هشت جلد جدید از مجموعه «نمایش ایرانی» تالیف صادق عاشورپور آماده انتشار شد. در این هشت جلد مشکلات گردانندگان تعزیه از دوران قاجار تا به امروز شرح داده شده است.
وی افزود: جلد پایانی این مجموعه به نمایه و فهرستها اختصاص دارد. در واقع در هرکدام از جلدهای هشتم تا چهاردهم به سرگذشت تلخ هنر تعزیه و رنجهایی که گردانندگان و هنرمندان تعزیه از دوران قاجاریه تاکنون تحمل کردهاند، پرداختهام. زندگینامه و فهرست آثار همه هنرمندان این عرصه نیز در این مجلدات درج شده است.
عاشورپور ادامه داد: در حقیقت تمام تلاش من این بود که ناگفتههای تعزیه در پژوهشهای دیگران را در این مجلدات بیان کنم. به عنوان مثال به سندی از دوران رضاخان دسترسی پیدا کردم که در آن به تعزیهگردانی اشاره شده که در قبرستان مشغول اجرا بوده، اما ماموران رضاخانی وی و گروهش را به جرم «سدمعبر» گرفتهاند. کمدی ــ تراژیکتر از این رخداد جایی خواندهاید؟ در چهار جلد پایانی این مجموعه نیز تعزیه در دوران جمهوری اسلامی ایران بررسی میشود.
این پژوهشگر و نمایشنامهنویس سپس به مقایسه هنر تعزیه در دو دوران رضاخانی و جمهوری اسلامی، پرداخت و گفت: بر اساس اسناد و شواهد میگویم که رضا خان هنر تعزیه را به گور فرستاد، اما در دوره جمهوری اسلامی این هنر از گور درآورده شد.
عاشورپور همچنین با انتقاد از انتشارات سوره مهر به دلیل کندی روند انتشار این مجموعه گفت: متاسفانه پس از گذشت سه سال از تحویل هشت جلد پایانی این مجموعه به انتشارات سوره مهر، به بنده اعلام کردند که انتشار این مجلدات، در دستور کار ما نیست و چهار سال دیگر قادر به انتشار آن هستیم. مسئولان این نشر حتی حاضر نیستند بنده را به حضور بپذیرند تا دلایل اینکار را بازگو کنند. این مساله باعث شده تا از پژوهش مایوس شوم.
نویسنده کتاب «بازیها، كوچهها، محلهها» اضافه کرد: هفت جلد نخست این مجموعه پس از انتشار، جایزه کتاب فصل را به خود اختصاص داد و اکنون نیز به عنوان منبع درسی در دانشگاهها تدریس میشود. من زمانی که 33 ساله بودم این پژوهش را شروع کردم و اکنون 64 سال دارم. معلوم نیست تا زمان انتشار مجلدات پایانی این مجموعه در قید حیات باشم، با این اوصاف نمیدانم چرا سوره مهر به من اینگونه ظلم میکند.
درباره صادق عاشورپور
عاشورپور، نمایشنامهنویس، کارگردان و پژوهشگر پیشکسوت تئاتر است. او سالها در انجمن نمایش همدان مشغول به فعالیت بود. عاشورپور مولف مجموعه «نمایشهای ایرانی» است. جلد دوم این مجموعه به تعزیه اختصاص دارد. «نمایشهای عامیانه»، «نمایش نقالی»، «نمایشهای آیین مزدایسنا» و «نمایشهای کیش زروان» نام مجلدات دیگری از مجموعه نمایشهای ایرانی است.
از دیگر آثار منتشر شده عاشورپور میتوان به مجموعه نمایشنامههای «شاهدان و مقصر كيه»، «كاری بايد كرد»، «طاووس»، «تیرگان»، «ابوذر تنها»، «سلطان جاوید»، «سقای دیگر» و «صداع قبله عالم» و همچنین کتاب پژوهشی «بازیها، كوچهها، محلهها» اشاره کرد.
نظر شما