غلامیجلیسه: باید از ظرفیت سمنها برای ترویج کتابخوانی استفاده کنیم/ رستمی: از نویسندگان جوان حمایت میکنیم
مجید غلامیجلیسه، مدیر عامل موسسه خانه کتاب در دیدار با معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش گفت: برگزاری مسابقات کتابخوانی اگرچه برای یک مقطع زمانی خوب و مفید است اما بیشتر مُسکن درد است و ما باید سعی کنیم در این حوزه از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد و سمنها در سطح کشور استفاده کنیم چراکه ضریب نفوذ و تاثیرگذاری این سازمانها بین مردم بسیار زیاد است.
غلامی جلیسه، مدیر عامل موسسه خانه کتاب در ابتدای این نشست توضیحاتی درباره فعالیتهای سازمان متبوع خود ارائه داد و گفت: خانه کتاب به دلیل سابقه 20 ساله خود و نیز ارتباط ارگانیکی که با صنعت نشر دارد، مقبولیت خوبی کسب کرده است. اکنون نیز به طرق مختلف با ناشران در سطح کشور ارتباط داریم؛ به طور مثال ناشران برای دریافت شابک به خانه کتاب مراجعه میکنند و از سوی دیگر نیز این گروه، به دلیل برگزاری جشنوارههای فرهنگی و نمایشگاههای حوزه کتاب و نیز امور مالیاتی و بیمهای خود با خانه کتاب در ارتباطند.
وی ادامه داد: همین نوع ارتباط را خانه کتاب با اصناف دیگری چون کتابفروشان دارد. از سوی دیگر خانه کتاب جامعترین بانک اطلاعاتی چاپ و نشر را داراست و هر دو سال یک بار کتاب مرجع نشر منتشر میشود. این سازمان همچنین کوشیده تا با نویسندگان و مولفان در سطح کشور ارتباط داشته باشد و از این طریق خدمات بیمهای و کمکهای وزارت ارشاد را به این گروه ارائه کند.
فعالیتهای اطلاعرسانی موسسه خانه کتاب
غلامی جلیسه در ادامه به فعالیتهای اطلاعرسانی موسسه خانه کتاب در خبرگزاری کتاب ایران، فصلنامههای نقد کتاب و سایت خانه کتاب اشاره کرد و افزود: همچنین نشستهای مختلف نقد و بررسی کتاب در سرای اهل قلم برگزار میشود. تاکنون نیز اطلاعات خوبی از اهل قلم جمعآوری شده و اطلاعات بیش از هفت هزار نویسنده و صاحب اثر در این سایت در حال گردآوری و تکمیل است.
به گفته این مقام مسئول، برگزاری سه جایزه سالانه طراحی هنر کتاب، جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و جایزه جهانی کتاب سال از مهمترین جشنوارههای کتابی است که توسط موسسه خانه کتاب برگزار میشود.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب درباره فعالیتهای خبرگزاری کتاب ایران نیز اظهار کرد: این خبرگزاری یکی از بخشهای منحصر به فرد ماست و توانسته جایگاه خوبی بین رسانههای مختلف کسب کند.
وی با اشاره به انتشار 13 فصلنامه نقد کتاب نیز عنوان کرد: این فصلنامهها اکنون با موضوعات مختلف منتشر میشوند و خانه کتاب نیز سرمایهگذاری خوبی روی این حوزه کرده است. همچنین مرکز کتابپژوهی یکی دیگر از بخشهایی است که توسط خانه کتاب اداره میشود و هر پژوهشی که با موضوع کتاب صورت بگیرد میتواند در این مرکز قابل اجرا باشد. در همین زمینه طی دو سال فعالیت این مرکز حدود 100 کتاب منتشر شده و میخواهیم در همین بازه زمانی نیز به همین تعداد آثار جدید منتشر کنیم.
فعالیتهای موسسه خانه کتاب در حوزه فضای مجازی
غلامی جلیسه درباره فعالیتهای موسسه خانه کتاب در حوزه فضای مجازی توضیحاتی داد و گفت: امسال در هفته کتاب برای نخستین بار جشنواره کتاب مجازی برگزار شد و با برقراری دبیرخانه هفته کتاب در این موسسه، متولی اجرای هفته کتاب موسسه خانه کتاب خواهد بود.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر استفاده از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد و سمنها برای ترویج کتاب و کتابخوانی عنوان کرد: برگزاری مسابقات کتابخوانی اگرچه برای یک مقطع زمانی خوب و مفید است اما بیشتر مُسکن درد است و ما باید سعی کنیم در این حوزه از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد در سطح کشور استفاده کنیم چراکه ضریب نفوذ و تاثیرگذاری این سازمانها در بین مردم بسیار زیاد است.
باید جوانان را به نویسندگی تشویق کنیم
جلیسه تاکید کرد: باید سازمانهای مردم نهاد را در این حوزه فعال کرد تا حتی در صورتی که ما هم نباشیم آنها بتوانند به صورت خودجوش فعالیت کنند.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب با بیان اینکه باید جوانان را به نویسندگی تشویق کرد یادآور شد: میتوان مجله تخصصی برای مقطع سنی 15 تا 29 سال تهیه کرد و در این نشریه تمامی فعالیتهای این حوزه را بررسی کرد. این نشریه میتواند محل توجه باشد و در این مقطع سنی برندسازی کند.
استفاده از پتانسیل سمنها برای ترویج کتاب و کتابخوانی
رستمی نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه میتوان در دو حوزه اوقات فراغت و مشارکت اجتماعی زمینههای کاری مشترکی انجام گیرد، افزود: برای این وزارتخانه مطلوب است که به بانکی از اطلاعات نویسندگان و مترجمان جوان دسترسی داشته باشد که این مهم از طریق همکاری با خانه کتاب میسر میشود. همچنین میتوان جشنوارهای برای نویسندگان نوجوان و جوان در سال آتی برگزار کرد.
وی در همین باره توضیح داد: به نظر میآید که امروزه بحث هویت برای جوانان ما مهم است چون ما در این زمینه دچار مشکل هستیم و من پشنهادم این است که «ایران من» به عنوان موضوع برای این جشنواره انتخاب شود و نویسندگان جوان بتوانند هر یک از منظر خود اثری را در این باره تالیف کنند.
رستمی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وجود هزار سمن و سازمان مردمنهاد در دولت یازدهم گفت: سمنها و سازمانهای مردم نهاد مختلفی در سطوح شهرستانها فعالیت میکنند و میتوان از پتانسیل این سمنها برای ترویج کتاب و کتابخوانی استفاده کرد و جلسههای نقد و بررسی ماهیانه کتاب را در شهرستانها برگزار کرد.
به گفته معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، همچنین میتوان در یک کار مشترک، فصلنامهای نیز ویژه نوجوانان و جوانان منتشر و آثار مرتبط در این حوزه را نقد و بررسی کرد.
وی ادامه داد: در سال 93 گزارشی به ما ارائه شد که نشان داد ما در حوزه ازدواج و خانواده کتاب مناسبی نداریم. باید در این حوزه کار پژوهشی صورت بگیرد که نیاز جوانان ما امروز به چه نوع محتوایی است. همچنین میتوان یک پروژه پژوهشی تعریف کرد و کتابهای کاربردی و محتواهای مناسب در حوزه اوقات فراغت و مشارکت اجتماعی را استخراج و معرفی کرد.
رستمی با تاکید بر اینکه امروز مخاطب کم حوصله نیازمند آثار جدیدی است، گفت: با توجه به سیطره فضای مجازی بر زندگی روزمره باید پروژههایی تعریف کرد تا محتواهای مناسب را در اختیار جوانان قرار داد.
سازمانهای مردم نهاد قصه محور ایجاد شود
طلایی نیز در ادامه این نشست پیشنهادهایی برای ترویج کتاب و کتابخوانی ارائه کرد و گفت: با توجه به اینکه ادبیات و رمان برای آغاز کتابخوانی بسیار مناسب است میتوان کار مشترکی تعریف کرده و سازمانهای مردم نهاد قصه محوری ارائه داد که بتواند در ترویج کتابخوانی مفید باشند.
مدیرکل طرحهای ملی وزارت ورزش و جوانان همچنین با اشاره به لزوم مطالعات بین درسی در میان محصلان اظهار کرد: باید کار پژوهشی صورت بگیرد تا بر اساس آن بتوان کتابهای مفید و کاربردی استخراج کرد و به عنوان کتابهای بین درسی در آموزش و پرورش قرار داد.
برگزاری مسابقات کتابخوانی متناسب با نیاز روز جوانان
افشین داورپناه، معاون پژوهشی فرهنگی موسسه خانه کتاب نیز در پایان این نشست پیشنهادهای دیگری را درباره زمینههای مشترک کاری ارائه کرد و گفت: با توجه به اینکه ما در بخش آموزش جوانان ضعیف عمل کردیم میتوانیم موضوعاتی چون حقوق شهروندی و سواد رسانهای را تعریف کنیم و بر این اساس چنانچه کتاب مفیدی وجود داشته باشد معرفی و در غیر این صورت سفارش تولید آن را بدهیم.
وی ادامه داد: با معرفی این کتابها میتوان جشنواره کتابخوانی با عنوان «طرح کتابخوانی ملی جوانان» ارائه کرد و از جوانان دعوت کرد تا با حضور در این جشنواره در این مسابقات شرکت کنند.
داورپناه در پایان تاکید کرد: باید تلاش بر این باشد تا در این حوزه، مشارکت سازمانها و نهادهای مختلف را کسب کنیم و تقسیم وظایفی را در این حوزه صورت دهیم.
نظر شما