نخستین چاپ کتاب «عدسی عینک طبی» نوشته محمد قاسمی برومند و همکاران در 10 فصل از سوی انتشارات تیمورزاده با همکاری نشر طبیب راهی بازار نشر شد.
«تعریف عدسی و تقسیمبندیهای آن»، «تقسیمبندی عدسیها براساس مواد تشکیلدهنده»، «تقسیمبندی عدسیها براساس طرح و نوع تراش»، «تقسیمبندی عدسیها براساس تعداد کانون یا کاربرد برای فواصل مختلف»، «مشخصات عدسیهای عینک»، «عدسیهای خاص»، «منشورهای چشمی»، «عدسیهایی جهت اصلاح بهینه عیوب انکساری»، «عدسیهای جذبی» و «استانداردهای عدسی عینک» فصلهای دهگانه کتاب را شامل میشوند.
در بخشی از مقدمه کتاب درباره ضرورت تالیف آن میخوانیم: «عیوب انکساری، شایعترین اختلال چشمی را در سراسر جهان تشکیل میدهند و استفاده از عینک طبی بهعنوان انتخاب اول متخصصین و نیز بیماران در اصلاح این عیوب بهشمار میروند. لذا با توجه به اهمیت موضوع، نیاز به مجموعهای مدون، جامع و بهروز در این زمینه لازم و ضروری بهنظر میرسید.»
در نخستین فصل کتاب درباره تقسیمبندی انواع عدسی آمده است: «از نظر مواد تشکیلدهنده عدسیها به دو گروه تقسیم میشوند: 1-عدسیهای شیشهای 2- عدسیهای پلاستیکی. براساس شکل و نوع تراش دو گروه عدسی وجود دارد: 1- عدسیهای اسفریک 2- عدسیهای آسفریک.»
نویسندگان در صفحه 8 کتاب درباره استفاده از «عدسیهای پلاستیک» در عینک اشاره کردهاند که با توجه به معایب و خطرات عدسیهای شیشهای از نظر خرد شدن و مواردی مانند سنگینی وزن، سازندگان عدسیها به فکر ساختن عدسیهای پلاستیکی افتادند. خاصیت عدسی پلاستیک این است که نسبت به شیشه خشپذیرتر است اما در آخرین مرحله تراش در کارخانه میتوان لایهای نازک از سیلیس به ضخامت 3 تا 4 میکرون روی آن قرار داد که این لایه باعث میشود آسیب کمتری به عدسی برسد.
«عدسیهای خاص» موضوع ششمین فصل کتاب است که به «عدسیهای مثبت با قدرت بالا» و «عدسیهای منفی با قدرت بالا» تقسیم میشود. در این فصل درباره «عدسیهای مثبت با قدرت بالا» میخوانیم: «عدسیهایی که برای اصلاح درجات بالای عیب انکساری دوربینی و یا آفاکی بهکار میروند، ضخیم و سنگین هستند. وزن را میتوان با استفاده از عدسی پلاستیک سیآر-39 کاهش داد، اما به علت ضریب شکست پایین آن، ممکن است ضخامت مرکزی عدسی کمی افزایش یابد. استفاده از شیشههای با ضریب شکست بالا، ضخامت مرکزی را کاهش میدهد، اما وزن بالای عدسی همچنان باقی مانده و خطاهای رنگی نیز افزایش مییابد.»
در ادامه مباحث کتاب در صفحه 85 «منشورهای چشمی» و کاربردهای آن اینگونه معرفی شده است: «هدف اصلی استفاده از منشور، جابجایی پرتو نور است. هر منشور دارای یک قاعده و یک راس است. یک منشور چشمی ممکن است پلانو باشد و تنها خاصیت جابجایی نور داشته باشد و یا ممکن است قدرت اسفریکال یا سیلندریک و یا هر دو را نیز دارا باشد.»
در فصل پایانی کتاب نیز درباره «لزوم بررسی و توجه به استانداردهای عدسیهای عینک» آمده است: «چشم مهمترین عضو بدن در برقراری ارتباط با اشخاص و محیط است و عینک متداولترین و مطمئنترین راه اصلاح عیوب انکساری چشم است، بنابراین رعایت استاندارد در ساخت توسط سازندگان و توجه به استانداردها در هنگام تجویز توسط متخصصان ضروری میباشد. شاخصهای مهم مربوط به استانداردهای عدسیهای عینک به شرح زیر است: 1- مقاومت فیزیکی 2- ضخامت 3- قدرت.»
نخستین چاپ کتاب «عدسی عینک طبی» با شمارگان یکهزار نسخه در 128 صفحه، به بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات تیمورزاده با همکاری نشر طبیب راهی بازار نشر شده است.
نظرات