دوشنبه ۷ دی ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۰
ضمیمه انتقاد کتاب نگاه نو و کوتاه شدن دست کتابسازان/ یادداشت مرتضی هاشمی‌پور

مرتضی هاشمی‌پور، مدیر کتاب و نشریات موسسه خانه کتاب در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری کتاب ایران گذاشته به فعالیت‌های فرهنگی و هنری نشریه «نگاه نو» پرداخته است؛ نشریه‌ای که با رویکرد ویژه به کتاب و نقد کتاب می‌پردازد.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- مرتضی هاشمی‌پور، مدیر کتاب و نشریات موسسه خانه کتاب: نشریه نگاه نو در بخش جنبی دوازدهمین جشنواره نقد کتاب به پاس بیست و پنج سال فعالیت در حوزه فرهنگی و هنری با نگاه ویژه به کتاب و نقد کتاب به عنوان نشریه شایسته‌قدردانی شناخته شد، به همین دلیل به پیشینه نشریه و رویکرد ویژه آن (نقد کتاب) پرداخته‌ایم.

نخستین شمارۀ نگاه نو در مهرماه 1370 منتشر شد. علی میرزایی صاحب امتیاز، مدیر مسئول و سردبیر نگاه نو از همان نخستین شماره نگاه نو تجربۀ مطبوعاتی خود را در راه انتشار پُر بار و مطلوب نگاه نو به کار گرفت. خط مشی اصلی نگاه نو از همان آغاز این بوده است که بدون سمت‌گیری سیاسی، در چارچوب قانون، خدمتگزار دانش، حقیقت، و آزادی باشد. مستقل بماند و خردورزی را تبلیغ کند. دروغ نگوید. مجیز نگوید و جنجال‌آفرینی نکند.

در واقع تمامی سعی و خواست نگاه نو در آگاهی‌رسانی بر پایۀ اصول مسلم اخلاق حرفه‌ای مطبوعاتی بوده است. نگاه نو ابتدا ماهنامه بود بعد دو ماه نامه شد و اکنون چند سالی است که به صورت فصلنامه منتشر می‌شود. در اوضاع نابسامان کتاب، نشریات و زیر فشار روز افزون اقتصادی تنها راه دوام همین بود. فصلنامه نگاه نو مقاله‌هایی در حوزۀ ادبیات، فلسفه، تاریخ ، هنر و مسائل روز منتشر می‌کند. با همۀ تنوع و گستردگی مقاله‌های منتشر شده در نگاه نو، این مجله هیچ‌گاه تبدیل به کشکول نشده است و توانسته سطح مطالب خود را در حد فاصل میان مقاله‌های دانشگاهی و نیز مطالب خواندنی ژورنالیستی نگاه دارد.لذا خوانندگان این فصلنامه هیچ‌وقت با مطالب خشک و بی‌روح یا کم‌ارج و بی‌فایده روبه‌رو نبوده‌اند.

نقد کتاب یکی از ضعف‌های اساسی در نشر کشور است. فقدان نقدهای اصولی و خالی بودن فضای نقادی موجب نابسامانی نشر کتاب در ایران است. این ضعف هیچگاه از نگاه سردبیر نگاه نو پنهان نبوده و همواره یکی از بخش‌های نگاه نو به نقد کتاب اختصاص داده شده است. ولی از سال 1389 بود که سردبیر نگاه نو تصمیم به انتشار ضمیمه‌ای با عنوان« انتقاد کتاب نگاه نو» گرفت. اصل و اساس در این ضمیمه نقد کتاب، توجه به اصول نقد و تأکید بر اخلاق نقد است. همان لوگوی انتقاد کتاب که نشر نیل استفاده می‌کرد در ضمیمۀ انتقاد نگاه نو  با کسب اجازه از مدیران امروزین نشر نیل استفاده شد.

تا 12 شماره هزینۀ هر یک از ضمیمه‌ها را ناشری علاقه‌مند بر عهده می‌گرفت. از شماره 12 تا آخرین شماره تا به حال (یعنی 7 دی 1394) 20 شماره  ضمیمۀ انتقاد کتاب نگاه نو بی‌وقفه منتشر شده است. در این بیست شماره هم کتاب‌هایی نقد شده‌اند و هم معرفی. در واقع در این ضمیمه اصل بر نقد کتاب بوده است ولی در هر شماره مطالبی دربارۀ کتاب و کتابخوانی در انتقاد کتاب نگاه نو آورده شده است. انتشار مجله‌هایی با رویکرد نقد کتاب نه تنها موجب رونق در میان خوانندگان و مخاطبان آثار منتشر شده می‌شود بلکه به کوتاه شدن دست کتابسازان و پخته‌خواران از تعرض به آثار اصیل و ستودنی نیز می‌‌انجامد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها