بررسی پیشنهاد برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب/ 13
دهقانی: برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب بهتدریج به بخش خصوصی واگذار شود
یحیی دهقانی، عضو هیأتمدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ضمن تأکید بر اهمیت و ضرورت برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب در فواصل مختلف سال، گفت: شایسته است بهتدریج برپایی این نمایشگاهها نیز به بخش خصوصی و تشکلهای نشر واگذار شود.
جنتی عنوان کرده بود که گرچه این کار طبیعتاً مزایایی را در داشت اما با مشاهده شور و اشتیاق حاصله از سوی لایههای مختلف مردمی و شرکت اقشار مختلف در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به این جمعبندی رسیده است که همچون سالهای گذشته این نمایشگاه به صورت جامع برگزار شود اما ارشاد در صدد است که نمایشگاههای تخصصی همانند نمایشگاه کتب دانشگاهی، کتب کودک و نوجوان و ... در مقاطع مختلفی از سال برپا شود.
به دلیل اهمیت برپایی نمایشگاههای کتاب بهویژه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و نمایشگاههای تخصصی کتاب در ترویج فرهنگ کتابخوانی و افزایش سرانه مطالعه کشور، خبرگزاری کتاب میکوشد در سلسله گفتوگو با صاحبنظران و کارشناسان حوزه کتاب و نمایشگاهی، به بررسی چگونگی برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب در فواصل مختلف سال، فواید و معایب این پیشنهاد بپردازد.
یحیی دهقانی، عضو هیأت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در این باره اظهار کرد: برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب اقدام جدیدی نیست چه بسا که سالیان متمادی شاهد برپایی نمایشگاههای تخصصی کودک و نوجوان و دانشگاهی بودیم حتی اکنون نیز نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی همچنان برگزار میشوند.
وی ادامه داد: متأسفانه چه در این نمایشگاهها و چه در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، جنبه فروشگاهی بر جنبه نمایشگاهی غلبه دارد؛ علت این موضوع نیز کمبود ویترین کتاب و دسترسی سخت مردم در تهران و شهرستانها به کتابهای مورد نیازشان است و این معضل باعث میشود ناشران نتوانند کتابهای خود را در طول سال به فروش برسانند. بنابراین، برپایی نمایشگاههای کتاب را فرصت غنیمتی فقط برای فروش آثارشان میدانند.
دهقانی با اشاره به اهمیت دیگر برپایی نمایشگاههای کتاب، عنوان کرد: از طرف دیگر، ناشران به دلیل گرانی هزینههای تبلیغات کتابهایشان، نمیتوانند آنگونه که باید و شاید انتشار آثارشان را به گوش علاقهمندان و مخاطبان برسانند، بنابراین از برپایی نمایشگاههای کتاب به عنوان یک فرصت برای معرفی تازههای نشرشان استفاده میکنند.
مدیر انتشارات مبتکران با اشاره به پیشنهاد پیشین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر «تفکیک نمایشگاه کتاب تهران به بخشهای مختلف و برپایی آنها در فواصل مختلف سال» گفت: وزیر ارشاد پیش از این عنوان کرده بود که برپایی نمایشگاه کتاب تهران با این عظمت و وسعت، از نظر مکان و هزینه بسیار مشکل است و از آنجا که مکانهای مناسبی برای برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب در تهران داریم، شایسته است نمایشگاه کتاب تهران به صورت تفکیک شده در طول سال به صورت چند نمایشگاه تخصصی برگزار شود، اما ایشان در ادامه نظرش را اینگونه تصحیح کرد که عظمت تبلیغات داشتههای مملکت در حوزه مکتوب را آنگونه که در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میشود نشان داد در نمایشگاههای تخصصی کتاب نمیشود به نمایش گذاشت. بنابراین، تصمیم بر آن شد تا نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به شیوه فعلی همچنان برگزار شود اما در راستای آن، نمایشگاههای تخصصی کتاب نیز در طول سال برپا شوند.
مدیر کمیته علمی فرهنگی سرای اهل قلم بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ادامه داد: در این پیشنهاد، قرار شد تا هرچه بیشتر جنبه فرهنگی و نمایشگاهی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ارتقا یابد.
وی با بیان اینکه برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب باعث کمرنگ شدن و نهایتاً باعث از بین رفتن بسیاری از مشکلات نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میشود، توضیح داد: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران چون بسیار در سطح وسیع برگزار میشود بازدیدکنندگان نمیتوانند همه بخشهای آن را مشاهده و رصد کنند. از طرف دیگر گشت و گذار در بخشهای مختلف این نمایشگاه به دلیل نبود امکانات حمل و نقل در داخل محوطه نمایشگاه و طبقات، بسیار مشکل است. در حالی که در بسیاری از نمایشگاههای کتاب دنیا مانند فرانکفورت، پلکان برقی برای بازدید از طبقات مختلف وجود دارد.
این عضو هیأت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درباره شیوه تأمین هزینههای نمایشگاههای تخصصی کتاب، گفت: هزینههای بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران بسیار کمتر از هزینههای مصرف شده در نمایشگاه کتاب تهران سال گذشته بود؛ اگر نمایشگاه کتاب تهران سال آینده را به صورت کامل در اختیار بخش خصوصی و تشکلهای نشر قرار دهند، بدون تردید میشود با دو سوم مبلغ امسال، نمایشگاه را اداره کرد. البته تحقق این موضوع منوط بر آن است که امکانات و وقت لازم نیز در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرد.
دهقانی در ادامه گفت: این موضوع درباره نمایشگاههای تخصصی کتاب نیز صدق میکند؛ اگر بهتدریج برپایی این نمایشگاهها نیز در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرد، بدون شک معتقدم بعد از گذشت یکی ـ دو سال برپایی این نمایشگاهها بدون حمایتهای دولت صورت بگیرد.
در این باره بخوانید:
1- شهرامنیا: از ظرفیتهای استانی برای برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب استفاده کنیم/ نمایشگاه کتاب تهران قادر است خودگردان اداره شود (اینجا)
2- صفری: نمایشگاههای تخصصی کتاب پیش از نمایشگاه کتاب تهران برگزار شوند/ ایجاد مشکلات اجرایی در صورت همزمانی نمایشگاهها (اینجا)
3- فروغی: هرگونه تغییر در شیوه برپایی نمایشگاه کتاب تهران نیازمند زمان بسیار است/ضرورت راهاندازی دبیرخانه ثابت (اینجا)
4- توکلصدیقی: ارزش نمایشگاههای تخصصی کتاب کمتر از نمایشگاه کتاب تهران نیست/ نیمه دوم سال؛ بهترین زمان برای نمایشگاه تخصصی (اینجا)
5- حسینینیک: برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب یک ضرورت است/ لزوم برپایی نمایشگاههای مجازی (اینجا)
6- آموزگار: نمایشگاههای تخصصی میزان دسترسی به کتاب را افزایش میدهند (اینجا)
7- بیگی حبیبآبادی: ضرورتی ندارد همه نمایشگاههای تخصصی کتاب در یک سال برگزار شوند (اینجا)
8- شاطریان: مزایای برگزاری نمایشگاههای تخصصی بسیار بیشتر از معایب آن است/ کتابفروشیها دنبال راههای جدید جذب مخاطب باشند (اینجا)
9- جعفریه: مکان عرضه کتاب، کتابفروشی است نه نمایشگاه/ دستکاری در ژنتیک چرخه نشر به خلق موجودی ناقصالخلقه منجر میشود (اینجا)
10- سالاریان: نمایشگاههای تخصصی کتاب، خلأ توزیع را جبران میکنند (اینجا)
11- فضائلی: برگزاری نمایشگاههای تخصصی نیازمند کارشناسی در حوزه فرهنگی و اقتصاد حوزه نشر است (اینجا)
12- مدیر نشر فاطمی: برگزاری نمایشگاه صرفا با هدف فروش کتاب، رفتن به بیراهه است (اینجا)
نظر شما