ایرج افشارسیستانی، ایرانشناس و جغرافیدان خبر داد
انتشار «کرانههای مکران، دروازه ورود به اقیانوس هند»/ افتتاح کتابخانه موقوفه ایرانشناسی در زابل
ایرج افشارسیستانی، ایرانشناس و جغرافیدان از انتشار کتاب «کرانههای مکران، دروازه ورود به اقیانوس هند» خبر داد و گفت: در این کتاب به معرفی دو استان هرمزگان و سیستان بلوچستان پرداختهام. این منطقه از لحاظ سوقالجیشی و استراتژیکی اهمیت دارد و جزو نقاط حیاتی کشور به شمار میآید.
وی افزود: در این کتاب به معرفی دو استان هرمزگان و سیستان بلوچستان که قسمتی از کرانههای مکران را در برگرفته، به طور مبسوط پرداخته شده، همچنین به کشورهایی که در اطراف اقیانوس هند نیز قرار دارند، اشاره شده است.
این ایرانشناس ادامه داد: کرانههای مکران، دروازه ورود به اقیانوس هند است و به تالیف کتابی با تکیه بر ابعاد ژئوپولتیکی، دفاعی و عمرانی نیاز بود. این منطقه از لحاظ سوقالجیشی و استراتژیکی اهمیت دارد و جزو نقاط حیاتی کشور به شمار میآید.
افشارسیستانی درباره وضعیت کتاب گفت: «کولیها، پژوهشی در زمینه کولیان ایران و جهان» در چاپ نخست با شمارگان دو هزار نسخه منتشر شد و اکنون در چاپ دوم 200 نسخه از آن به چاپ رسیده، این در حالی است که این اثر به چاپ سوم رسیده و در حال نوشتن مقدمه بر چاپ سوم آن هستم.
وی افزود: وقتی وضعیت شمارگان کتابهای خودم و سایر مولفان و پژوهشگران را میبینم، متوجه میشوم که اوضاع کتاب خوب نیست. چاپ دیجیتالی 200 نسخه از یک اثر پژوهشی جای تاسف دارد. در حالی که تا چند سال پیش از یک اثر تا پنج هزار نسخه نیز منتشر میشد.
این جغرافیدان ادامه داد: مجموعه کتابهای پژوهشی 31 جلدی درباره استانهای ایران مدتهاست که در انتظار تجدید چاپ است؛ کتابهایی که دایرهالمعارفی درباره فرهنگ، رسوم و آداب ایران است اما متاسفانه خبری از انتشار مجدد آنها نیست.
افشارسیستانی اظهار کرد: برای انتشار مجموعه کتابهای پژوهشی 31 جلدی درباره استانهای ایران به وزارت فرهنگ و ارشاد مراجعه کردم و از علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نامهای در تایید چاپ گرفتم اما هنوز بعد از مدتها این مجموعه به چاپ نرسیده است.
وی عنوان کرد: در جشنواره بندرعباس که در دولت گذشته برگزار شد، دو کتاب «جغرافیای تاریخی دریای پارس» و «پژوهشی در نام خلیجفارس» صاحب جایزه شد اما این جایزه را با وجود درج نام بنده بر جلد کتاب، به وراث فردی متوفی دادند.
افشارسیستانی همچنین درباره افتتاح دومین کتابخانه موقوفه ایرانشناسی اظهار کرد: به زودی دومین کتابخانه از مجموعههای کتابهایی که در طول بیش از نیم قرن تالیف و پژوهش گردآوری کردم با عنوان کتابخانه موقوفه ایرانشناسی در زابل افتتاح میشود که این کتابخانه از سوی وزارت کشور اداره خواهد شد.
وی عنوان کرد: کتابهای این کتابخانه که 14 هزار عنوان کتاب است نیاز دانشجویان دانشگاه زابل را در حیطه پژوهشهای ایرانشناسی برطرف میکند.
این زبانشناس بیان کرد: پیش از این کتابخانه دیگری از کتابهایی که گردآوری کرده بودم در شهر سیستان افتتاح شد که این کتابخانه موقوفه از سوی کتابخانه ملی اداره میشود و در آن 20 هزار عنوان کتاب گنجانده شده است.
ايرج افشار سيستانی از چهرههای ماندگار و پر کار علمی و فرهنگي ايران است که تا کنون بيش از يکصد و پنجاه جلد کتاب در زمينههای جغرافيايی، سياسی، اجتماعی و اقتصادی به چاپ رسانده يا در دست چاپ دارد. کتاب دو جلدی «ايلها، چادرنشينان و طوايف عشايری ايران» در سال 1367 کتاب سال جمهوری اسلامی ايران شناخته شد.
نظر شما