در مراسم رونمایی از کتاب «سفیر روشنگری» عنوان شد
شناخت رهبر معظم انقلاب از افغانستان کتاب «سفیر روشنگری» را ارزشمند میکند
کتاب «سفیر روشنگری» مجموعه رهنمودهای حضرت آیتالله خامنهای درباره ملت قهرمان افغانستان رونمایی شد. به گفته سخنرانان این نشست، مقام معظم رهبری در این کتاب با شناخت و آگاهی از افغانستان سخن گفته است. کلام ایشان در این کتاب نشاندهنده نگرش دولت ایران به افغانستان و نیز تعهداتی است که با خود به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران به همراه دارند.
شریعتی در ابتدای این مراسم با اشاره به روند تدوین کتاب گفت: یکی از مکانهای خوب برای آشنایی با مترجمان، مولفان و کتاب دوستان نمایشگاه کتاب است. ما سال گذشته در نمایشگاه دفاع مقدس با مؤلف این کتاب آشنا شدیم. مؤلف کتاب مجتبی نیکرهی از کارمندان وزارت دفاع است که به گفته خودش تاکنون دو کتاب درباره افغانستان با عناوین «نقض حقوق بینالملل» و «سفیر روشنگری» تدوین کرده است. کتاب «سفیر روشنگری» امروز رونمایی شد و آن کتاب دیگر نیز در دست انتشار است و به زودی به چاپ میرسد.
وی ادامه داد: در نمایشگاه سال گذشته با مشاهده کتاب سفیر روشنگری متوجه شدم که این کتاب کار بسیار خوبی است و به همین دلیل با نویسنده آن قرارداد امضا کردیم. پس از آن نیز کتاب را برای تأیید و کسب مجوز به وزارت ارشاد فرستادیم و چون در آنجا کتاب برای تأیید به دفتر مقام معظم رهبری فرستاده شده بود چهار ماه طول کشید تا مجوز چاپ آن صادر شود.
پیش خرید سه هزار و 500 نسخه کتاب توسط سفارت ایران
وی با بیان اینکه کتاب حاضر با شمارگان هفت هزار نسخه به چاپ رسیده است، افزود: من از محمدرضا بهرامی، سفیر ایران در کابل و علی عدالت، معاون ایشان درخواست کردم تا بر این کتاب مقدمهای بنویسند که با وجود اینکه سفیر ایران برای آن مقدمه نوشته بود اما در نهایت بنا بر نظر خود ایشان تنها به اضافه شدن پاراگرافی مبنی بر حمایت کامل سفارت ایران در کابل از این اثر، بسنده شد.
مدیر انتشارات عرفان با اشاره به پیش خرید سه هزار و 500 نسخه از این کتاب توسط سفارت ایران در کابل یادآور شد: ما نیز هزار و 500 نسخه در تهران به چاپ رساندیم و دو هزار نسخه را نیز به دیگر نقاط کشور ارسال کردیم. بعد از نمایشگاه تلفنهای مختلفی مبنی بر زمان چاپ کتاب داشتیم تا اینکه بالاخره این اثر وارد باز نشر کشور شد.
شریعتی با بیان اینکه سعی کرده کتاب چاپ خوبی داشته باشد گفت: طرح جلد کتاب چندین بار عوض شده و ما همواره سعی کردیم از بهترین چاپ و طرح جلد بهره ببریم. امیدوارم همه دوستان در ایران و افغانستان به چشم یک پدیده به این کتاب نگاه کنند چون انتشار کتاب از سر دلسوزی و عقیده است.
مدیر انتشارات عرفان تاکید کرد: بالاترین مسئول یک کشور در این کتاب از روی شناخت و عقیده درباره افغانستان سخن گفته است و از این منظر این کتاب بسیار با اهمیت است.
شریعتی ناشر کتاب «سفیر روشنگری» در ادامه این نشست ضمن اشاره به علاقهمندی تاریخی و عاطفی مقام معظم رهبری به افغانستان گفت: ایشان نزدیک به 600 فعال افغانی را به نام میشناسد. از سوی دیگر سخنان ایشان درباره افغانستان میتواند تابلوی راهبردی باشد.
خرید 50 نسخه از این کتاب توسط سازمان ملل
وی با اشاره به خرید 50 نسخه از این کتاب توسط سازمان ملل گفت: برای نخستین بار سازمان ملل 50 نسخه از این کتاب را از ما خرید که این نیز در نوع خود جالب توجه است.
مدیر انتشارات عرفان درباره وضعیت مهاجران افغانستانی نیز گفت: همانطور که مقام معظم رهبری در افغانستان دغدغه جهاد را دارد، مهاجران افغانی و آوارگان نیز دیگر دغدغه اوست و این گونه نیست که این موضوع رها شده باشد. بنابراین این کتاب میتواند از این مناظر برای سیاستگذاران با اهمیت باشد.
آشنایی مقام معظم رهبری با مجاهدان افغانستانی
حجتالاسلام موحد بلخی نیز در ادامه این نشست با اشاره به فرازهایی از این کتاب و سخنان مقام معظم رهبری در آن اظهار کرد: در بخشی از کتاب سخنان مقام معظم رهبری به مناسبت تشکیل حزب وحدت اسلامی افغاستان آورده شده است که بیانات ایشان در این زمینه بسیار راهگشا بود. همچنین زمانی که طالبان در سال 1377 مزار شریف را تصرف و ده هزار نفر را قتل عام کرد ایشان پیام دیگری درباره افغانستان صادر کردند که این موضوعات حکایت از عنایت ویژه رهبری به افغانستان داشته است.
وی در ادامه به آشنایی مقام معظم رهبری با مجاهدان افغانستانی اشاره کرد و افزود: در سالهای 54 و 55 که مقام معظم رهبری از تبعید برگشته بودند با مبارزان افغانستانی ارتباط داشتند. ایشان علاوه بر این اهل سنت را به خوبی میشناسند و به همین دلیل اهل سنت آمادگی پذیرش اندیشههای ایشان را چه در زمانی که در مشهد، مدرس بودند و چه در زمانی که رئیس جمهوری بودهاند، داشتهاند.
چاپ کتاب مستقل درباره رهنمودهای امام خمینی (ره)
موحد بلخی در بخش دیگری از سخنانش به تشریح رابطه شهید مزارعی با امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری پرداخت و گفت: زمانی که ما در سال 77 خدمت شهید مزارعی رسیدیم ایشان گفتند که مقلد امام هستیم، بنابراین به هر حال مقام معظم رهبری تاثیرگذاری زیادی داشتهاند.
این نویسنده افغانستانی، چاپ کتاب مستقلی از رهنمودهای امام خمینی (ره) درباره افغانستان را پیشنهاد کرد و یادآور شد: در این باره مقالاتی وجود دارد اما به صورت مستقلی کتابی چاپ نشده است.
موحد بلخی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه پیش از انقلاب اسلامی بسیاری از مجاهدان افغانی را محاکمه میکردند، گفت: شهید محمدحسین مصباح از کسانی بود که مجبورش کردند به امام توهین کند اما او توهینی بسیار بدتر به شکنجه گرانش کرد و به همین دلیل او را با سرنیزه شهید کردند.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری جایگاه ویژهای دارد و ما آن را متعلق به ایران تنها نمیدانیم گفت: اینکه برخی بخواهند ایشان را محدود به مرزها کنند از سرناگزیری است اما ما ایشان را این گونه نمیبینیم.
چاپ این کتاب منجر به شناخت عمیق بین دولتها شود
محمدی دیگر سخنران این نشست ضمن اظهار امیدواری از اینکه چاپ این کتاب منجر به شناخت عمیق بین دولتها شود، گفت: اکنون شناخت خوبی نسبت به افغانستان وجود ندارد و امیدوارم رسانهها در این زمینه فعالیت بیشتری انجام بدهند. چون ما یک حوزه فرهنگی، زبان، مذهب و... مشترک داریم. در طول جنگ تحمیلی ما علیه کمونیستها در افغانستان و البته کمونیستهای عراق جنگیدیم و برای ما فلسفه این دو جنگ یکی بود.
وی با اشاره به نقش برجسته مبارزان افغانی در زمان انقلاب اسلامی یادآور شد: زمانی که امام به عراق تبعید شدند مجاهدان و روحانیون افغانی نقش مهمی در پیامرسانی انقلاب داشتند اما این نقشها بازتاب چندانی طی این سالها در رابطه بین دو کشور نداشته است.
فصل جدیدی در روابط بین دولتها
این فعال فرهنگی تاکید کرد: من امیدوارم که این کتاب فصل جدیدی را در روابط بین دولتها آغاز کند چون ما مشترکات فراوانی داریم که متاسفانه مورد توجه نیست در حالی که ما با وجود فرهنگ و دین مشترک باید روی این مشترکات تاکید بیشتری کنیم.
به گفته محمدی، ما ریشههای قوی، قدرتمند و البته مغفول بسیاری داریم که باید مورد توجه قرار بگیرد. نگاه مقام معظم رهبری نیز در این باره بسیار ژرف است و ایشان جزئیات را میبینند.
این شاعر افغانستانی در همین باره توضیح داد: ایشان بسیار عمیق قضایا را میشناسد و حق این است که ملتها با شناخت بیشتر از هم با هم تعامل بیشتری داشته باشند.
محمدی نیز در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مشکلات مهاجران افغان در ایران گفت: در افغانستان بحران وجود دارد در غیر این صورت هیچ کس حاضر به ترک وطن نیست. امروز جهان برای مبارزه با ایران از ابزارهای مختلفی استفاده میکند و ما نیز در این جنگ آسیب میبینیم.
وی افزود: امروز من با داشتن دو فوق لیسانس نمیتوانم در ایران امرار معاش کنم و شاید مجبور شوم به دنبال کار ساختمانی بروم.
چهار ویژگی سخنان مقام معظم رهبری در کتاب «سفیر روشنگری»
مظفریزاده نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه چاپ این کتاب به موقع بود، گفت: این کتاب صحبتهای فردی است که بالاترین مقام یک دولت درباره ملت دیگر است و میتواند مرجع تحقیقات، پژوهشها و ارجاعات بسیاری باشد و امیدوارم که این کار برای رهنمودهای امام خمینی (ره) هم اتفاق بیفتد.
وی با اشاره به چهار ویژگی سخنان مقام معظم رهبری در این کتاب که آن را ارزشمند میکند، اظهار کرد: ما درباره هر موضوعی که مورد توجه است زیاد حرف میزنیم و مقام معظم رهبری نیز به مناسبتهای مختلف درباره افغانستان سخن گفتهاند که نشاندهنده این اهمیت است.
مظفریزاده با بیان اینکه هر سخنی چنانچه با اطلاعات خوب همراه باشد مفید است، یادآور شد: صحبتهای رهبری درباره افغانستان از روی شناخت و آگاهی است و از این منظر سخنان ایشان درباره افغانستان به دلیل آشنایی با طلاب افغانی و حتی آداب و رسوم بسیار جزئی افغانستان بسیار اهمیت دارد.
این فعال فرهنگی افغانستان با اشاره به اینکه چنانچه سخنی با حسن نیت و عاطفه همراه باشد ارزشمند است، افزود: سخنان رهبری نیز درباره افغاستان از روی علاقه عاطفی ایشان و همدلی و احساسات است. اما ویژگی چهارم سخنان ایشان هزینهدار بودن آن است. هر گاه امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری درباره افغانستان سخن گفتند، باید هزینه سخنانش را هم پرداخت میکردند به طور مثال موضع ایران در برابر شوروی زمانی که از افغانها حمایت کرد برایش هزینهدار بود. سخنان رهبری نیز درباره افغانستان به طور مثال سخنان ایشان در همین مقطع کنونی درباره تحصیل کودکان افغانی هزینهدار است.
وی با بیان اینکه در کتاب حاضر درباره مهاجران افغانی هم سخن گفته شده افزود: ما میتوانیم در این کتاب استنادهای خوبی در این زمینه داشته باشیم. امروز روابط ما با جهان غرب رو به بهبود است و باید با برنامهریزی و مدیریت رفتار کنیم تا به نتیجه برسیم و یادمان باشد هر چه بکاریم درو میکنیم.
کتاب میتواند رهنمودی برای آینده باشد
حسینزاده سخنران دیگر این نشست بود. او نیز طی سخنانی با اشاره به اینکه همواره مجذوب سخنان رهبری بوده است، گفت: من در دوره نوجوانی و جوانی همواره سخنان ایشان درباره افغانستان را دنبال میکردم و گاهی حتی این سخنان را در روزنامه دیواریهایی که درست میکردیم میآوردیم و امروز بخشی از این سخنان را در این کتاب دیدم. به هر حال این کتاب میتواند رهنمودی برای آینده باشد.
این شاعر افغانستانی هم با بیان اینکه مشکلات اقتصادی سبب از بین رفتن ما مهاجران افغانی میشود، گفت: اگر این شروع خوب ادامه نیابد به فاجعههای زیادی منجر میشود چون مشکلات اقتصادی ما را از بین میبرد.
انتقاد از عدم توجه به شهید مزارعی در رسانهها
رضوانی دیگر فعال فرهنگی افغانستان در بخش دیگری از این نشست ضمن انتقاد از عدم توجه به شهید مزارعی در رسانهها گفت: متاسفانه کم توجهی معناداری به این شخصیت شده است و خوب است که این کتاب فتح بابی برای پرداختن به جایگاه واقعی شهید مزارعی در ایران و افغانستان باشد.
یعقوبی، مدیر مجتمع رهیاب نیز با اشاره به اینکه چاپ این کتاب از سوی ناشر ارزشمندی صورت گرفته است، گفت: جمهوری اسلامی ایران یکی از بازیگران قوی در افغانستان است و ما نمیتوانیم این بازیگری پرنفوذ را کتمان کنیم و اگر از این منظر به سخنان رهبری به عنوان عالیترین مقام کشور ایران نگاه کنیم متوجه ارزشمندی این اثر میشویم چراکه در سخنان ایشان نوع نگرش دولت ایران به افغانستان مشخص میشود.
وی ادامه داد: ما با تحلیل کلام ایشان در این کتاب میتوانیم متوجه بازیگری ایران در افغانستان شویم. از سوی دیگر کلام ایشان در این کتاب نشاندهنده تعهداتی است که با خود به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران به همراه دارد.
مدیر مجتمع رهیاب در پایان سخنانش گفت: چاپ این کتاب علاوه بر این میتواند برای ناشر هزینههایی داشته باشد چراکه مواضع ایران در افغانستان علاوه بر موافقان، مخالفانی نیز دارد و باید دید بازخورد این کتاب در افغانستان چگونه است.
نظر شما