بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با ویژگیهایی متفاوتی از دورههای گذشته، پانزدهم اردیبهشتماه فعالیت خود را رسماً آغاز خواهد کرد. گزارش پیشرو با هدف آشنایی مخاطبان با ویژگیهای این مجموعه و تسهیلات و خدمات این دوره از نمایشگاه، آماده شده است.
خدمات و تسهیلات رفاهی بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و ویژگیهای مکانی مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب، همه آن چیزی است که در گزارش حاضر ارائه شدهاست.
در بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برخی خدمات و تسهیلات به منظور رفاه حال بازدیدکنندگان، برای نخستینبار عرضه خواهند شد. از جمله این خدمات میتوان به افزايش 67 درصدی بُنكارتهای اهل قلم ويژه نمايشگاه بينالمللی كتاب تهران اشاره کرد؛ بُنكارتهای نمايشگاه بینالمللی كتاب تهران، ویژه اهل قلم، از 150 هزار تومانِ سال گذشته به مبلغ 250 هزار تومان افزایش پیدا کرده است.
اسکان بازدیدکنندگان در زائرسراهای حرم امام خمینی (ره)
خدمات شهری شهرداری تهران، هماهنگیهایی با مدیریت حرم امام خمینی (ره) انجام داده است که بر اساس آن دانشجویان و بازدیدکنندگان استانی و شهرستانی بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در طول برپایی این رویداد عظیم فرهنگی در زائرسراهای حرم اسکان یابند.
اختصاص یارانه کتاب به دانشآموزان
امسال برای نخستینبار در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران یارانه خرید کتاب به دانشآموزان تعلق خواهد گرفت.
این بُنکارتهای خرید کتاب که ثبتنام آنها از سوی مؤسسه خانه کتاب انجام میشود، در بخش ناشران داخلی نمایشگاه قابل استفاده است و شرایط دریافت آن به شرح زیر است:
«متولدین ۱/۷/ ۱۳۷۶ تا ۱/ ۷/ ۱۳۸۸ از استان تهران و استانهای همجوار میتوانند نسبت به درخواست بن کتاب دانشآموزی اقدام کنند. همچنین هر دانشآموز میتواند به صورت انفرادی و یا به صورت گروهی توسط مدرسه ثبتنام کند. مدارسی که در ثبتنام گروهی (مدرسهای) فعال باشند و ایاب و ذهاب و انتقال دانش آموزان به نمایشگاه را به صورت گروهی مدیریت کنند، پس از نمایشگاه کتاب، تا ۱۰ میلیون ریال کتاب اهدایی برای تجهیز کتابخانه مدرسه از معاونت امور فرهنگی دریافت خواهند کرد.
سایر استانهای کشور نیز میتوانند در ایام برگزاری نمایشگاههای استانی از تسهیلات ارائه شده به دانشآموزان استفاده کنند.
هر دانشآموز مجاز به دریافت یک بُنکارت یارانهای کتاب است. این بُنکارت دانشآموزی فقط در ایام برگزاری نمایشگاه اعتبار خواهد داشت که از طریق دستگاههای کارتخوان ناشران داخلی قابل استفاده است.
بُن کارت خرید کتاب مهدهای کودک
دریافت بُنکارتهای خرید کتاب مهدهای کودک، نخستینبار در بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رُخ میدهد. اين اقدام به منظور تجهيز كتابخانههای مهدهای كودک سه استان تهران، البرز و قم انجام خواهد شد.
طراحی پوستر ویژه کودک و نوجوان
کمیته روابط عمومی و تبلیغات بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، علاوه بر طراحی پوستر اصلی نمایشگاه ویژه بزرگسالان، برای نخستینبار پوستر جداگانهای برای بخش کودک و نوجوان نمایشگاه طراحی کرده است. پوستر ویژه کودک و نوجوان بهگونهای طراحی شده که زمینه ترغیب و تشویق این قشر سنی را برای حضور در نمایشگاه کتاب و افزایش میزان کتابخوانی فراهم میکند.
استفاده از نرمافزار جدید برای شناسایی کتابهای خارجی
نرمافزار شناسایی کتابهای خارجی برای نخستینبار در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به منظور بررسی سلامت و اعتبارISBN ، سال چاپ کتاب، موضوع، صحت و سقم اطلاعات کتاب، تکراری بودن یا نبودن در لیست، مطابقت کتاب با ضوابط نمایشگاه و... طراحی و به کار گرفته شده است.
راهاندازی سالن کتابنما
امسال نخستینبار سالن کتابنما در نمایشگاه کتاب تهران با هدف رونمایی و معرفی آثار مختلف راهاندازی خواهد شد. اجرای برنامههای این سالن بر عهده ناشران است؛ به این ترتیب که ناشران میتوانند زمانی را در طول برپایی نمایشگاه کتاب تهران از سوی کمیته فرهنگی نمایشگاه دریافت کنند و در آن زمان، به رونمایی و معرفی آثار خود بپردازند.
ارائه تحلیلهای آماری در سالن کارنامه نشر نمایشگاه کتاب
امسال در این سالن جدولها و آمارهای تحلیلی مربوط به تولید کتاب طی ۱۰ سال گذشته در معرض دید مراجعهکنندگان قرار خواهد گرفت. همچنین تمام کتابهای انتشار یافته در سال ۹۴ به صورت فیزیکی برای علاقهمندان قابل مشاهده و دسترسی خواهد بود.
این سالن فرصت مناسبی برای پژوهشگران و محققان حوزه کتاب، مأموران خرید و تجهیز کتابخانههای عمومی، فروشندگان و تولیدکنندگان کتاب به منظور کسب اطلاعات از تولیدات یکساله نشر کشور است. برگزاری نشستهایی با محوریت کتابداری و کتابخانههای عمومی کشور و نقد کتاب نیز از دیگر برنامهها و فعالیتهای جنبی سالن کارنامه نشر خواهد بود.
استقرار 108 باجه اطلاعرسانی
در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران 108 باجه اطلاعرسانی در بخشهای مختلف نمایشگاه استقرار خواهد یافت. 6 ایستگاه اصلی کمیته در فضاهای باز نمایشگاه کتاب تهران مستقر خواهند شد. علاوه بر آن، ایستگاههای اصلی کمیته در داخل سالنهای بخشهای مختلف نمایشگاه نیز استقرار مییابند.
به گفته علیاکبر تورانیان، مدیر کمیته اطلاعرسانی بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در نمایشگاه کتاب تهران امسال در هر فضایی که ازدحام جمعیت باشد و خلأیی برای اطلاعرسانی وجود داشته باشد، بلافاصله ایستگاه اطلاعرسانی دایر خواهد شد. همچنین در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران، شاهد حضور اطلاعرسانان سیار نیز خواهیم بود.
صدور کارت مجازی خرید کتاب به جای کارت فیزیکی
صدور کارت مجازی خرید کتاب به جای کارت فیزیکی برای دانشجویان با هدف سهولت و جلوگیری از اتلاف وقت آنها برای دریافت کارت فیزیکی از شعب بانک شهر انجام شده است.
نیکنام حسینپور، مشاور منابع و امور انسانی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دراینباره چنین توضیح داد: با هماهنگیهای صورتگرفته با شرکت آسانپرداخت، دانشجویان فقط از طریق نرمافزار آپ میتوانند نسبت به پرداخت سهم خود اقدام کنند. با استفاده از این روش، مواردی همچون مراجعه دانشجو به بانک برای دریافت بُنکارتهای فیزیکی خرید کتاب، اتلاف وقت دانشجویان، ازدحام و شلوغی در شعب بانک عامل و آلودگی زیستمحیطی کاهش پیدا میکند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، دانشجویان با داشتن فقط یک گوشی هوشمند و نصب نرمافزار آپ بهراحتی میتوانند نسبت به دریافت کارت مجازی اقدام کنند. پس از دریافت کارت مجازی نیز دانشجویان میتوانند با گوشی همراهی که عملیات پرداخت را انجام دادهاند، نسبت به خرید کتاب در نمایشگاه اقدام کنند. با این روش، دیگر دانشجویان نیازی به دریافت کارت فیزیکی از شعب نخواهند داشت. همچنین بانک شهر نیز زیرساختهای لازم برای اجرای این طرح را در سطح نمایشگاه به عهده خواهد داشت.
نصب تمام اطلاعات نمایشگاه کتاب بر نرمافزار موبایل
از ویژگیهای این نرمافزار میتوان گفت که مجموعه اطلاعات، آمار، نقشهها و فضاهای بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بر روی آن موجود است و استفادهکنندگان میتوانند با استفاده از آن، فضاهای مدنظر خود را به راحتی پیدا کنند.
این اپلیکیشن فهرست تمام کتابهای موجود در نمایشگاه، سالنها و غرفهها را در بر دارد. این نرمافزار بهزودی بر روی سایت نمایشگاه کتاب تهران بارگذاری خواهد شد و بازدیدکنندگان میتوانند با مراجعه به سایت مذکور، آن را بر روی موبایل خود نصب کنند.
و اما دیگر خدمات رفاهی
استراحتگاههایی در مکانهای مختلف نمایشگاه برای بازدیدکنندگان تعبیه شده تا خدماتی به بازدیدکنندگان ارائه دهد. از سوی دیگر، هماهنگیهایی با شرکت پُست و پیک بادپا با هدف دایر کردن شعبه پستی در نمایشگاه انجام شده است. نکته مهم اینکه تعرفه اداره پست برای خدماتدهی در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران با تعرفه نمایشگاه کتاب تهران سال گذشته یکسان است؛ تعرفه پست در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برای ارسال مرسولات به شهرستانها کیلویی یک هزار تومان و برای ارسال مرسولات در شهر تهران کیلویی 800 تومان است.
در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران، ایستگاههایی برای مادرانی که به همراه کودکان خود به نمایشگاه مراجعه میکنند، پیشبینی شده است. ایجاد نمازخانه، آبخوری، ایستگاه امانات، ایستگاههای شارژ موبایل و... از دیگر اقداماتی است که در حوزه امکانات رفاهی در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران پیشبینی شده است.
همچنین غرفههای متحدالشکل مواد غذایی در محیط نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به ارائه خدمات خواهند پرداخت و تلاش شده که مواد غذایی با برندهای معتبر در این غرفهها حضور داشته باشند. همچنین پیشبینی شده در داخل سالنها نیز غرفههایی به منظور ارائه آب آشامیدنی ایجاد شوند.
سبدهایی برای جابهجایی کتابهای خریداری شده مردم در نمایشگاه کتاب تهران درنظر گرفته شده است تا آنها بتوانند کتابهای خود را با سهولت جابهجا کنند.
در محوطه بیرونی بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، فضای پارک مانندی که چند وسیله بازی کودکانه در آن نصب شده، راهاندازی شده است؛ این فضا، قرار است مکانی برای سرگرم شدن کودکان باشد تا برای دقایقی والدین آنها با اطمینان خاطر و آرامش، کتابهای نمایشگاه را رصد کنند.
«ایبنا» در نظر دارد، خدمات حمل و نقل مربوط به بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را در گزارش جداگانهای ارائه دهد.
*شهر آفتاب را بیشتر بشناسیم
پروژه مجموعه نمایشگاهی شهرآفتاب در جنوب شهر تهران در زمینی به مساحت 138 هکتار در مجاورت مرقد امام خمینی (ره) و به فاصله اندکی از فرودگاه امام خمینی (ره) در مسیر اتوبان تهران ـ قم واقع شده است. این مجموعه دارای یک ورودی شرقی از طریق اتوبان تهران ـ قم و یک ورودی از کمربندی شهر آفتاب است.
این مجموعه از چهار بخش اصلی نمایشگاهها، مرکز تجارت، مرکز اقامتی و بخش خدمات و پشتیبانی تشکیل شده است.
بخشهای اصلی مجموعه
بخش نمایشگاهی:
این بخش شامل سالنهای نمایشگاه، سالن ملل و نمایشگاههای روباز است.
سالنهای نمایشگاهی:
این بخش در شمال سایت سازمان یافته است. سالنهای نمایشگاهی به مساحت تقریبی 120/000 مترمربع و در سه تیپ طراحی شدهاند. یک عدد سالن بزرگ (سه قلو) به مساحت 25/000 مترمربع، چهار عدد سالن متوسط (2 قلو) هرکدام به مساحت 15/000 مترمربع و چهار عدد سالن کوچک (تکی) هرکدام به مساحت 8/000 مترمربع. این سالنها محل اصلی غرفههای نمایشگاهی است. هرکدام از سالنها فضایی یکپارچه و بزرگ است که با سقفی عظیم و زیبا فضایی منحصر به فرد و فاخر را پدید آورده است.
سالن ملل:
این ساختمان در بخش نمایشگاهی در شمال سایت در 2 طبقه با زیربنای ساختمانی 8هزار مترمربع و به ارتفاع 24 متر ساخته میشود. بدنهها و ستونهای این ساختمان از جنس بتنی و شیشه و سقف آن با پوشش سازه فضا کار اجرا میشود. ساختمان ملل به عنوان هال اصلی ورودی مجموعه نمایشگاه است و با الهام از تالار تاریخی صد ستون پرسپولیس در شیراز طراحی شده است. این ساختمان ابتدای ورود بازدیدکنندگان به سالنهای نمایشگاهی و نقطه ثقل کاربریهای نمایشگاهی است.
نمایشگاههای روباز:
این بخش به مساحت تقریبی 32 هزار مترمربع شامل فضایی باز است که در برخی از نمایشگاهها کاربرد دارد.
مرکز تجارت:
ساختمان مرکز تجارت 1و2 هر کدام با زیربنایی حدود 76 هزار مترمربع و در پهنههای جنوبی سایت پیشبینی شده است. مرکز تجارت به عنوان نمایشگاه دائمی برخی از برگزارکنندگان (برندهای مشهور) و مکانی برای سازماندهی و پاسخگویی پس از هر نمایشگاه در نظر گرفته شده است و شامل فضاهایی مانند نمایشگاههای تجاری، مدیریت خدمات تجاری نمایندگیها، دفاتر بازرگانی، پارکینگهای اختصاصی و ... است.
مرکز اقامتی:
مراکز اقامتی با مساحت تقریبی 160 هزار متر مربع در پهنه جنوبی سایت شامل دو هتل پنج ستاره 350 اتاقه و یک هتل آپارتمان با امکانات و فضاهای جانبی مناسب است که محل اسکان برگزارکنندگان نمایشگاه و بازدیدکنندگان خواهد بود. همچنین به منظور رونق بیشتر مرکز تجارت، این بخش، امور مرکز تجارت را تسهیل خواهد کرد.
بخش خدمات و پشتیبانی:
این بخش شامل چند کاربری مهم است
ساختمان ورودی جنوبی، اداری و سمینار:
در این ساختمان بازدیدکنندگان بعد از عبور از دروازههای کنترل ورود و خروج، به سمت سالن ملل هدایت میشوند . مدیریت اداری مجموعه نمایشگاه در این ساختمان مستقر شده و ضمن سازماندهی فعالیتهای نمایشگاه، امکان ملاقاتهای تجاری و سمینارهای کوچک را فراهم میآورد. همچنین این ساختمان نیازهای خدماتی و رفاهی کارمندان نمایشگاه را برآورده میسازد.
ساختمان ورودی جنوبی، اداری و سمینار با متراژ حدود 37 هزار متر مربع در شمال میدان مرکزی مجموعه مابین سالن ملل و میدان در راستای شمالی جنوبی قرار دارد.
ساختمان همایش (کنفرانس):
در اغلب نمایشگاهها، برگزاری همایشهای بزرگ، اصلیترین دستاورد علمی آن محسوب میشود. سالن همایش ساختمانی است برای برگزاری سمینارها، سخنرانیها و مراسم ویژه. این ساختمان در منتهیالیه غربی محور گودال باغچه و در تراز سالنهای نمایشگاهی قرار گرفته است. مساحت تقریبی آن 32 هزار متر مربع است که دارای دسترسی نزدیکی به رینگ پیرامونی سواره و پد هلی کوپتر است.
ساختمانهای خدمات جنبی:
ساختمانهای خدمات جنبی به تعداد 8 عدد و در طرفین سالنهای نمایشگاهی قرار دارند. هر کدام از ساختمانهای جنبی حدود 2/200 مترمربع شامل فضاهای خدماتی همچون نمازخانه، رستوران، چایخانه و سرویسهای بهداشتی است که نیازهای خدماتی بازدیدکنندگان را برطرف میکند.
پارکینگها:
این پارکینگها با ظرفیت 7/500 اتومبیل نیاز بازدیدکنندگان برای پارک اتومبیل را به صورت کامل برطرف میکنند.
ایستگاه وسایل نقلیه عمومی:
این ایستگاهها مجاور هردو ورودی اصلی مجموعه بوده و امکان تردد بازدیدکنندگان با وسایل نقلیه عمومی از جمله اتوبوس و تاکسی را فراهم میکنند.
ایستگاه مترو:
این ایستگاه اختصاصی در ورودی شرقی مجموعه واقع شده و امکان تردد بازدیدکنندگان را از خطوط متروی تهران و بالعکس فراهم میکند و به عنوان اصلیترین مبدأ تردد مجموعه در نظر گرفته میشود.
محور چهار باغ:
محور چهارباغ به عنوان شاهراه اصلی مجموعه، مسیر تردد تفکیک شده سواره و پیاده در مجموعه است که با اتصال دو ورودی مجموعه، قسمت جنوبی مجموعه (مراکز تجاری و اقامتی) را از قسمت شمالی (بخش نمایشگاهی و خدماتی) جدا کرده و در مرکز ثقل خود با یک میدانگاهی بزرگ، ورود به بخش نمایشگاهی را تعریف میکند. این محور با برخورداری از فضای سبز و آبنماهای ویژه، ضمن ایجاد یک جلوه بصری زیبا در سایت مجموعه، مسیر اصلی توزیع جمعیت در پروژه است و استخوانبندی هندسی مجموعه محسوب میشود.
محور گودال باغچه:
این محور به عنوان یک مسیر فرعی تردد، بازدیدکنندگان را درون بخش نمایشگاهی هدایت میکند و با اتصال به دو ورودی فرعی شرقی و غربی، امکان جابهجایی افراد را بین بخشهای اصلی نمایشگاه (سالنها) فراهم میکند. این مسیر نیز دارای جلوههای بدیع باغسازی ایرانی بوده و فضایی دلپذیر را در قلب نمایشگاه به وجود میآورد.
رواقها:
اغلب فضای تردد عابران پیاده در کل مجموعه و بهویژه در محور چهارباغ و گودال باغچه از داخل رواقهایی است که با سازهای نسبتاً سبک، مسیر پیاده را مشخص کرده است و عبور و مرور عابران را تسهیل میکند. به دلیل بزرگی مجموعه و مسیرهای طولانی پیاده، این رواقها امکان تردد آسان افراد پیاده را فراهم میکنند.
مسجد:
میدانگاهی اصلی مجموعه که در محور چهارباغ قرار دارد از یک سو به ورودی نمایشگاه و از سوی دیگر به مسجد ختم میشود. مسجد، مجموعه با هویتی مستقل در نقطه عطف پروژه قرار دارد و دسترسی به آن برای همگان آسان خواهد بود.
ساختمانهای خدماتی و تأسیساتی:
این ساختمانها به عنوان تأمینکننده نیاز نمایشگاه در بخشهای خدمات جنبی و تأسیساتی مجموعه در مساحتی بالغ بر 50 هزار متر مربع طراحی و ساخته میشوند که شامل موتورخانههای اصلی و فرعی، پستهای برق، ایستگاه تقلیل فشار گاز، منابع آب، تصفیهخانه فاضلاب و همچنین خدماتی شامل گمرک، انبارها، ساختمانهای مدیریت و حراست، آتشنشانی، مهدکودک و مرکز اورژانس است که کاربری پروژه را تکمیل میکند. این ساختمانها در دو محدوده مشخص و به صورت خطی در سایت جانمایی شدهاند.
نظر شما