شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۰
بنیاد ملاصدرا و اهمیت انتشار آثار متفکران اسلامی در بوسنی‌ و هرزگوین

حجت‌الاسلام آرمان بربراتس، معاون پژوهشی بنیاد ملاصدرا در بوسنی‌و‌هرزگوین با بیان این‌ که بنیاد ملاصدرا مجموعه‌ای از آثار مهم اندیشمندان بزرگ اسلامی را منتشر می‌کند، می‌گوید: بوسنی ‌و هرزگوین از دیرباز پلی مورد اعتماد برای ارتباط شرق و غرب، تعامل مثبت اندیشه‌ها و ایجاد رابطه‌ای مسالمت‌آمیز میان انسان‌ها بوده است.

حجت‌الاسلام آرمان بربراتس ــ معاون پژوهشی بنیاد ملاصدرا در بوسنی‌وهرزگوین ــ به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: بنیاد ملاصدرا در سال 1384 به‌صورت رسمی فعالیت خود را در بوسنی ‌وهرزگوین آغاز کرد. این بنیاد در چند سال گذشته توفیق یافت تا شماری از آثار ارزشمند متفکران بزرگ اسلامی در زمینه‌های فلسفه، عرفان، اخلاق، خانواده، تربیت و مانند آن را ترجمه و منتشر کند و در اختیار علاقه‌مندان به این کتاب‌ها قرار دهد. آثار منتشرشده از سوی این بنیاد به دلیل شهرت جهانی نویسندگان و اهمیت موضوع‌های آنها مورد توجه بسیاری قرار گرفته و جای خود را به‌خوبی در میان علاقه‌مندان باز کرده است. 
 
وی به نقش کتاب در انتقال درست فرهنگ و تمدن اسلامی اشاره کرد و افزود: کتاب یکی از راه‌های اصلی تعامل فکری بین انسان‌هاست. نقش کتاب در انتقال تمدن و فرهنگ بی‌بدیل است، زیرا اگر فشرده فرهنگ انسانی تمدن وی را به ‌وجود می‌آورد، کتاب، فشرده تمدن، فکر و معنویت انسانی را یکجا در خود دارد. شخصیت‌های بزرگی مانند ابن‌سینا، ملاصدرا، مولانا جلال‌الدین رومی، علامه سید محمدحسین طباطبایی، علامه مرتضی مطهری، آیت‌الله محمدتقی مصباح و امثال آنها در فضای اندیشه اسلامی شناخته شده و دارای جایگاه ویژه‌اند و نیازی به معرفی کردن ندارند. این مجموعه از آثار ارزشمند اندیشه اسلامی به ابعادی مهم از مسائل مورد نیاز فکری نسل حاضر می‌پردازد و به بسیاری از پرسش‌های اساسی پاسخ می‌دهد. 
 
بنیاد ملاصدرا در صدد پیوند اندیشه و فرهنگ است
بربراتس با بیان این‌ که بنیاد ملاصدرا مجموعه دیگری از آثار مهم اندیشمندان بزرگ اسلامی در موضوع‌های مختلف فکری را در دست ترجمه و نشر دارد، اظهار کرد: بنیاد ملاصدرا مؤسسه‌ای علمی و فرهنگی است که با درک اهمیت کشور بوسنی‌ و هرزگوین در تلاقی فرهنگ‌ها، اندیشه‌ها و گفت‌و‌گوی سازنده و مفید از یک سو و به‌عنوان تریبونی آزاد برای ارائه دستاوردهای معنوی تمدن‌ها و مکتب‌های زنده فکری از سوی دیگر، در صدد مشارکت سازنده در این مسیر است.
 
وی توضیح داد: بوسنی ‌و هرزگوین با آن‌ که از نظر جغرافیایی کشوری کوچک است، اما دارای این روح بزرگ و این سعه صدر است که امانت سنگین اندیشه‌های اسلامی را بر دوش بکشد. این کشور از دیرباز برای به‌هم‌پیوستگی فرهنگ‌ها و تبادل افکار تلاش کرده است و در نتیجه پلی مورد اعتماد برای ارتباط شرق و غرب و شمال و جنوب، تعامل مثبت اندیشه‌ها و ایجاد رابطه‌ای مسالمت‌آمیز میان انسان‌ها در زندگی کنار هم بوده است. امروزه بیش از هر زمان دیگر اهمیت این موضوع آشکار شده است.

معاون پژوهشی بنیاد ملاصدرا با اشاره به این‌ که نمی‌توان تمدن و فرهنگ انسانی و اسلامی را از معنویت و اخلاق جدا کرد، گفت: بوسنی‌ و‌ هرزگوین یکی از چهارراه‌های اصلی تلاقی و تفاهم ادیان و در اروپا نیز، تنها مرکز این تلاقی، تفاهم و تعامل بوده است. نیاز مبرم امروز جامعه انسانی، به‌ویژه جوامع سرد و بی‌روح تکنولوژی‌زده، به معنویت و اخلاق، اهمیت و ارزش این کشور را بیش از پیش آشکار می‌سازد.

بررسی افکار اندیشمندان اسلامی؛ هدف بنیاد ملاصدرا
بربراتس، درباره سایر اقدامات بنیاد ملاصدرا اظهار کرد: گردهمایی و تبادل افکار اندیشمندان اسلامی و اصحاب فکر همیشه دارای آثار مهم فکری و عملی بوده و علاوه بر تقویت همبستگی در میان جامعه، جهش و غنای فکری را به همراه دارد. بنیاد ملاصدرا تاکنون گردهمایی‌ها، میزگردها و نشست‌های علمی متعددی را ساماندهی کرده است.

وی برگزاری میزگردهای تخصصی را از دیگر برنامه‌های بنیاد ملاصدرا دانست و گفت: بسیاری از موضوع‌های فکری به دلیل گستردگی و عمقش آنها ایجاب می‌کنند که به‌ صورت تفصیلی مورد بررسی و پردازش فکری قرار گیرند. به همین دلیل بنیاد ملاصدرا دوره‌هایی را با موضوع‌های فکری و معنوی مورد نیاز و تقاضای علاقه‌مندان برگزار می‌کند. 
 
معاون پژوهشی بنیاد ملاصدرا، سفرهای علمی و دینی به جمهوری اسلامی ایران را یکی دیگر از اقدامات بنیاد ملاصدرا عنوان کرد و افزود: یکی از راه‌های تبادل تجربه و اندیشه، سازماندهی سفرهای علمی برای استادان و علما و فراهم آوردن امکان بازدید از مراکز مهم علمی و دیدار با شخصیت‌های برجسته فکری است. بنیاد ملاصدرا تاکنون سفرهای متعددی را برای استادان، علما و دانشجویان بوسنی‌ و هرزگوین به کشور جمهوری اسلامی ایران سازماندهی و برگزار کرده است.
 
معنویت؛ سرمایه جوامع انسانی
بربراتس توضیح داد: امروزه بیش از هر زمان دیگر نیاز به نشست و برخاست، تفاهم و همزیستی مسالمت‌آمیز انسان‌ها و ارج‌گذاری به فرهنگ و تمدن ــ که سرمایه معنوی انسانیت است ــ احساس می‌شود، چنان‌ که پس از یک دوران حیرت، پریشانی و آوارگی در تاریکی و در اوج پیشرفت مادی انسان، نیاز وی به معنویت و اخلاق، او را وامانده و خسته به سوی دین بازگردانده است.
 
وی در پایان اظهار کرد: امروزه از یک سو تکنولوژی، مرزهای طبیعی و غیرطبیعی را درنوردیده و جهان را بدل به یک دهکده بزرگ کرده است، و از سوی دیگر، با پیشرفت غیرقابل تصور تکنولوژی و سرعت سرسام‌آور زندگی و ماشینی شدن همه ابزارهای رفاه و تجمل، انسان از یک غربت عجیب رنج می‌برد و گمشده‌ای مبهم او را به هر سو می‌کشاند. این نزدیکی، غیرقابل اجتناب است و همسایگی در دهکده بزرگ جهانی، تعامل مثبت و سازنده همه انسان‌ها و زندگی مسالمت‌آمیز آنان را ایجاب می‌کند و همین رنج عجیب درونی، همگرایی بیشتر و همدردی خیرخواهانه جامعه انسانی را می‌طلبد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سید مهدی موسوی علوی ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
    سلام علیکم ..بنده سال ۱۳۸۳ ش در ماه مبارک رمضان بعنوان استاد قرآن از سازمان جامعة المصطفی به بوسنی اعزام شدم..شبها محضر حجت الاسلام حاج آقای عیدی بودم...سلام بنده را به ایشان برسانید و بفرمایید بنده جهت تلاوت وتدریس قرآن آماده ام خدمت شما در بوسنی برسم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها