دوشنبه ۶ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۱
اسامی شورای داوری نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران سه‌شنبه اعلام می‌شود

افشین داورپناه، معاون فرهنگی مؤسسه خانه کتاب با بیان این که اسامی شورای داوری نخستین سالانه هنر طراحی کتاب فردا سه‌شنبه اعلام خواهد شد، گفت: شورای داوری نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران از 5 نفر متخصص در طراحی و فونت، یک نفر ناشر در حوزه بزرگسال، یک نفر ناشر در حوزه کودک و نوجوان، یک نفر مؤلف در حوزه بزرگسال و یک نفر مؤلف در حوزه کودک و نوجوان تشکیل شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری اعلام فراخوان نخستین سالانه هنر طراحی کتاب دقایقی پیش در سرای اهل قلم با حضور مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب، افشین داورپناه، معاون فرهنگی مؤسسه خانه کتاب، کامران افشار‌مهاجر و جمعی از نمایندگان رسانه های مختلف برگزار شد.
 
مجید غلامی جلیسه در پاسخ به پرسش خبرنگاری که جویای اسامی هیأت داوری نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران شد، گفت: این اسامی به زودی از طریق رسانه‌ها اعلام خواهند شد.
 
همچنین غلامی جلیسه به پرسشی که درباره جوایز این سالانه مطرح شد، اظهار کرد: درباره جوایز فعلاً نمی‌توانم توضیحی بدهم. ضمن این‌که شخصاً معتقدم اعتبار این سالانه، برندی محسوب می‌شود برای ناشر یا طراح کتاب که تاکنون این برند وجود نداشته است.
 
وی ضمن تأکید بر این نکته که ایران از گذشته یکی از مهدهای کتاب آرایی بوده است، گفت: اکنون نیز نسخ خطی یکی از زیباترین کتاب ها در سراسر دنیا محسوب می‌شوند. ما مکتب هرات، مکتب تبریز و مکتب شیراز را داریم. همچنین هنرمندان زیادی داریم که در قرون مختلف به کتاب آرایی مشغول بودند. البته در سال های اخیر نیز این اتفاق مهم (کتاب‌آرایی) دیده شده است. اما متأسفانه طی سال‌های اخیر به کتاب از بُعد طراحی جلد به ویژه در حوزه کتاب کودک و نوجوان چندان توجه نشده است.
 
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب در ادامه سخنانش، گفت: ناگفته نماند که ناشرانی بودند که به لحاظ گرافیکی و طراحی، کتاب های خوبی ارائه کرده‌اند؛ ما در نخستین سالانه هنر طراحی کتاب، می‌کوشیم این آثار را به عنوان الگو معرفی کنیم.
 
افشین داورپناه، معاون فرهنگی مؤسسه خانه کتاب در تکمیل توضیحات مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب، با بیان این که اسامی شورای داوری نخستین سالانه هنر طراحی کتاب فردا اعلام خواهند شد، گفت: شورای داوری نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران از 5 نفر متخصص در طراحی و فونت، یک نفر ناشر در حوزه بزرگسال، یک نفر ناشر در حوزه کودک و نوجوان، یک نفر مؤلف در حوزه بزرگسال و یک نفر مؤلف در حوزه کودک و نوجوان تشکیل شده است.
 
در ادامه این مراسم، کامران افشار‌مهاجر در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی بر این‌که «در برخی کشورهای جهان جشنواره‌هایی تحت عنوان زیباترین کتاب جهان برگزار می‌شود، آیا بهتر نبود این سالانه نیز در امتداد جشنواره مذکور، با همین عنوان در ایران برگزار می‌شد؟» گفت: این سالانه فقط به زیبایی نمی‌پردازد بلکه نوعی منطق را دنبال می‌کند. یعنی در نظر داریم انتخاب‌هایی که در حوزه کتاب به لحاظ فونت، طراحی جلد، گرافیک صورت می گیرد بر اساس نوعی منطق باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم کلمه زیبایی در این سالانه نباشد. ضمن این که کلمه زیبایی نوعی واژه فلسفی است و باید بررسی کرد که این واژه بر چه اساسی انتخاب شده است.
 
افشار‌مهاجر در پاسخ به این پرسش که «وضعیت هنر طراحی کتاب در کشور ما چگونه است؟» اظهار کرد: اگر کشور ما مشکلی در این حوزه نداشت اصلاً اقدام به برپایی این سالانه نمی کردیم. متأسفانه توجه ناشران ایرانی به این قضیه کمتر از توجه ناشران خارجی است. ضمن این‌که خودِ مؤلفان و مخاطبان توجه اندکی به این مهم دارند.
 
وی همچنین درباره این‌که در این سالانه کتاب های چه بازه زمانی ارزیابی می‌شوند، گفت: در نخستین مرحله برگزاری سالانه هنر طراحی کتاب ایران، کتاب های منتشر شده در سه سال اخیر (91، 92 و 93) مورد ارزیابی قرار می‌گیرند اما این طرح در دوره‌های بعدی به صورت سالانه برگزار خواهد شد.
 
دبیر نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این‌‌که «در این سالانه از چه گروه هایی به عنوان برگزیده تقدیر خواهد شد؟» بیان کرد: در این سالانه، طراح و گرافیک بیشتر مورد توجه است اما در عین حال به ناشری که منطقی‌ترین کتاب ها را به لحاظ طراحی و گرافیک منتشر کرده باشد، جایزه ویژه تعلق می گیرد. همچنین در این سالانه معیارهای چاپ و صحافی نیز مطرح هستند اما درصد کمتری برای انتخاب کتاب برگزیده  به خود اختصاص داده‌اند.
 
وی در پاسخ به این پرسش که «با توجه به این‌که چاپ و صحافی قرآن در سال‌های اخیر نزول پیدا کرده است آیا در این سالانه بخش خاصی برای قرآن در نظر گرفته شده است؟» گفت: در نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران بر اساس صحبت‌هایی که صورت گرفته فعلاً تصمیم بر آن است که محدودیت خاصی نباشد. اما در سالانه های بعدی قرار است بخش های جنبی متعددی به آن افزوده شود که یکی از این بخش ها توجه به ظاهر قرآن است؛ به این معنا که در سالانه بعدی شاخه‌ای به قرآن به لحاظ چاپ، تذهیب، رنگ تذهیب و .. اختصاص یابد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها