گزارش ایبنا از نشست «نهجالبلاغه و سبک زندگی علوی»
قنبری: زندگی در نهجالبلاغه یک فرایند است نه فرآورده/ رونمایی از کتاب «اخلاق حرفهای در قرآن و عترت»
بخشعلی قنبری، نویسنده و پژوهشگر در نشست تخصصی «نهجالبلاغه و سبک زندگی علوی» در بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم گفت: زندگی در نهجالبلاغه یک فرایند است نه فرآورده. زندگی در سبک زندگی اسلامی یک فرایند توقف ناپذیر است که جاری بوده و تمام نمیشود.
قنبری در این نشست اظهار کرد: براساس آموزههای نهجالبلاغه، در سبک زندگی علوی، محزون شدن به مال دنیا، شکوه و شکایت در مقابل ضرر و مصیبت جایگاهی ندارد. در سبک زندگی علوی، عمل دینی برای قربتا الیالله و عمل اخلاقی به معنای ملکه ذهن شدن است.
وی ادامه داد: امیرالمومنین حضرت علی (ع) در 21 جمله آغازین نامه 31 نهج البلاغه، ما را با دنیا آشنا کرده است. بر این اساس در سبک زندگی اسلامی، کسی که شکوه کند، دنیاشناس نیست. در سبک زندگی علوی، مصیبتها جزو زندگی است. براساس آموزههای این کتاب، کسانی که در نگرش به دنیا ساختارنگری را کنار میگذارند و فقط به کارکرد انسانها نگاه میکنند، دنیاشناسی آنها دچار اشکال است. ساختار انسان مصیبتپذیر و ضررپذیر است.
نویسنده کتاب «اخلاق حرفهای در قرآن و عترت» افزود: امیرالمومنین (ع) در نهجالبلاغه میفرماید: «حزن بر دنیا معنا ندارد.» حضرت رسول اکرم (ص) نیز میفرماید: «به زمانه دشنام ندهید که زمانه همان خداست.»
قنبری در ادامه گفت: اگر بخواهیم عصاره نهجالبلاغه را بگیریم و آن را بهصورت انسان نشان دهیم، یک انسان پویا طالب شکوفایی همه استعدادهای زندگی و طالب سعادت دنیوی و رستگاری اخروی خواهد بود.
وی افزود: یکی از اخلاقیات مطرح در مجموعه اسلام، «تواضع» است. تواضع خودشکنی است. تواضع عبادت رقیق شده است. تواضع یک امر اختیاری است و چون اختیاری است در نتیجه مشمول سبک زندگی است. خدا، قرآن و نهج البلاغه توصیه میکنند که در سبک زندگی، تواضع را سرلوحه قرار دهیم ولی در مقابل یک ثروتمند باید همان اندازه تواضع داشته باشیم که در برابر یک فقیر.
این نویسنده و پژوهشگر اظهار کرد:حضرت امیر (ع) میفرماید که به غنی تواضع کنید اما نه به دلیل ثروتش که در این صورت تواضع شما اخلاقی نیست و چنین شخصی دو سوم دینش را از دست میدهد.
در پایان این نشست از کتاب «اخلاق حرفهای در قرآن و عترت» اثر جدید دکتر بخشعلی قنبری رونمایی شد.
نظر شما