انتشارات فراروان، کتاب «آیورودا (اصل و مبانی مقدماتی) نگاهی به علم کهن طول عمر و سلامتی» را منتشر کرد.
چهار فصل نخست کتاب با عنوانهای «مفاهیم مقدماتی»، «تغذیه و روال زندگی»، «پاکسازی و تسکین» و «روشهای تشخیص» شامل مباحثی مانند آتش گوارشی (آگنی)، چاکراها، رژیمهای غذایی مناسب برای انواع دوشاها، روشهای پاکسازی و تسکین نبضخوانی است.
«آتش گوارشی» یا «آگنی» چیست؟
در نخستین فصل کتاب درباره «آتش گوارشی» یا «آگنی» آمده است: «آگنی، آتش بیولوژیکی حاکم بر سوخت و ساز بدن است. طبق دیدگاه آیورودا، ما دارای 13 آگنی هستیم که هریک وظایف خاص خود را دارند. هفت آگنی با هفت دهاتو در ارتباطاند که به آنها «دهاتو آگنی» گفته میشود. پنج آگنی مربوط به عناصر بسیار مهم هستند. در رابطه با دستگاه گوارش، جتهارآگنی که سیزدهمین آگنی است عهدهدار این وظیفه است که از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. یکی از نشانههای سلامتی، اشتغال درست این آگنی است که موجب هضم صحیح و کامل غذای مصرفی و تغذیه مناسب سلولهای بدن میشود.»
از جمله مباحث دومین فصل کتاب میتوان به رژیمهای غذایی مناسب برای انواع «دوشاها» اشاره کرد. نویسنده «دوشاها» را جوهره ظریف که شامل «واتا»، «پراتا»، «یتا»، «تجاس»، «کافا» و «اوجاس» تعبیر کرده است. «پراتا» به معنای انرژی ظریف موجود در عنصر هواست که مسئولیت همه فعالیتهای روانی، تنفسی، عملکرد ذهن و حواس را برعهده دارد. روشهای افزایش «پرانا» عبارتند از: پرانا، یاما، مراقبههای منفعل و کارما یوگا. «تجاس» نیز به معنای انرژی ضعیف درون آتش و «اوجاس» انرژی ضعیف در عنصر آب است.
آشنایی با روشهای پاکسازی و تسکین
نویسنده در سومین فصل کتاب به روشهای پاکسازی و تسکین پرداخته است. در این فصل میخوانیم: «آما یا سم ریشه همه بیماریهاست. آمای بدن ابتدا در دستگاه گوارش نمایان میشود. بهصورت لایهای روی روده را میپوشاند و مانع جذب مواد غذایی میشود. مقداری از آما هم وارد دستگاه گردش خون شده، رگها را تنگ میکند که در اینصورت میتوان آن را معادل رسوبهای کلسترول دانست. در مرحله بعدی این ماده سمی (آما) توسط دستگاه گردش خون در کل بدن پخش شده و در نقاطی که ضعیفترند، مستقر میشود.»
در ادامه این بحث آمده است، همانگونه که آمای جسمانی از بخشهای هضم نشده غذا بهوجود میآید، آمای ذهنی نیز از تجارب و افکار هضم نشده زندگی فرد حاصل میشود.
راههای هشتگانه تشخیص بیماریها کدامند؟
«راههای هشتگانه تشخیص بیماریها» موضوع محوری فصل چهارم کتاب است که شامل نبضخوانی، بررسی ادرار، بررسی مدفوع، بررسی زبان، بررسی صداها و گفتار، بررسی از طریق لمس کردن، بررسی چشم و بررسی چهره است.
در این فصل در تشریح بررسی از طریق لمس کردن بهعنوان یکی از راههای تشخیص بیماری اشاره شده که لمس کردن پوست بهمنظور بررسی بیماریها به دو قسم صورت میگیرد؛ الف) لمس کردن پوست صورت که شامل بررسی درجه حرارت، فشار خون، سردی، گرمی، تری و چسبناکی، خشکی و عدم تحمل شخص نسبت به لمس کردن، فشردن تخم چشمها توسط انگشتان برای بررسی فشار چشمی، لمس کردن غدهها و تومورهاست. ب) لمس کردن پوست قسمتهای دیگر بدن که معمولا لمس شکم مطرح است.
نکاتی درباره درمانهای مکمل
نویسنده در سه فصل بعدی کتاب به «درمانهای مکمل»، «راجا و یوگا» و «پیوستها» پرداخته است.
پنجمین فصل کتاب به «درمانهای مکمل» مانند رنگ درمانی اختصاص دارد. براساس محتوای این فصل، رنگها تأثیر زیادی روی خلق و خو و ذهن و سلامت جسمی انسان دارند. روشهای رنگدرمانی شامل آب شارژ شده، استفاده از سنگ دارای رنگ مورد نظر، تاباندن نور رنگی، رنگ لباس، قرار گرفتن در نقاط مختلف طبیعت با رنگ خاص، استفاده از ترکیبات غذایی رنگی و تصویرسازی ذهنی رنگ موردنظر است.
در فصل ششم نیز به معرفی «راجا یوگا» یکی از شاخههای مهم در آیورودا و یوگا اشاره شده است. تلاش «راجا یوگا» بر این است که با توجه به ساختار بدنی و ذهنی هر فرد، روشهایی را ارائه نماید که وی به سکوت ذهن و آرامش دست یابد.
نخستین چاپ کتاب «آیورودا (اصل و مبانی مقدماتی) نگاهی به علم کهن طول عمر و سلامتی» با شمارگان یکهزار نسخه در 256 صفحه، به بهای 14 هزار تومان از سوی انتشارات فراروان به بازار کتاب عرضه شده است.
نظر شما