میدهد. البته توجه به بحث کیفیت به معنای بیتوجهی به گسترش رشتههای بینرشتهای نیست.
وی درباره برنامههای این دانشگاه برای جذب دانشجو نیز گفت: براساس تصمیم شورای آموزشی دانشگاه، پذیرش دانشجو مطابق با شاخصهای این شورا صورت خواهد گرفت. یکپارچهسازی برنامههای آموزشی، پژوهشی و مالی و اداری نیز از برنامههای دانشگاه برای کیفیتبخشی به عملکرد دانشگاه است. برای تحقق برنامههای مختلف، نیازمند همکاری همه اعضای خانواده دانشگاه تهران هستیم.
تقویت تعامل بین اعضای خانواده دانشگاه
سرپرست دانشگاه تهران با اشاره به لزوم برونگرایی در دانشگاه تهران ادامه داد: برای ایجاد تعامل با بیرون و جامعه بینالملل، نیازمند تقویت تعامل بین اعضای خانواده دانشگاه تهران هستیم. دانشگاه برای توسعه تعامل با جامعه علمی در سطح بینالملل، برنامههای خاصی دارد. برقراری ارتباط با اعضای هیأت علمی دانشگاههای خارجی و توسعه رشتههای مشترک با دیگر دانشگاهها، از جمله این برنامههاست.
نیلی احمدآبادی افزود: امروز دومین جشن هشتادسالگی دانشگاه تهران است، بنابراین دانشگاه باید با توجه به استعدادهای خود جهش پیدا کند. دانشگاه تهران نماد آموزش عالی است. هر فردی که به ارتقاء نماد آموزش عالی اعتقاد دارد باید در این مسیر به دانشگاه کمک کند.
در این مراسم همچنین دکتر حمید پزشک، رئیس پردیس علوم و تعدادی از اعضای هیأت علمی دانشگاه نیز برای دقایقی به سخنرانی پرداختند.
در پایان آیین رونمایی از کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» از راحله رستمیان، مؤلف کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» با اهداء لوح قدردانی شد.
آیین رونمایی از کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» ظهر امروز یکشنبه (13 اردیبهشتماه) در تالار شهید دهشور پردیس علوم دانشگاه تهران برگزار شد.
نظر شما