چهارشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۶
حق‌پرست: تلاش می‌کنیم از ادبیات کودک دنیا عقب نمانیم/ همچنان در چارچوب قصه‌های سنتی خود مانده‌ایم

نورا حق‌پرست، مدیر انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اظهار کرد: گزارش نمایندگان کانون پرورش فکری از نمایشگاه بین‌المللی بلونیا، به ما کمک می‌کند برنامه‌ریزی بهتر و قابل قبول‌تری در انتشار کتاب‌ها داشته باشیم، همچنین می‌توانیم اشکالات خود را برطرف کرده و به گونه‌ای عمل کنیم تا از حیطه ادبیات کودک جهان عقب نمانیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست ارائه گزارش حضور کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در نمایشگاه بین‌المللی بلونیا با حضور نورا حق‌پرست، سعیده ارگانی، شراره وظیفه‌شناس، عصر سه‌شنبه (4 خرداد 95) در کتابخانه مرجع کانون برگزار شد.
 
نورا حق‌پرست، مدیر انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در این نشست اظهار کرد: هرساله نمایشگاه‌های مختلفی در سطح جهان برگزار می‌شود و هر کشوری هرساله نماینده‌های ثابتی را برای شرکت در این نمایشگاه‌ها می‌فرستد. به این ترتیب، وقتی نمایندگان کشورهای مختلف یکدیگر را بشناسند راحت‌تر و بهتر می‌توانند ارتباط برقرار کنند.
 
وی ادامه داد: گزارش نمایندگان ما از نمایشگاه بین‌المللی بلونیا، اطلاعات زیادی درباره وضعیت نشر در کشورهای مختلف، موضوعات روز و مورد توجه مخاطبان و ناشران در اختیار ما قرار می‌دهد و کمک می‌کند برنامه‌ریزی بهتر و قابل قبول‌تری در انتشار کتاب‌های کانون پرورش فکری داشته باشیم، همچنین می‌توانیم اشکالات خود را برطرف کرده و به گونه‌ای عمل کنیم که از حیطه ادبیات کودک جهان عقب نمانیم.
 
همچنان در چارچوب قصه‌های سنتی خود مانده‌ایم
مدیر انتشارات کانون پرورش فکری در ادامه بیان کرد: ما همچنان در چارچوب قصه‌های سنتی خود مانده‌ایم، قصه‌هایی که پر از توصیه و تذکرند و کمتر فضای بازی در قصه‌ها برای پرورش تفکر و تخیل مخاطبان می‌گذاریم. مقایسه میان آثاری که ما تولید می‌کنیم با آثار سایر کشورها سبب می‌شود متوجه شویم کودکان و نوجوانان امروز، بیشتر چه کتاب‌هایی را می‌پسندند؛ مثلا کتاب‌های علمی و آموزش مهارت‌های زندگی برای کودکان ازجمله موضوعاتی است که امروزه مخاطبان زیادی در سطح دنیا دارد و باید تولیدات اینگونه آثار را بیشتر کنیم.
 
حق‌پرست با بیان اینکه کانون پرورش فکری متعلق به همه کودکان و نوجوانان ایرانی است گفت: درهای کانون به روی همه نویسندگان، مترجمان و تصویرگران جدید و خلاق باز است و ما از فکرها و ایده‌های آنها استقبال می‌کنیم و امیدواریم بتوانیم تغییری در کتاب‌های کانون به‌وجود آوریم که مورد پسند همگان باشد.
 
اصلی‌ترین فعالیت نمایشگاه بلونیا تبادل کپی رایت است
سعیده ارگانی، کارشناس مسئول امور بین‌الملل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، نیز در این نشست به ارائه گزارش نمایشگاه بین‌المللی بلونیا در سال 2016 پرداخت و گفت: این نمایشگاه بزرگترین نمایشگاه تخصصی کتاب کودک در دنیا و مرکز تخصصی تصویرگری کتاب کودک در سطح جهان محسوب می‌شود. در این نمایشگاه، تصویرگران مختلف در غرفه‌ها صف بسته‌اند و آثارشان را به ناشران نشان می‌دهند.
 
وی ادامه داد: در این نمایشگاه بزرگترین ناشران کودک از سراسر جهان حضور می‌یابند و به تبادل کپی رایت که اصلی‌ترین فعالیت این نمایشگاه است می‌پردازند. همچنین برگزاری نشست‌های تخصصی در محل‌های مختلف این نمایشگاه بین ناشران و آژانس‌های ادبی از دیگر فعالیت‌هایی است که در این نمایشگاه صورت می‌گیرد. این نشست‌ها موضوع‌بندی شده و هر محلی به گروه خاصی مثلا نویسندگان، تصویرگران، ناشران و مترجمان اختصاص دارد.
 
کارشناس مسئول امور بین‌الملل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بیان کرد: در نمایشگاه اخیر بلونیا هم نشست‌های زیادی برگزار شد که از جمله آنها که با حضور برخی نویسندگان و تصویرگران ایرانی برگزار شد می‌توانم به «تاثیر امر مهاجرت در کتاب‌های کودک و نوجوان» با حضور مهرداد زائری از تصویرگران ایرانی مقیم آلمان و «بررسی سابقه تصویرگری ایران در جامعه بین‌المللی و مشکلات و معضلات سر راه این هنر» با حضور علی بوذری اشاره کنم.
 
ارگانی برگزاری نمایشگاه تصویرگری را از دیگر برنامه‌های نمایشگاه بلونیا عنوان کرد و گفت: در این نمایشگاه تصاویر برگزیده از آثار تصویرگران مختلف در سال‌های گذشته به نمایش گذاشته شده بود. همچنین کتاب‌هایی که این تصاویر در آنها منتشر شده بود در معرض دید علاقه‌مندان قرار داده شده بود.
 
به گفته نماینده کانون پرورش فکری در نمایشگاه بلونیا، اعلام برندگان مسابقات ادبی جهان نیز از دیگر برنامه‌های این نمایشگاه بود که در آن برندگان جایزه‌هایی مانند جایزه ترویج کتابخوانی آساهی، مسابقه ادبی آسترید لیندگرن نوبل ادبیات کودک و جایزه هانس کریستین اندرسن، انتخاب و معرفی شدند.
 
برگزاری مسابقه «رگازی» در نمایشگاه بلونیا
ارگانی در بخش دیگری از سخنانش گفت: همچنین از سوی نمایشگاه بلونیا هم مسابقات مختلفی برگزار شد که از جمله آنها مسابقه «رگازی» بود که دارای پنج بخش داستانی، غیرداستانی، افق‌های جدید، نخستین اثر و ناتوانی بود. همچنین امسال بخش دیگری به این مسابقه اضافه شده بود که به برندگان 50 سال اخیر تصویرگری نمایشگاه بلونیا اختصاص یافته بود. همچنین کشور آلمان مهمان ویژه این دوره بود که در فضایی به مساحت 300 متر مربع آثار تصویرگری خود را به نمایش گذاشته بود. این کشور بروشورها و کاتالوگ‌های مختلفی ارائه کرده و در آنها به معرفی آثار ناشران مختلف پرداخته بود.
 
وی درباره حضور کانون پرورش فکری در این نمایشگاه نیز بیان کرد: قبل از برگزاری نمایشگاه بلونیا کاتالوگی از کتاب‌های جدید منتشر کردیم. همچنین دو بروشور شامل جدیدترین کتاب‌های کانون که برخی از آنها هنوز منتشر نشده است آماده کرده و به ناشران نشان دادیم. ناشران و آژانس‌های ادبی مختلف از غرفه ما بازدید کرده و مذاکراتی با ناشرانی از کشورهای مختلف مانند چین، ایتالیا و کره جنوبی داشتیم.
 
توجه به محیط زیست و روابط خانوادگی در تولید کتاب‌های کودک
شراره وظیفه‌شناس، کارشناس انتشارات کانون پرورش فکری نیز در این نشست توضیح داد: اغلب ناشرانی که برای مذاکره می‌آمدند حساسیت زیادی بر نحوه چاپ و کیفیت کاغذ و تصاویر کتاب‌ها داشتند و می‌خواستند کارشان در ایران بدون نقص منتشر شود.
 
به گفته وظیفه‌شناس، محیط زیست، روابط خانوادگی و چگونگی بروز عواطف و احساسات کودکانه ازجمله موضوعاتی بود که خیلی مورد توجه ناشران در نمایشگاه اخیر بلونیا بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها