یکشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۸:۳۲
محمدیان: «کتاب» معجزه زنده دوران است/ مختارپور: نهاد به وضعیت بهتری نسبت به گذشته رسیده‌است

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدیان، رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها «کتاب» را معجزه زنده در روزگار ما عنوان کرد و گفت که این معجزه امروز زنده و قابل ارائه به جهانیان است. علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز گفت که نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به وضع بهتری نسبت به سال‌های قبل رسیده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین گرامیداشت دوازدهمین سالروز تأسیس نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، یکشنبه (16 اسفند) با حضور حجت‌الاسلام و المسلمین محمدیان، رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، جمعی از کتابداران، ناشران و همچنین مدیران، معاونان و مشاوران نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در سالن اجتماعات باشگاه پیام برگزار شد.

کتابداران رابط فیض الهی هستند
حجت‌الاسلام و المسلمین محمدیان در این مراسم، با اشاره به جایگاه واقعی کتابداران در جامعه گفت: در خدمت کتاب بودن، آرزوی اهل معرفت است و توفیقی است که خداوند به کتابداران عطا کرده و این توفیق بسیار بزرگی است. هر فردی به حرفه‌ای اشتغال دارد و برخی انسان‌ها از اول تا آخر عمر با خاک، فلزات، چوب و بسیاری وسایل دیگر سر و کار دارند، اما شما عمرتان را با کتاب سپری می‌کنید و این بسیار متفاوت از سایر مشاغل است. خداوند این توفیق را به هرکسی عطا نمی‌کند.

وی با بیان اینکه کتاب آخرین معجزه‌ای است که خداوند به خاتم انبیاء عطا کرده، عنوان کرد: امروز معجزه عیسوی تنها در حد یک خبر است که حضرت عیسی مردگان را زنده می‌کرد و نمونه عینی آن پیش روی ما نیست، اما یک معجزه زنده امروز در روزگار ما وجود دارد و آن کتاب است که نمونه عینی آن می‌تواند به جهانیان ارائه شود. از این نظر شما کتابداران می‌توانید کانال و رابط فیض الهی باشید.

رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها به وضعیت معیشتی سخت کتابداران در کشور اشاره کرد و گفت: بسیار امیدوارم که با پیگیری‌های آقای مختارپور مشکلات معیشتی کتابداران برطرف شود، اما بدانید که جایگاه و شأن حرفه‌ای کتابداران هرگز قابل مقایسه با معیشت آنها نیست، چرا که کتابداران در محیطی کار می‌کنند که می‌توانند بر دل‌ها نقب بزنند.

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدیان با اشاره به آمارهای ارائه شده از پایین بودن سرانه مطالعه در کشور عنوان کرد: به نظر من اینکه می‌گویند سطح مطالعه در جامعه ما کم است و کم به کتاب توجه می‌شود،‌ دور از تحلیل‌های عمیق و کارشناسی است؛ چراکه ابتدا باید دید چقدر توانسته‌ایم کتاب‌های خوب را در دسترس، معرض دید و اطلاع مردم قرار دهیم تا بتوانیم میزان استقبال آنها از کتاب را بسنجیم.

وی تأکید کرد: اگر سیستمی ایجاد شود که بتواند کتاب را در دسترس مردم قرار دهد و پیش از آن، تشنگی به کتاب‌ها را نیز ایجاد کند، مطمئن باشید مردم کشور ما در موضوع کتابخوانی از بسیاری از کشورهای غربی بهتر خواهند بود.

رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها به لزوم تبلیغ کتاب از رسانه ملی اشاره کرد و گفت: ما می‌توانیم در بخش‌های فرهنگی درصدی را به تبلیغ کتاب از رسانه ملی اختصاص دهیم تا در انبوه آگهی‌های پخش شده از تلویزیون بتوانیم چند آگهی هم درباره کتاب داشته باشیم.  

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدیان تأکید کرد: ما می‌توانیم از اهل فرهنگ و افرادی که دغدغه‌های فرهنگی دارند بخواهیم که هدایا و عیدی دادن را به سمت کتاب سوق دهند. مردم هم باید در این تبلیغات شریک شوند به عنوان مثال می‌توانیم به جای گل، پول، گلدان و لوازم دیگر، کتاب به یکدیگر هدیه دهیم و این فرهنگ را در کشور جا بیندازیم.

وی از نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در دوازدهمین سال فعالیت، به عنوان نهالی جوان یاد کرد و گفت: امروزه نهاد کتابخانه‌ها در کشور ما نهالی 12 است که باید از هر لحاظ آن را تأمین کرد تا در آینده به درختی تنومند تبدیل شود. امیدوارم این نهال به شجره طیبه تبدیل شود تا مردم بتوانند در سایه آن از الطاف الهی موجود در کتاب‌ها استفاده کنند.

نهاد به وضعیت بهتری نسبت به گذشته رسیده است
علیرضا مختارپور، دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: امسال دومین سالی است که این جشن برگزار می‌شود و بسیار خوشحالم که نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور امروز آرام آرام به شأن اجتماعی خود، شأن کتابدارن و موقعیت فرهنگی خود می‌رسد و تثبیت می‌شود.

وی با اشاره به مهم‌ترین اقدامات نهاد در سالی که گذشت، عنوان کرد: 135 هزار کتاب به مجموعه کتابخانه‌های سراسر کشور اضافه شد و در دو نوبت از کتابداران در تهیه منابع نظرسنجی شد. آرام آرام نقش کتابداران در انتخاب منابع پررنگ می‌شود و برای این کار نیازمند ارتقاء سطح مطالعات کتابداران هستیم. مدرسه خواندن راه‌اندازی شد و دوره‌های مشاوره کتابدار و مهارت‌های قصه‌گویی اجرا شد که به زودی لوح فشرده دوره مقدماتی و پیشرفته مهارت‌های قصه‌گویی برای کتابخانه‌های سراسر کشور ارسال خواهد شد.

مختارپور ادامه داد: بهبود نسبی در وضعیت معیشتی کتابداران صورت گرفت که البته تا وضعیت مطلوب هنوز فاصله دارد. همچنین موضوع بر زمین مانده، مغفول و مورد کسر شأن نهاد، درباره پرداخت نیم درصد بودجه شهرداری‌ها، به وضعیت بهتری رسیده و در سال 94 توانستیم بیش از بودجه یکسال‌مان از محل درآمد نیم‌درصد شهرداری‌ها درآمد داشته باشیم.

دبیرکل نهاد در ادامه به نشست‌های کتابخوان اشاره کرد و گفت: گاهی برخی می‌پرسند که آیا برگزاری این نشست‌ها تأثیری هم خواهد داشت؟ من به این دوستان می‌گویم که با توجه به برگزاری هزار نشست تا پایان سال جاری، اگر در هر نشست 50 نفر نشسته باشند، 50 هزار نفر از نزدیک شاهد معرفی کتاب‌های بسیاری بوده‌اند که این خود یک نتیجه و دستاورد مهم است.

وی افزود: تاکنون موفق شده‌ام به 21 استان سفر کنم و 10 استان باقی مانده است که قول داده‌ام به این استان‌ها نیز سفر کنم و ان‌شاءالله از ابتدای سال آینده این کار را خواهم کرد.

مختارپور با بیان اینکه امروز ارتباط کتابداران با سطح تصمیم‌گیری در ستاد، در کمتر از 10 دقیقه میسر می‌شود، گفت: 41 هزار ایمیل از کتابداران را شخصاً دریافت کرده‌ام و خوانده‌ام. این موضوع کمک می‌کند که ما بدانیم در کتابخانه‌های سراسر کشور چه مشکلاتی وجود دارد و چه اتفاقی می‌افتد. نمونه‌های بسیاری وجود دارد که بسیاری از این ایمیل‌ها که گاهی با خوشحالی، گاهی با قهر و گاهی با خشم برای من ارسال می‌شد، در تعیین خط مشی‌های ما مؤثر بوده‌اند.

دبیرکل نهاد ادامه داد: آزمون 94 یکی از بی‌حاشیه ترین آزمون‌هایی بود که بدون کوچک‌ترین دخالتی از سوی نهاد برگزار شد و تمام مسئولیت‌های برگزاری آن، به جز تعیین منابع را به طور کامل بر عهده سازمان سنجش گذاشتیم.

مختارپور در پایان سخنان خود گفت: خدا را شاکرم و امروز با افتخار می گویم نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به وضع بهتری نسبت به سال‌های قبل رسیده است و بابت تمام نقص‌های باقی مانده عذرخواهی می‌کنم.

بیش از 41 هزار مکاتبه الکترونیک با دبیرکل نهاد
محمد اله‌یاری، معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی، ضمن خیرمقدم به حاضران در این مراسم طی سخنانی گفت: در 20 ماه گذشته که توفیق خدمت به کتابداران عزیز را در نهاد کتابخانه‌های عمومی داشته‌ایم، دبیرکل محترم نهاد همواره تأکید داشته‌اند که باید کاری کنیم تا نهاد به یک ساختمان شیشه‌ای تبدیل شود و آنچه به لحاظ مالی و اداری اتفاق می‌افتد و نوع ارتباط با همکاران، کاملاً شفاف باشد که به فضل خدا و اذعان همکاران آنچه مدنظر ایشان بوده تا حد بسیاری میسر شده است.

وی با اشاره به ارتباط مستقیم کتابداران سراسر کشور با دبیرکل نهاد ادامه داد: جناب آقای مختارپور با یادداشت‌هایی که به صورت مستمر می‌نویسند، همه اتفاقات نهاد را گزارش می‌دهند و همه همکاران را در جریان قرار می‌دهند. البته این ارتباط یک‌سویه نیست و طی 20 ماه گذشته بیش از 41 هزار مکاتبه الکترونیک از سوی همکاران با ایشان صورت گرفته و به این صورت همکاران عزیز امروز می‌توانند بدون واهمه و خودسانسوری تمام مشکلات خود را در سطوح مختلف نهاد به صورت مستقیم با ایشان مطرح کنند که این دستاورد بسیار بزرگی است.

معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی با اشاره به برخی فعالیت‌های صورت گرفته در سال 94 گفت: دبیرکل محترم نهاد در ابتدای سال 94 فرمودند که امسال در نهاد، سال جهش در فعالیت‌های ترویجی کتابخوانی باشد که به یاری خدا بعد از پیشنهاد ایشان مبنی بر راه‌اندازی جنبش کتابخوان، بلافاصله سلسله نشست‌های کتابخوان در سراسر کشور برگزار شد.

اله‌یاری با اشاره به فعالیت‌های انجام گرفته در معاونت پژوهش و برنامه‌ریزی نهاد عنوان کرد: همکاران ما در سال جاری همچنین مدرسه خواندن را در شکل حضوری و مجازی خود راه‌اندازی و پیگیری کردند. همچنین دوره‌های آموزشی مشاوره کتابدار هم تقریباً به پایان رسیده و ان‌شاءالله برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در عرصه ترویج، پژوهش و برنامه‌ریزی، نوید سالی پربار را در نهاد می‌دهد.

تشریح نظام جامع تشویق پژوهشگران
در این مراسم امین متولیان، معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با ارائه گزارشی، گفت: در سال‌های گذشته در قالب نظام جامع تشویق پژوهشگران، آثار پژوهشی، علمی و ارزشی همکاران شناسایی و مطابق معیارهای مصوب امتیازگذاری و نهایتاً تجمیع می‌شد و در سال جاری پیرو پیشنهاد دبیرکل نهاد بنا شد تا دامنه پذیرش آثار گسترده شود و مجال و محمل برای شناسایی محتواهای عمومی علاوه‌بر آثار علمی فراهم آید.

متولیان افزود: 666 اثر در سامانه ثبت شد که این آمار بعد از فراخوان و تمدید تا بهمن‌ماه بود. از این میان 295 اثر پذیرفته شد. درصورتی که در سال 91، 73 اثر و در سال 92، 119 اثر واصل شده بود که از مجموع دو دوره پیش آثار افزونی را شاهد هستیم. تهران با 30 اثر بیشترین آمار را داشته و خوزستان و مازندران در مرتبه دوم و سوم هستند. سهم آقایان همکار، 154 عنوان و بانوان 141 اثر است. بیش‌ترین آثار در قالب انتشار مقاله در نشریات علمی و پژوهشی با 45 اثر و بعد از آن انتشار مقاله در نشریه علمی، تخصصی با 44 اثر و سپس کتاب تألیفی با 32 عنوان بوده است.

معاون پژوهشی نهاد کتابخانه‌ها در ادامه ضمن اشاره به اینکه تعداد آثار مورد تقدیر در دوره سوم نسبت به سال پایه بیش از 400 درصد رشد و نسبت به سال گذشته 247 درصد افزایش داشته، ابراز کرد: تغییراتی که امسال در سامانه برای گسترش دامنه دریافت آثار اندیشیده شد، عبارت‌اند از امکان بهره‌مندی از مزایای نظام برای آثار فاقد وابستگی سازمانی و برداشتن سقف تعداد آثار قابل پذیرش. در این دوره مانند دوره‌های پیشین داوری، با تأکید بر مؤلفه‌های فرمی و شکلی انجام شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها