این کتاب مجموعهای از یادداشتهای سفرهای دکتر گنجی است. وی بنیانگذار جغرافیای نوین و بنیانگذار علم هواشناسی در ایران بود. یک قرن زندگی کرد و تمامی زندگیش در سفرهایی سپری شد که یا به قصد تحصیل و یا تحقیق و پژوهش به سرزمینهای مختلف انجام میشد. گنجی در هر سفر، هر آنچه میدید و میشنید و حس و تجربه میکرد به ثبت و ضبط میرسانید. در لابهلای این یادداشتها نکات قابل توجهی وجود دارد. یادداشتهای سفرهای وی حاوی زندگی شخصیاش، استراحت و اوقات فراغت، گشت و گذار، خرید کردن و مریضخانه رفتن و... است.
این مجموعه یادداشت، تصویری روشن از زندگی اجتماعی مردمی را به نمایش میگذارد که در آن عصر، مقارن با حیات استاد زندگی کردهاند. در میان این دستنوشتهها اوضاع سیاسی حاکم بر جهان هم قابل جست و جو و بررسی است. دکتر گنجی در این خاطرات سفر به نکاتی اشاره دارد که میتواند بر دانستنیهایی از تاریخ سفر و گردشگری هم تاثیرگذار باشد.
زندهیاد گنجی از مرداد 1329 تا شهریور 1388 شمسی مجموعا 46 سفر خارجی داشته است. به همراه مجموعه یادداشتهای به جا مانده از وی، عکسهایی نیز وجود دارد که همگی با دوربین شخصی وی عکاسی شدهاند.
این کتاب شامل یادداشتهای سفرهای استاد به آنکارا، لندن، پاریس، ژنو، رم، بیروت، کراچی، هند، علیگره، رانگون، بانکوک، هنگ کنگ، ژاپن و استرالیا در فاصله سالهای 1329 تا 1341 شمسی است.
دکتر محمدحسن گنجی 27 سال با مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی همکاری پرثمر داشت. افزون بر راهنماییهای علمی بسیاری از مشتاقان دانش، 45 مقاله برای این مرکز تالیف کرد. به سبب همین پیوستگی طولانی مدت، خانوادهاش کتابخانه، اسناد و یادداشتهای ارزشمند وی را به آن مرکز اهدا کردند که بنا بر گفته کاظم موسویبجنوردی، رئیس دایرهالمعارف بزرگ اسلامی این مجموعه ارزشمند به زودی در مکانی مشخص و متناسب مستقر و برای پژوهشگران آماده خواهد شد.
کتاب «یادداشتهای سفر» تالیف پروفسور محمدحسن گنجی و به کوشش غلامرضا سحاب از سوی نشر دنیای جغرافیای سحاب و موسسه جغرافیایی و کارتو گرافی گیتاشناسی با همکاری و حمایت مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی در شمارگان یکهزار جلد به چاپ رسیده است.
نظر شما