پاسخ پرسشهای پیرامون بیستوهشتمین نمایشگاه کتاب تهران
هدف نمایشگاه کتاب تهران تعامل حداکثری با تمامی نهادها و مجامع است/در شرایط فعلی مصلا پاسخگوی نمایشگاه کتاب تهران است
رئیس بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و مدیران و متولیان برپایی این دوره از نمایشگاه،در بخش پایانی نشست خبری با اصحاب رسانه، به پرسشهای آنها پاسخ دادند. در این بخش از نشست، از تعامل حداکثری نمایشگاه کتاب تهران با تمامی نهادها، سارمانها، ارگان ها و مجامع به عنوان هدف و اولویت این رویداد فرهنگی یاد شد.
خبرنگاران در بخش پایانی این نشست، پرسشهای خود را مطرح و هرکدام از مسئولان حاضر در این نشست، در جایگاه پاسخگویی قرار گرفتند. مشروح بخش پرسش و پاسخ این نشست به شرح زیر است:
پرسش خبرنگار
طرح واسپاری امور نمایشگاه کتاب تهران به تشکلهای نشر عملی شده است اما ظاهراً این مهم به صورت سلیقهای انجام شده است بهگونهای که به درخواستهای میثم نیلی، رئیس مجمع ناشران انقلاب اسلامی برای برپایی سالن یاس توجه نشده است؛ نظرتان در این مورد چیست؟ همچنین درباره حضور انتشارات الزویر که ایران را تحریم علمی کرده بود، در نمایشگاه کتاب تهران امسال توضیح دهید.
پاسخ قائم مقام نمایشگاه کتاب تهران
هم نظر آقای صالحی و هم مدیران نمایشگاه کتاب تهران، تعامل گسترده با همه تشکلها و مجامع در نمایشگاه کتاب تهران است. صحبت آقای میثم نیلی مبنی بر انجام مکاتبات، صحیح است اما بعد از این نامه بود که بحث واگذاری کار به تشکلها مطرح شد. تا جایی که اطلاع دارم جلسات متعددی با اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شده است اما روند معرفی مدیر کمیته جنبی کمی طولانی شد؛ در مجموعه تشکلها دموکراتیک تصمیمگیری میشود.
وقتی کار به مؤسسه خانه کتاب واگذار شد چند جلسه برگزار شد بهتازگی نیز جلسهای برگزار و قرار شد مجمع ناشران در نمایشگاه حضور داشته باشند. البته بیانصافی است اگر عنوان نکنم که آنها (مجمع ناشران انقلاب اسلامی) هر سال هزینه سنگینی را بدون چشمداشت صرف میکنند. امسال مجمع ناشران انقلاب اسلامی در شبستان غرفه دارد و ایستگاههایی را خواهد داشت.
محمود آموزگار، سخنگوی شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره حضور انتشارات الزویر، گفت: الزویر در سالهای پیش هم نماینده انحصاری نداشت البته موزعان، کتابهای الزویر را عرضه میکردند. امسال مدیر منطقهای، ایمیلی رسمی به من زد که در نمایشگاه نیستیم اما کتابهای ما از سوی موزعان عرضه میشوند.
با توجه به اینکه الزویر در حوزه مقالات و مجلات کمکهای بزرگی کرده و بسیاری متون درسی پزشکی متعلق به این ناشر است، یک تیم بلندپایه از مدیران الزویر در نمایشگاه امسال حاضر است.
پرسش خبرنگار
«آیا در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران در بخش کارنامه نشر، قرآنهای تازه منتشر شده نیز ارائه میشوند؟ همچنین همانطور که میدانید، ایران مهمان ویژه نمایشگاه کتاب مسکو سال جاری است؛ آیا در نمایشگاه کتاب تهران امسال برنامهای با این منظور در نظر گرفته شده است؟»
پاسخ قائممقام نمایشگاه کتاب تهران
«بدون تردید قرآن های تازه منتشر شده نیز در نمایشگاه کتاب تهران عرضه میشود اما چون تعداد کتابهایی که با محوریت قرآن منتشر میشوند، بسیار زیاد است و امکان عرضه همه آنها در نمایشگاه وجود ندارد، تصمیم بر آن است تا کتابهایی که به لحاظ ترجمه، تفسیر قرآن جدید و مباحث علوم قرآنی هستند، در نمایشگاه عرضه شوند.
در سال میلادی جاری ایران مهمان ویژه مسکو است؛ به این منظور غرفهای در بازار جهانی کتاب در طبقه دوم شبستان با همین نام ایجاد شده است که آماده دریافت هرگونه پیشنهاد و اظهارنظر درباره چگونگی حضور ایران در نمایشگاه کتاب مسکو است.»
پرسش خبرنگار
توزیع بُن رایگان در نمایشگاه کتاب تهران امسال متوقف شده است؛ توضیح دهید که در دوره قبل چه میزان بُن رایگان توزیع شد و چه مقدار از آن به خرید کتاب اختصاص یافت؟ همچنین توضیح دهید کمیته نظارت و ارزشیابی محتوایی کتابهای نمایشگاه کتاب تهران زیر نظر چه فرد یا تیمی مدیریت است؟
پاسخ رئیس نمایشگاه کتاب تهران
بُن کتاب حدود یک دهه پیش و زمانی که تسهیلات حمایتی از کاغذ قطع شد، در ردیف حمایتی وزارت ارشاد قرار گرفت با این هدف که کمکی به مصرفکنندگان کالاهای فرهنگی یعنی کتاب باشد این حرکت نیازمند بازنگری بود. این بازنگریها صورت گرفت و چند تصمیم اتخاذ شد که یکی از آنها، این بود که انتشار بن کاغذی متوقف شود. چرا که ردیابیهای ما امکان بررسی میزان دقیق مصرف بُنهای کاغذی در حوزه اقتصاد نشر و در واقع تبدیل آنها به کتاب را به وجود نیاورد چراکه این حوالهها، کاغذی بودند.
اما سه گروه میتوانند بُن کاغذی دریافت کنند؛ گروه نخست، اهالی قلم هستند؛ به این منظور آییننامهای تدوین شد که براساس آن اهل قلمی که در 5 سال گذشته دو کتاب در حوزه بزرگسال و یا 3 کتاب در حوزه کودک منتشر کرده باشد بُن کاغذی دریافت خواهند کرد. سخنرانان نشستهای سراهای اهل قلم گروه دومی هستند که میتوانند بُن کاغذی دریافت کنند چرا که ممکن است اعطای هدیه نقدی و پول به این عزیزان اندکی ناشایست باشد. گروه سوم، خبرنگاران حوزه کتاب هستند چرا که ما معتقدیم آنها افرادی درگیر در حوزه کتاب هستند و باید کتاب بخوانند.
واقعیت این است که گاهی اوقات بحثهای واگذاری در صورت عدم رعایت برخی مسائل، به ضد خودشان تبدیل میشود. ما فرآیند سه سالهای را برای واگذاری کل امور نمایشگاه کتاب تهران به تشکلهای نشر طراحی کردهایم و مصمم هستیم که در عین رعایت اصول حاکمیتی و حکومتی و صیانت از آنها، امور نمایشگاه را به بخش خصوصی و تشکلهای نشر واگذار کنیم. با زهم آماده واگذاری بودیم به همین دلیل چهار کمیته ناشران داخلی، ناشران بینالملل، اطلاعرسانی و کمیته علمی سرای اهل قلم به طور کامل به تشکلهای نشر واگذار شدند.
با این اوصاف ما به اعتبار وظایف حاکمیتی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف به رعایت آنها هستیم، سه کمیته نظارتی را از واگذاری مستثنی کردیم که البته این کار هم با هدف انتقال آرام تجارب و اطلاعات از بخش برگزارکنندگان دولتی نمایشگاه به تشکلهای خصوصی بوده است.
پرسش خبرنگار
آیا ناشرانی که سال گذشته از حضور در نمایشگاه کتاب تهران سال جاری محروم شدهاند، در نمایشگاه امسال شرکت خواهند کرد؟
پاسخ رئیس نمایشگاه کتاب تهران
ناشرانی که از حضور در نمایشگاه امسال محروم شدهاند نمیتوانند در نمایشگاه کتاب حاضر شوند.
پرسش خبرنگار
مسئولان چه برنامهای برای تهیه مکان مناسب نمایشگاه کتاب تهران دارند؟
پاسخ قائممقام نمایشگاه کتاب تهران
نمایشگاه کتاب تهران مانند هر نمایشگاهی نمیتواند مکان دائمی داشته باشد. ارشاد هم اگر همه اعتبار سالانه خود را ارائه کند باز هم کفاف نخواهد کرد. اغلب، شهرداریها عهدهدار این امور هستند و ما مستأجریم. تنها جایی که در حال حاضر امکان برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در آن است، مصلای امام خمینی (ره) است.
نظر شما