گزارش «ایبنا» از دهمین همایش تجلیل از مؤلفان و پدیدآورندگان مواد و رسانههای آموزشی
فانی: معلمان در اعتبارسنجی کتابهای درسی نقش مهمی دارند/ فروش اینترنتی کتاب درسی برای نخستینبار
علیاصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش در دهمین همایش تجلیل از مؤلفان و پدیدآورندگان مواد و رسانههای آموزشی با اشاره به سند تحول نظام آموزش کشور در تألیف کتابهای درسی گفت: مدرسان در اعتبارسنجی کتابهای تألیفی باید نقش موثری داشته باشند.
فانی در این همایش ضمن تشکر و قدردانی از مؤلفان کتابهای درسی گفت: تألیف یک کتاب درسی فرایندی بسیار پیچیده و سخت است. کتابهای درسی زمینهساز شکلگیری ذهن، رفتار، نگرش و رفتار دانشآموزان میشود.
وی با اشاره به موضوع تألیف کتاب درسی در سند تحول نظام آموزش کشور افزود: یکی از مهمترین موضوعات مطرح در سند تحول نظام آموزشی موضوع متناسبسازی حجم و محتوای کتابهای درسی با میزان توانمندی دانشآموزان، ساعات و روزهای آموزشی است؛ مقولهای که دنیایی حرف در دل خود دارد.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: هنوز در بعضی دیدارها، معلمان به بیتوجهی به این تناسب ابراز گلایه میکنند. علاوه بر این دانشآموزان در برخی درسها مانند فیزیک سال سوم متوسطه با مشکل مواجه هستند که البته از عمومیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین امیدواریم موضوع تناسب حجم مطالب کتابهای درسی با توانمندی دانشآموزان که بهعبارتی یک معادله چند مجهولی است (با توجه بیش از پیش مؤلفان به سند تحول) برطرف شود.
فانی درباره الگوی برنامه درسی گفت: اگر الگوی برنامه درسی را به ماتریسی با پنج سطر و چهار ستون تصور کنیم سطرهای این ماتریس شامل تعقل، اخلاق، علم، عمل و ایمان است. ارتباط دانشآموز با خود، خدا، خالق و مخلوق نیز چهار ستون این الگو هستند. به نظر میرسد که در سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی به استناد این الگو باید برنامه عملیاتی ارزیابی تولیدات کتاب درسی داشته باشیم یعنی بر اساس این ماتریس هر کتاب مورد ارزیابی قرار گیرد.
وی بر تأثیر توجه معلمان به کتابهای درسی تأکید و اظهار کرد: با توجه به غنای محتوایی و علمی کتابهای درسی بهنظر میرسد که کتابها باید بیش از گذشته مورد توجه معلمان قرار گیرد. مدرسان در اعتبارسنجی کتابهای تألیفی باید نقش موثری داشته باشند تا ضمانت اجرایی این منابع افزایش پیدا کند.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به تکمیل چرخه آموزش با آغاز برنامه ششم توسعه گفت: امیدواریم در طول اجرای برنامه ششم توسعه چرخه آموزش کشور بر بنای سند تحول آموزش کشور تکمیل شود. البته تکمیل چرخه آموزش و فرایند یاددهی و یادگیری با تألیف کتاب خلاصه نمیشود بلکه هماهنگی همه اجزا و زیر نظامهای آموزش و پرورش شامل نیروی انسانی، نظام ارزشیابی، فضای آموزشی و مدیریت را میطلبد.
توجه به ساعات انشاء در مدارس بر اساس سخنان رئیسجمهوری
در ادامه این همایش دکترمحیالدین محمدیان، رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش گفت: ایستایی و فقدان تحرک نباید به سازمان راه پیدا کند. امروز که دهمین همایش تجلیل از مؤلفان کتابهای درسی را برگزار میکنیم ضمن اعلام مراتب قدردانی خود به مؤلفان کتابهای درسی توجه داریم که ادامه این راه کمال جز با همدلی و همزبانی امکانپذیر نیست.
وی ادامه داد: در تدوین کتابهای درسی به پنج عنصر تعقل، اخلاق، علم، عمل و ایمان توجه ویژه شده است. حقوق شهروندی، اقتصاد مقاومتی، سیاست جمعیتی، تفکرمحوری، ابتکار و پژوهش محوری ازجمله موضوعات مورد توجه در تدوین کتابهای درسی است.
محمدیان با اشاره به سخنان رئیس جمهوری درباره توجه به ساعات انشاء در مدارس اظهار کرد: با توجه به طرح مباحثی مانند درس انشاء و برنامه گفتوگو در مدارس از سوی دکتر روحانی، رئیس جمهوری در سال گذشته تحصیلی، این موضوعات در برنامه درسی دانشآموزان پیشبینی شد.
این مقام مسئول در نظام آموزش و پرورش با اشاره به آغاز برنامه ششم توسعه از سال آینده افزود: سال آینده در سربالایی قرار داریم که نیازمند مقدماتی مانند تسریع در بررسی، تأیید و تصویب برنامههای سازمان است.
فروش اینترنتی کتاب درسی برای نخستینبار
مهندس محسن جعفرآبادی، دبیر همایش در ارائه گزارشی از برگزاری دهمین همایش تجلیل از مؤلفان گفت: سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی 63 عنوان کتاب شامل راهنمای معلم و نرمافزارهای آموزشی در قالب 28 بسته آموزشی برای پایههای پنجم و نهم را تدوین و عرضه کرده است. علاوه بر این تهیه و تولید 20 نرمافزار و 10 فیلم آموزشی به همراه هفت عنوان کتاب پشتیبان نیز به پایان رسیده است. فروش اینترنتی کتاب درسی نیز امسال نخستینبار به اجرا درآمد.
نظر شما