نمایشنامه «شازده کوچولو» اقتباس عباس جوانمرد از رمان مشهور «شازده کوچولو» آنتوان سنت اگزوپری از سوی نشر قطره منتشر شد. جوانمرد «شازده کوچولو» را در سالهای ابتدایی دهه 40 نوشت و به روی صحنه برد و اکنون پس از گذشت بیش از 50 سال از آن تاریخ، این نمایشنامه در قالب کتاب در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
«شازده کوچولو» یکی از معدود آثار حوزه ادبیات داستانی است که از سال انتشارش تاکنون بارها مورد اقتباس فیلمسازان، نمایشنامهنویسان و طراحان کتابهای کمیک در سراسر جهان قرار گرفته است.
زندهیاد محمد قاضی برای نخستین بار در ایران «شازده کوچولو» را به زبان فارسی ترجمه کرد. عباس جوانمرد، کارگردان، نویسنده و محقق پرکار حوزه تئاتر، در سالهای ابتدایی دهه 40 با اقتباس از این ترجمه نمایشنامهای با همان نام نوشت و برای نخستین بار آن را در 9 آبان 1342، در روز جشن کودک، با بازی دانش آموزان دبستان و دبیرستان «مهران» با مدیریت خانم و آقای مافی در تالار فرهنگ تهران به روی صحنه برد.
پس از گذشت بیش از 50 سال از تاریخ نخستین اجرا، نشر قطره این نمایشنامه را در قالب کتاب منتشر کرد و در اختیار علاقهمندان قرار داد. کتاب دو مقدمه دارد. مقدمه نخست مختصری پیرامون زندگی و آثار آنتوان سنت اگزوپری و مقدمه دوم نکاتی درباره چگونگی به صحنه بردن این نمایشنامه است. نویسنده در تکمله کتاب خاطره خود از بازیگر نقش شازده کوچولو را بیان کرده است.
دیالوگهای این نمایشنامه به زبان محاوره نوشته شدهاند. جوانمرد در بخشی از مقدمه خود درباره چرایی به کار گرفتن این زبان گفته است: «گفتوگوی این نمایشنامه عمدا به زبان محاوره برگردانده شده است، چون در آن سالها (45 ــ 1335) لفظ قلم حرف زدن، شده بود از واجبات اجرای نمایشنامههای خارجی. این تقلید نادرست، همراه با کششهای نادرستتر سراسر صحنههای تئاتر و نمایشهای رادیو و تلویزیونی را اشباع کرده بود. این روال، زندگی طبیعی تئاتر را از زندگی عادی دور میکرد. ترجمه و تنقیح این نمایشنامهها به زبان محاوره و اجرای آنها میتوانست یک بازنگری و پیشنهادِ بازگشتی به زندگی واقعگرایانه صحنه باشد.»
نشر قطره نمایشنامه «شازده کوچولو» نوشته عباس جوانمرد را با شمارگان 500 نسخه، 98 صفحه و بهای 6 هزار تومان منتشر کرده است. طراح جلد این کتاب محسن توحیدیان است.
عباس جوانمرد، متولد 1307، از هنرمندان پیشکسوت و تاثیرگذار هنر تئاتر در کشور است. از دیگر کتابهای منتشر شده این هنرمند میتوان به عناوین ذیل اشاره کرد: «پیدایی، تجربهها و کارهای گروه هنر ملی»، «تکلمهای بر تعزیه و نمایش ملی»، «تئاتر، هویت و نمایش ملی»، «غبار منیت پدرخوانده»، «نقدی به یک نقد» و «شهر طلایی».
همچنین منصور خلج، نمایشنامهنویس و محقق تئاتر نیز با اقتباس از «شازده کوچولو» نمایشنامهای به همین نام نوشته و منتشر کرده است.
نظر شما